'Ενταση στη Βουλή για το νομοσχέδιο κατάργησης των φυλακών Τύπου Γ'

Στιγμιότυπο από την ορκωμοσία των βουλευτών, που εξελέγησαν στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015.
(EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Στιγμιότυπο από την ορκωμοσία των βουλευτών, που εξελέγησαν στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ EUROKINISSI

Υψηλούς τόνους πυροδότησαν στην επιτροπή που συζητά το νομοσχέδιο για την κατάργηση φυλακών Γ' Τύπου, τα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα. Αποσύρθηκε η τροπολογία για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Στο υπουργείο Εσωτερικών θα εξακολουθήσει να υπάγεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέχρι η κυβέρνηση να μελετήσει όλα τα δεδομένα και χωρίς πίεση να πάρει τις τελικές της αποφάσεις.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νίκος Βούτσης, ανακοινώνοντας την απόσυρση της τροπολογίας που προέβλεπε την υπαγωγή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης και διαψεύδοντας ότι υπάρχει σύγκρουση απόψεων μεταξύ των υπουργών.

Η συζήτηση πάντως στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Γ' Τύπου στο οποίο έχει κατατεθεί και η σχετική τροπολογία, πυροδοτήθηκε με αφορμή τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στην Αθήνα.

Ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί πολιτικές που βοηθούν τρομοκράτες και όσους έχουν πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης.

«Τα γεγονότα που συνέβησαν μάς προβληματίζουν. Δεν έχουν όμως σχέση με το εύρος και το βάθος των γεγονότων που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια ανάσα στο κόσμο που ζει τώρα σε ένα πλαίσιο πιο δημοκρατικό και προοδευτικό, με πλήρη έλεγχο, και σε συνεννόηση με την ηγεσία της αστυνομίας», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών για να καταλήξει λέγοντας:

«Υπάρχει πίεση στην κυβέρνηση από ορισμένες πλευρές και χώρους καθόλου μειοψηφική, να ανταποκριθούμε. Εδώ είμαστε για να τα συζητάμε.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλόγισε στην κυβέρνηση «πρωτοφανή προχειρότητα σε ζητήματα που απαιτούν σοβαρή μελέτη».

Παράλληλα, ζήτησε άμεση ενημέρωση της επιτροπής από τους αρμόδιους υπουργούς για το πώς αντιλαμβάνονται την τήρηση της τάξης απέναντι στα φαινόμενα έξαρσης και βίας των τελευταίων ημερών.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου κατηγόρησε τον κ. Κικίλια ότι «προπαγανδίζει την τρομολαγνεία».

«Κανένας νόμος δεν θα φέρει πίσω τους δικούς μας ανθρώπους. Ευελπιστούμε ότι την ύστατη στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης θα πάψει να συνδιαλέγεται με τρομοκράτες. Δεν έρχεται πίσω ο Κώστας Μπακογιάννης» απάντησε ο κ. Κικίλιας.

«Το μόνο που κάνει η ΝΔ είναι focus στην τρομολαγνεία», σχολίασε η κ. Κατριβάνου.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, χαρακτήρισε θετικό γεγονός την απόσυρση της τροπολογίας και κάλεσε την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί το θέμα ώστε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να παραμείνει ανεξάρτητο.

«Σε εύλογο χρόνο η κυβέρνηση, και αφού εξετάσει όλες τις πλευρές των σοβαρών διοικητικών θεμάτων που έχουν ανακύψει, θα επαναφέρει αυτό το ζήτημα. Μέχρι τότε οι δομές των υπουργείων θα μείνουν ως ήταν», ήταν η απάντηση του κ. Βούτση ενώ τόνισε: «Καμία σχέση δεν είχε το αφήγημα που αναπτύχθηκε για σύγκρουση υπουργών.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα σφιχτό υπουργικό σχήμα για την αναδιάρθρωση της χώρας είναι σταθερή. Μετά από ένα εύλογο διάστημα απολογισμού και λειτουργικότητας αυτού του νέου μοντέλου θα δούμε ποιες αλλαγές θα προκύψουν με βάση τα αποτελέσματα».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται με την ακρόαση αρμόδιων φορέων το πρωί και θα ολοκληρωθεί το βράδι σε πρώτη ανάγνωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή
SHARE:

24Media Network