Ένταση στο ΠΑΣΟΚ. Οργή για τον Ανδρουλάκη

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ. Οργή για τον Ανδρουλάκη

Η ΚΕ ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την εισήγηση Γεννηματά για τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ωστόσο τη συνεδρίαση αμαύρωσε “ανταρσία” στελεχών με πράσινες πηγές να κάνουν λόγο για υπονόμευση της παράταξης

Τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούνιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως χωρίς παρατράγουδα.

Καίτοι από τις τοποθετήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των ομιλητών φάνηκε η στήριξη στην εισήγηση της Φώφης Γεννηματά, στο τέλος της διαδικασίας και εντελώς αιφνιδιαστικά μικρή ομάδα στελεχών και συγκεκριμένα οι Έλενα Αναστασίου, Σωτήρης Ζαρπαλάς και Ανδρέας Σπυρόπουλος (καθοδηγούμενων σύμφωνα με πράσινες πηγές από τον ευρωβουλευτή και πρώην γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς άλλωστε οι δύο τελευταίοι είναι γνωστά στελέχη της επιρροής του), κατέθεσαν κείμενο και ζήτησαν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας πάνω σε αυτό.

Το προεδρείο αποχώρησε από τη συνεδρίαση, ενώ τα συγκεκριμένα στελέχη παρέμειναν στην αίθουσα όπου επικράτησε ένταση με φωνές και αποδοκιμασίες.

Πράσινες πηγές δεν έκρυβαν την οργή τους για αυτή την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για προσπάθεια πρόκλησης τεχνητής κρίσης, συμπεριφορά της εν λόγω ομάδας με τρόπο που δεν αξίζει στην ιστορία της παράταξης, ευθεία κίνηση υπονόμευσης της παράταξης και προσπάθεια διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και ναρκοθέτησης της Συμπαράταξης.

Η εξέλιξη προκάλεσε μάλιστα απορία δεδομένου ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου, ορισμένα από τα στελέχη αυτά (Ζαρπαλάς, Σπυρόπουλος) είχαν μεν τοποθετηθεί αλλά επί της διαδικασίας και μόνον, ενώ είχε γίνει εν τέλει ομόφωνα αποδεκτή η εισήγηση της Φώφης Γεννηματά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το εξής απόσπασμα από την ομιλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

“Καλούμαστε σήμερα να επικυρώσουμε ως ΠΑΣΟΚ, τον Οδικό χάρτη για το Συνέδριο

-Οι Σύνεδροι θα προέρθουν κατά 50% από τα κόμματα-φορείς της Συμπαράταξης. Από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν τα εκλεγμένα στελέχη μας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, οι Γραμματείς και οι Αναπληρωτές των Τομέων, οι πρώην βουλευτές , τα εκλεγμένα από την βάση μέλη των Νομαρχιακών μας Επιτροπών και οι Γραμματείς των Δημοτικών μας οργανώσεων.

-Το άλλο 50% των συνέδρων θα είναι από την Κοινωνία εκλεγμένα, ενεργά στελέχη  στην Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, στα Κινήματα με τρόπο και διαδικασίες που θα εξειδικεύσει και θα εισηγηθεί στην ΚΟΕΣ η αντίστοιχη Επιτροπή Οργανωτικού που θα συγκροτηθεί.

-Συγκροτείται Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) από θεσμικά στελέχη των κομμάτων, τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανεξάρτητα στελέχη του προοδευτικού χώρου και εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού και της νεολαίας.

Η ΚΟΕΣ θα συντονίζεται από Γραμματεία.

-Tα μέλη της ΚΟΕΣ συγκροτούν τις Επιτροπές του Συνεδρίου.

Οι Επιτροπές Οργανωτικού, Επικοινωνίας, Οικονομικής Εξόρμησης θα αναλάβουν τα ζητήματα διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Οι Επιτροπές για την Πολιτική Εισήγηση, το Πρόγραμμα Ελλάδα, την Οργανωτική Λειτουργία της ΔΗΣΥ και την Νέα Γενιά, θα επεξεργαστούν το ταχύτερο τις σχετικές εισηγήσεις για τον Προσυνεδριακό Διάλογο.

-Ο Προσυνεδριακός διάλογος θα διεξαχθεί με:

(α) Ειδικές ημερίδες στις Περιφέρειες της χώρας για το Πρόγραμμα Ελλάδα

(β) Θεματικές Ημερίδες για την Υγεία, την Παιδεία, την Αγροτική Πολιτική, την Κοινωνική Πολιτική,

(γ)Ανοιχτές Συνελεύσεις-συζητήσεις σε κάθε Δήμο της χώρας.

(δ) Μέσω του διαδικτύου με πρωτοβουλίες της Ομάδας επικοινωνίας.

-Το Συνέδριό μας θα πραγματοποιηθεί στις 30/06-2/07.

Εκεί θα συζητηθούν οι 3 κεντρικές εισηγήσεις (όπως θα έχουν διαμορφωθεί από τον προσυνεδριακό διάλογο) και θα λειτουργήσουν (6) «εργαστήρια»: Για τα θέματα των Θεσμών, των Νέων Τεχνολογιών, των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, του Επιτελικού και Αποκεντρωμένου κράτους, της Νέας Γενιάς και της Θέσης της Ελλάδας σε μια Ευρώπη και ένα κόσμο που αλλάζει.

Τονίζω και πάλι ότι σε όλες τις διαδικασίες του Συνεδρίου μας, αλλά και τις Ομάδας δουλειάς για την διαμόρφωση των εισηγήσεων μπορούν να συμμετέχουν  καταθέτοντας την άποψή τους , εκπρόσωποι φορέων και στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης.

Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε, ανοιχτοί στο διάλογο, για να αναμετρηθούν απόψεις και  προτάσεις και όχι για να μετρηθούν συσχετισμοί.

Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε έτοιμοι να κάνουμε συνθέσεις ιδεών και όχι αναθέσεις προσωπικών ρόλων.

Στο συνέδριό  μας προσερχόμαστε έτοιμοι να προβάλλουμε μία Κοινωνία Αξιών, και όχι μία κοινότητα κολλητών και φίλων.

Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να αποτελέσει  συνέδριο σταθμό στην ιστορία του Προοδευτικού Κινήματος στην πατρίδα μας.

Το Συνέδριό μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την παράταξη αλλά και για τη χώρα.”

Η πρόταση που άναψε “φωτιές”

Από την πλευρά του κ.Ανδρουλάκη αρνούνταν ότι εκείνος καθοδήγησε τα τρία στελέχη που κατέθεσαν την πρόταση, επιβεβαιώνοντας όμως ότι τη στηρίζει και συμφωνεί, ενώ τη χαρακτήριζαν ενωτική και εξέφραζαν απογοήτευση για την αποχώρηση του προεδρείου από τη συνεδρίαση.

Η πρόταση των τριών αφορά κυρίως τα εξής δύο σημεία: Πρώτον, το συνέδριο να είναι ανοιχτό μέχρι τελευταία στιγμή ώστε εάν αλλάξουν γνώμη το Ποτάμι και η Ώρα Αποφάσεων (σσ: Που πάντως έχουν ούτως ή άλλως διαχωρίσει τη θέση τους από την υπόθεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) να συμμετάσχουν σε αυτό. Δεύτερον υπενθυμίζουν την απόφαση του συνεδρίου του 2015, που έκανε λόγο για νέο ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς (κάτι στο οποίο είχε επιμείνει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος απουσίαζε σήμερα).

Βέβαια και από τη Χαριλάου Τρικούπη ούτως ή άλλως τονίζουν ότι το συνέδριο του Ιουνίου είναι το πρώτο και όχι το τελευταίο βήμα προς τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της κεντοαριστεράς, που σε αυτή τη φάση θα λάβει τη μορφή συνασπισμού κομμάτων.

Το κείμενο που κατέθεσαν στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης τα τρία στελέχη έχει ως εξής:

“Ανοιχτή Συνδιάσκεψη για την Κεντροαριστερά

Καθαρές λύσεις για Ενότητα

Στο νέο δρόμο που χαράσσουμε, κεντρικό ρόλο πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κίνημα, ένα ευρύτερο δημοκρατικό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη δημιουργία της νέας Ελλάδας. Απαιτείται για αυτό η επανίδρυση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.

Διεξάγεται εδώ και χρόνια μια συζήτηση για το μέλλον της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Η συζήτηση αυτή άνοιξε με την οικονομική κρίση και κορυφώθηκε σταδιακά με την αναδιάταξη του κομματικού συστήματος στις διπλές εθνικές εκλογές του 2012 και του 2015.

Μπροστά στο φάσμα του κατακερματισμού των δυνάμεών μας, το ερώτημα τίθεται αμείλικτο προς όλους μας. Ποιο το μέλλον της κεντροαριστεράς στη χώρα, με ποιο οργανωτικό σχήμα θα εκπροσωπηθεί και ποιες οι κοινωνικές και πολιτικές της αναφορές;

Η απάντηση που θα δώσουμε είναι ζωτικής σημασίας. Πρώτον, ο χώρος έχει πολυδιασπαστεί με αποτέλεσμα την ηγεμονία της δημαγωγιας και του οπορτουνισμού. Βλέπουμε σήμερα τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Δεύτερον, ένα σημαντικό τμήμα των Ελλήνων πολιτών δεν εκπροσωπείται. Το τμήμα αυτό έχει σαφή αναφορά στη δημοκρατική παράταξη και ειδικότερα στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ που πέτυχε τον εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Υπάρχουν κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές διαθεσιμότητες πολύ πιο ευρείες από τα στενά όρια των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών. Το ιστορικό βάρος της παράταξης υπερβαίνει τη δυναμική των σημερινών κομμάτων του χώρου. Για αυτό έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία μας όπως και στις επόμενες γενιές να ανασυνταχθούμε.

Αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε όμως το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης, καθότι αποτελούμε τον ιστορικό κορμό της παράταξης. Γι’ αυτό απαιτείται από εμάς να αναλάβουμε πρωτοβουλίες με διορατικότητα, σύνεση, ειλικρινή διάθεση ενότητας και όσο το δυνατόν πιο ανοιχτές διαδικασίες. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η περιχαράκωση σαν μικροσύστημα εξουσίας, αλλά η ισχυροποίησή μας ως δύναμη εκπροσώπησης των προοδευτικών Ελλήνων πολιτών.

Για αυτό χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις.

Τον Ιούνιο του 2015 στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πήραμε την απόφαση για την πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Εάν οι συνοδοιπόροι μας θεωρούν ότι δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για αυτό το βήμα, τότε η προγραμματισμένη διαδικασία για το τέλος Ιουνίου μπορεί να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα μιας πορείας που θα οδηγήσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης.

Στο ανοιχτό πολιτικό συνέδριο ενότητας της κεντροαριστεράς, θα προχωρήσουμε σε κάλεσμα για την συμμετοχή όλων των κομμάτων και κινήσεων του χώρου, ακόμη και αυτών που μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί, καθώς και όλων των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας.

Το ανοιχτό πολιτικό συνέδριο θα ενοποιήσει το ιστορικό αφήγημα της παράταξης και θα καθορίσει τις προγραμματικές θέσεις, τον μεταβατικό τρόπο λειτουργίας, την πολιτική φυσιογνωμία του μελλοντικού φορέα και την κατάρτιση του οδικού χάρτη σχετικά με τις διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν σε αυτόν.

Ας τολμήσουμε.

Αναστασίου Έλενα

Ζαρπαλάς Σωτήρης

Σπυρόπουλος Ανδρέας”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα