Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για τα F-35

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για τα F-35
Μαχητικό τύπου F-35 AP

Την ώρα που ο Ερντογάν συναντά το Μπάιντεν διεκδικώντας αναβάθμιση των F16, υπεγράφη και φεύγει το επίσημο ελληνικό αίτημα για τα F35 από τις ΗΠΑ.

Το επίσημο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F35 υπεγράφη πριν λίγη ώρα και θα σταλεί απόψε.

Σύμφωνα ειδικότερα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η χώρα μας θα ζητήσει μία μοίρα 20 F35 με ανοιχτή την απόκτηση επιπλέον 20 στη συνέχεια. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται μάλιστα να μεταβούν στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η στρατιωτική ηγεσία για να υποστηρίξουν το ελληνικό αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαϊου κατά τη δεξίωση στο Λευκό Οίκο μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ευθέως την ελληνική επιθυμία και ελπίδα να συμμετάσχει η χώρα μας στο πρόγραμμα των F35.

Κυβερνητικά στελέχη εξ άλλου επιβεβαίωναν το επίσημο αίτημα λέγοντας ότι είναι ζήτημα του Άμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό, καθώς πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία.

Δεν είναι όμως προφανώς τυχαίο το γεγονός ότι η επιστολή υπεγράφη την ώρα που ο Μπάιντεν συναντάται στη Μαδρίτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας και με την αναβάθμιση των F35 στο τραπέζι.

Αν και Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριζε νωρίτερα σήμερα ότι οι ΗΠΑ “δεν πρόσφεραν τίποτε” στην Άγκυρα για να άρει το βέτο, η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Άμυνας Celeste Wallander δήλωσε δημοσίως ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

Η Αθήνα τρέχει συνεπώς να προλάβει την Άγκυρα στην κούρσα των εξοπλισμών, στην οποία η Τουρκία φαίνεται να ξαναμπαίνει μετά από μία περίοδο απομόνωσης λόγω της απόκτησης των ρωσικών S-400.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα