Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ(PHASMA/Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ)
Φωτογραφία αρχείου PHASMA

Διαβάστε τι δήλωσε κατά την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, για την υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στον Δήμο

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέως Πλημμελειοδικών, Λάμπρου Τσόγκα και της ανακρίτριας Ανθίας Τσαφίτσα, ο πρώην δήμαρχος αφέθηκε ελεύθερος με τους όρους της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας, ύψους 120.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με επίκεντρο την υπεξαίρεση των 51,4 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατηγορείται ότι δεν δικαιολόγησε περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις ύψους 1.087.589,95 ευρώ, αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται, υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος.

Ο πρώην δήμαρχος έκανε λόγο για λογιστικό λάθος, υποστηρίζοντας ότι το παραπάνω ποσό υπολογίστηκε σωρευτικά από ποσά πολύ μικρότερα που μεταφέρθηκαν από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Κατά τη 2ωρη απολογία του, προσκόμισε ενώπιον της ανακρίτριας πολυσέλιδο υπόμνημα τραπεζικών καταθέσεων, με στόχο να δικαιολογήσει την προέλευση των κατατεθειμένων χρηματικών ποσών, που, κατά τον ίδιο, προέρχονται από την μισθοδοσία του ως δημάρχου, τη βουλευτική του σύνταξη αλλά κι από οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ελεύθερη και η σύζυγος Παπαγεωργόπουλου

Νωρίτερα, απολογήθηκε για το ίδιο αδίκημα - της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού - η σύζυγός του πρώην δημάρχου, Ελένη Παπαγεωργοπούλου, η οποία, εμφανίζονταν ως συνδικαιούχος στους παραπάνω τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η κα Παπαγεωργοπούλου, που φέρεται να αρνήθηκε την σε βάρος της αποδιδόμενη κατηγορία (για το ίδιο ποσό), αφέθηκε τελικά ελεύθερη υπό όρους, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέως και ανακρίτριας.

Οι όροι στην περίπτωσή της αφορούν την καταβολή χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την εμφάνιση μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής της.

Ακόμη, ενώπιον του ανακριτή απολογήθηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης και επί σειρά ετών συνεργάτης του κ. Παπαγεωργόπουλου, Μιχάλης Λεμούσιας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Λεμούσιας, ο οποίος είναι προσωρινά κρατούμενος για τη βασική υπόθεση της υπεξαίρεσης, φέρεται ότι νομιμοποιήθηκε παράνομα ποσό ύψους 794.890,21 ευρώ.

Η διαδικασία των απολογιών θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, οπότε αναμένεται να διαβούν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και νυν πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, καθώς και ο πρώην προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου.

Ο πρώτος κατηγορείται για νομιμοποίηση ποσού 6.805.916,78 ευρώ και ο δεύτερος για ποσό 160.000 ευρώ.

Ήδη για το ίδιο αδίκημα έχει παραπεμφθεί σε δίκη ο προφυλακισμένος πρώην ταμίας του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, που κατηγορείται για νομιμοποίηση ποσού 3,1 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στο εδώλιο ο Παπαγεωργόπουλος για το φαγοπότι στη Θεσσαλονίκη

Στο εδώλιο ο Β. Παπαγεωργόπουλος

Ποινική δίωξη στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο

Παπαγεωργόπουλος: "Εγώ αποκάλυψα το σκάνδαλο υπεξαίρεσης"

SHARE:

24Media Network