Επίσκεψη Σταινμάϊερ με φόντο τις γερμανικές αποζημιώσεις

default image

Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ επισκέπτεται αύριο την Αθήνα για δεύτερη φορά, ενώ πλησιάζει η ώρα που θα συζητηθεί η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων στη Βουλή, σε εφαρμογή του πορίσματος του 2016

“Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι νομικώς ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες και δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής. Η θέση αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη”. Αυτό αναμένεται να τονίσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γερμανό ομόλογό του ο οποίος φτάνει αύριο στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βαλτερ Σταινμάϊερ έρχεται, με αυτή την ιδιότητα, για δεύτερη φορά προσκεκλημένος του Προκόπη Παυλόπουλου ενώ στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις με την ιδιότητα του υπουργού εξωτερικών.

Ο λόγος της νέας πρόσκλησης έγινε διότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί και επιδιώκει να διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και ισχυρές διπλωματικές σχέσεις με την Γερμανία, την ίδια ώρα όμως θέλει να υπενθυμίσει ότι η διεκδίκηση των αποζημιώσεων αποτελεί ιστορικό χρέος.

Η συνάντηση αυτή κρίθηκε επίσης επιβεβλημένη καθώς πλησιάζει η στιγμή που η πορισματική έκθεση που εγκρίθηκε και δημοσιοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου 2016 σε συνεδρίαση της Βουλής αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο διπλωματικός και νομικός τρόπος των διεκδικήσεων.

Τότε η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή εξέδωσε έκθεση που στηρίχθηκε στο πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και στην έκθεση τς ειδικής επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Η έκθεση τότε υπολόγιζε το ύψος των απαιτήσεων και πρότεινε τη διπλωματική οδό ως πλέον ενδεδειγμένη λύση διεκδίκησης πριν από την προσφυγή στα δικαστήρια.

Τα δίκαια ελληνικά αιτήματα είχε μεταφέρει και ο τέως πρόεδρος της δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον Μάρτιο του 2014 όταν ο τότε πρόεδρος της Γερμανίας Γιοαχιμ Γκαουκ είχε επισκεφτεί την Αθήνα.

Ο Φρανκ Βαλτερ Σταινμάϊερ θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στην Καλαμάτα όπου θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα