Επιμένει ο Φίλης: Του χρόνου στα σχολεία το νέο βιβλίο Θρησκευτικών

Επιμένει ο Φίλης: Του χρόνου στα σχολεία το νέο βιβλίο Θρησκευτικών
Discussion on Education at the plenary hall of the Greek parliament, on September 28, 2016 / , , 28 2016. SOOC

"Τα θρησκευτικά θα είναι μάθημα γνώσης των θρησκειών και όχι κατήχησης", είπε και ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχει το κράτος

Το πρόγραμμα αναμόρφωσης του μαθήματος θρησκευτικών θα εφαρμοστεί από φέτος με το ισχύον βιβλίο ενώ του χρόνου αναμένεται να κυκλοφορήσει νέο σύγγραμμα που θα γραφτεί στο τέλος του έτους, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στη Βουλή ξεκαθαρίζοντας ότι την ευθύνη για την εκπαίδευση ανήκει στο κράτος.

«Ελπίζουμε να κυκλοφορήσουν του χρόνου τα νέα βιβλία» είπε ο κ. Φίλης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινού σχετικά με το τι συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ κυβέρνησης και αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου. Ο  κ. Φίλης εξήγησε ότι αυτή τη χρονιά θα συνεχίσει να διδάσκεται το ισχύον βιβλίο αλλά υπογράμμισε ότι συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν από φέτος τα νέα προγράμματα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι το νέο βιβλίο δεν θα είναι ομολογιακού ή «κατηχητικού» χαρακτήρα αλλά θα είναι μάθημα γνώσης των θρησκειών με ιδιαίτερη έμφαση στον ορθόδοξο πολιτισμό. «Το σχολείο προετοιμάζει όχι πιστούς αλλά πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και στο παρελθόν από την Ιεραρχία όταν πρωτοεκδόθηκε το ισχύον βιβλίο των Θρησκευτικών.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι στη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου στου Μέγαρο Μαξίμου καταβλήθηκε προσπάθεια καταλλαγής στις σχέσεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας. «Η χθεσινή συνάντηση με τον Μακαριότατο βοήθησε να εξηγηθούν ζητήματα και να αρθούν παρεξηγήσεις» είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας, όμως, ότι την ευθύνη για την εκπαίδευση στην χώρα την έχει το κράτος με τα αρμόδια όργανά του. «Πρόθεση της Πολιτείας δεν είναι να δημιουργεί αντιδικίες ή να αμφισβητεί τους διακριτούς ρόλους» είπε και εκτίμησε ότι μπορούμε να έχουμε θετικές εξελίξεις για τα παιδιά και την Παιδεία. «Θέλουμε να έχουμε σχέσεις συνεργασίας με την Εκκλησία» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ο καθένας κρίνεται από την στάση του.

Και μέσα στην Εκκλησία ωρίμασε η άποψη για αλλαγή των θρησκευτικών

Αίσθηση, προκάλεσε, πάντως η αναφορά του κ. Φίλη σε απόψεις που υπάρχουν και εντός της Εκκλησίας της Ελλάδος υπέρ της αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών. «Και μέσα στην Εκκλησία έχουν ωριμάσει απόψεις που έχουν να κάνουν με την ανάγκη αλλαγής του μαθήματος θρησκευτικών σε κατεύθυνση γνώσης των θρησκειών» είπε και πρόσθεσε: «δεν είμαστε δογματικοί εμείς, συζητούμε». Αναγνώρισε, μάλιστα, τη συνδρομή της Εκκλησίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης με το φιλανθρωπικό έργο της.

Ο κ. Φίλης απάντησε και σε ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικά με το αν θα καθορίζουν το περιεχόμενο της διδακτέας ύλης για τα άλλα δόγματα (πχ Καθολικισμός) και θρησκείες (πχ. Μουσουλμανισμός) θα το καθορίζουν οι εκπρόσωποι των εκκλησιών. Ο υπουργός εξήγησε ότι αυτό το ζήτημα αφορά μόνο προαιρετική διδασκαλία των Θρησκευτικών και παρέπεμψε στις δεσμεύσεις της Πολιτείας απέναντι στις θρησκευτικές μειονότητες.

Απαντώντας δεν στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που επικαλέστηκε ρήσεις του Πλουτάρχου για να υποστηρίξει την χριστιανική διαπαιδαγώγηση ο κ. Φίλης είπε: «Συμφωνώ, αλλά μου κάνει εντύπωση ότι καταφεύγετε σε έναν ειδωλολάτρη για να υποστηρίξετε την χριστιανική διαπαιδαγώγηση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα