Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ζελένσκι μετά την επιστολή Μπλίνκεν

Διαβάζεται σε 2'
Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Κυριάκος Μητσοτάκης
Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Κυριάκος Μητσοτάκης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

“Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία”, είπε ο πρωθυπουργός στον Ζελένσκι. Νέα στήριξη με εξοπλισμούς είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τα F-35.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις επί του εδάφους, ενόψει και της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η επικοινωνία έρχεται δύο μέρες μετά από την επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου, μεταξύ άλλων, γινόταν ειδική αναφορά στην Ουκρανία και τα πιθανά ανταλλάγματα για τα F35.

Στην επιστολή αναφέρεται, αρχικά, πως στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε η διαδικασία γνωστοποίησης στο Κογκρέσο όσον αφορά επιχορήγηση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα για αμυντικές προμήθειες, με τη διαδικασία της Χρηματοδότησης Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (Foreign Military Financing, FMF), προκειμένου να ενθαρρυνθεί κρίσιμη στήριξη προς την Ουκρανία. Στις 24 Οκτωβρίου 2023 οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολόγισαν για την Ελλάδα επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια με τη διαδικασία της FMF, ώστε να ενθαρρύνουν περαιτέρω δωρεές.

Σε άλλο σημείο, δε, ο Άντονι Μπλίνκεν επισημαίνει: «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα».

Σημειωτέον, πως έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει, προ διετίας σχεδόν, η αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, θέμα το οποίο είχε κάνει γνωστό ο Γερμανός καγκελάριος και όχι η ελληνική πλευρά. Ρωσικά ΜΜΕ, τότε, άφηναν αιχμές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας ότι βάζει σε προτεραιότητα τις καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα