Επαναφέρει το φλέγον θέμα της έλλειψης φαρμάκων ο ΣΥΡΙΖΑ

Επαναφέρει το φλέγον θέμα της έλλειψης φαρμάκων ο ΣΥΡΙΖΑ
Με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών της Αττικής συναντάται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ABonetti_2022

Σφοδρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς αναμένεται από τον Αλέξη Τσίπρα που συναντάται με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων αναμένεται να φέρει εκ νέου στην επικαιρότητα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών.

Πιο συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής είχε ειδοποιήσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο για τις ελλείψεις των φαρμάκων στην αγορά. Όπως είχε επισημάνει με ανακοίνωσή του «αυτή τη στιγμή λείπουν περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης ανάγκης, που έχει σαν αποτέλεσμα ασθενείς και φαρμακοποιοί να κάνουν αγώνα δρόμου μήπως μπορέσουν και εξασφαλίσουν κάποια από αυτά». Επισήμαινε μάλιστα ότι οι ελλείψεις αφορούν και σκευάσματα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν όπως για παράδειγμα παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά καλώντας την κυβέρνηση και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου να λάβουν «επιτέλους ουσιαστικά μέτρα». Μάλιστα αντίστοιχες ανακοινώσεις είχε εκδώσει και πέρυσι την ίδια περίπου περίοδο.

Ανικανότητα και ιδεοληψία

Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει εδώ και ημέρες το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, εγκαλώντας την κυβέρνηση σε δύο βασικά σημεία: Το πρώτο αφορά την ανικανότητά της να λάβει προληπτικά μέτρα για ένα πρόβλημα που είναι ήδη γνωστό εδώ και καιρό. Το δεύτερο αφορά την απροθυμία της για ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά παρά το γεγονός ότι η ανέλεγκτη λειτουργία των εξαγωγών είναι ένας από τους βασικούς λόγους διόγκωσης του προβλήματος. Κι αυτό σε μία περίοδο έξαρσης των ιώσεων.

"Αλωνίζουν" οι εισαγωγείς στον χώρο του φαρμάκου, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης Eurokinissi

Στο θέμα της πολιτικής λογικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για το φάρμακο αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Όπως επισήμανε «η ίδια αντίληψη που υπάρχει στην ηλεκτρική ενέργεια, ότι δεν αγγίζουμε την αγορά, επικρατεί και στην αγορά των φαρμάκων. Εκεί τώρα «αλωνίζουν» οι άνθρωποι οι οποίοι εισάγουν φάρμακα. Η χώρα μας είναι μία χώρα που πολλές φορές δίνει την τιμή σε αυτά τα φάρμακα, στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής αγοράς. Εκεί αρχίζουν τα μεγάλα παιχνίδια και εδώ λέμε αστεία πράγματα, μην παίρνετε δύο και τρία αντιπυρετικά. Λες και φταίνε οι πολίτες. Χρειάζονται κανόνες και παρεμβάσεις στην αγορά. Όταν η αγορά είναι ανεξέλεγκτη, με το μόνο που είσαι συνεπής είναι με την φιλελεύθερη ιδεοληψία. Όταν πουλάς και παράγεις φάρμακα έχεις κοινωνική ευθύνη. Δεν είναι σαν το ρούχο που αν μου αρέσει το αγοράζω ή πάω και στη διπλανή βιτρίνα και παίρνω το φθηνότερο. Το φάρμακο πρέπει να το πάρω για να γίνω καλά. Άρα πρέπει να είναι προσβάσιμο».

Αυτά ενώ προ ημερών ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στην πολιτική του υπουργείου υγείας επισήμανε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη για τα καθυστερημένα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού για τη Δημόσια Υγεία προβλήματος». Έκανε λόγο για την «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι η αγορά αυτορυθμίζεται και δεν απαιτείται ισχυρή κρατική παρέμβαση. Το αποτέλεσμα αυτής της λογικής είναι να υπάρχει ανοχή στο φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών μέσω των φαρμακαποθηκών και έλλειψη πολιτικής βούλησης για συστηματικό έλεγχο στην αγορά φαρμάκου». Μάλιστα όπως επισήμανε «τον Ιανουάριο του 2022, εν μέσω πάλι σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων στη αγορά, ο ΕΟΦ αποφάσισε την πλήρη άρση της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών που ήταν μέχρι τότε σε ισχύ».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα