Επισπεύδονται οι εξελίξεις στο Σκοπιανό: Συνάντηση Κοτζιά- Ντιμιτρόφ

Επισπεύδονται οι εξελίξεις στο Σκοπιανό: Συνάντηση Κοτζιά- Ντιμιτρόφ
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Δημητρόφ, την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017, στην Αθήνα. (EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα με το Σκοπιανό ομόλογο του. Η ώρα και το μέρος της συνάντησης δεν ανακοινώθηκαν, γεγονός που την καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα

Με μια λιτή ανακοίνωση ταυτόχρονα από τα υπουργεία εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων , ο Νίκος Κοτζιάς γνωστοποίησε ότι θα συναντηθεί σήμερα με τον ομολογό του Νικολά Ντιμιττρόφ χωρίς να διευκρινίζεται ούτε ο τόπος ούτε η ώρα της συνάντησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έχει ολοκληρωθεί.

Είναι πλέον φανερό ότι επισπεύδονται οι εξελίξεις για το κλείσιμο της εκκρεμότητας που ταλαιπωρεί την ελληνική και όχι μόνο διπλωματία χωρίς όμως να λείπουν οι αντιδράσεις. Ηχηρή είναι η παρέμβαση της εκκλησίας, η οποία ανοιχτά τοποθετήθηκε κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία καθώς θεωρεί ότι το ζήτημα δεν είναι απλά διπλωματικό και πολιτικό αλλά και εκκλησιαστικό. Και αυτό διότι υπάρχει και η λεγόμενη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας που αποσχολεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο καθώς εκτιμά αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ονομασία της σχισματικής αυτοποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας».

Πηγές του υπουργείου εξωτερικών σχολίαζαν με οξύτητα την απόφαση της Διαρκούς Ιερας Συνόδου και ρωτούσαν ειρωνικά «εάν η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής».

Πρόσθεταν ακόμη ότι η κριτική της έχει ξεπεράσει τα όρια των αρμοδιοτήτων της και ότι ισως θα έπρεπε εκείνη να πει ποιό όνομα θέλει και να διαπραγματευτεί στο ζήτημα αυτό της εξωτειρικής πολιτικής.

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι  μεγάλο λάθος και προβλητικό για όλους να ταυτίζονται θέσεις πατριωτικής ευαισθησίας με τη Χρυσή Αυγή και μέσω του αρμόδιο τομεάρχη εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου καλεί το υπουργείο εξωτερικών να ανακαλέσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα