Επιφυλάξεις από Ελλάδα και Κύπρο για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο
Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο AP

Από τη μία η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και από την άλλη οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία, φαίνεται να έχουν φέρει τις δύο χώρες σε δύσκολη θέση

Επιφυλακτική στάση τηρεί η Αθήνα απέναντι στις μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών στις οποίες προχωρούν πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Από τη μία η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και από την άλλη οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία, φαίνεται να έχουν φέρει τη χώρα σε δύσκολη θέση.

«H Ελλάδα και η Κύπρος παραδοσιακά έχουν πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία, με σκαμπανεβάσματα φυσικά, οι σχέσεις δεν είναι πάντα χωρίς προβλήματα. Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί με την αρχή της αλληλεγγύης. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες που συχνά ζητούν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μάλιστα πρόσφατα μετά τις τουρκικές ενέργειες, στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ζητήθηκε αλληλεγγύη και δόθηκε» δήλωσε στο Euronews ο Δρ. Θάνος Ντόκος, διευθυντής της ΕΛΙΑΜΕΠ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το θέμα των δύο στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι στην Τουρκία πιθανότατα επηρεάζει τη στάση της Αθήνας.

Η Λευκωσία πήρε ήδη θέση ανακοινώνοντας ότι δεν θα προχωρήσει σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών.

«Είναι λογικό να μη θέλει (η Κύπρος) να διαταράξει τις σχέσεις με τη Ρωσία, μία χώρα που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και μέχρι τώρα έχει σταθερή στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ό,τι έχει να κάνει με τη διευθέτηση του Κυπριακού» τονίζει ο Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Πηγή: 

Euronews.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Κύπρος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Βρετανία και 25 χώρες απέλασαν 151 Ρώσους διπλωμάτες

Συνεχίζονται οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών από ΝΑΤΟ και ΕΕ - Νέα μέτρα προαναγγέλλει η Μέι

Και η Αυστραλία απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες

SHARE:

24Media Network