Επιστολή Τσίπρα σε Μέρκελ: Αποπληρωμή μισθών ή δανείων. Η απειλή για στάση πληρωμών, πριν δεχθεί να τον συναντήσει

Επιστολή Τσίπρα σε Μέρκελ: Αποπληρωμή μισθών ή δανείων. Η απειλή για στάση πληρωμών, πριν δεχθεί να τον συναντήσει
Στιγμιότυπο από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Όταν ο Τσίπρας προειδοποίησε τη Μέρκελ, ότι είναι αδύνατη η αποπληρωμή των ελληνικών χρεών. Τι αναφέρει σε επιστολή που της έστειλε στις 15 Μαρτίου, ζητώντας βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προειδοποίησε τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ότι η Αθήνα ενδέχεται να μην μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, τις προσεχείς εβδομάδες, εάν η Ευρώπη αρνηθεί να της χορηγήσει μία βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια.

Αυτό ανέφερε σε επιστολή, που της απέστειλε στις 15 Μαρτίου, δηλαδή λίγο πριν η Γερμανίδα Καγκελάριος συμφωνήσει να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνάντησης Κορυφής, την περασμένη Πέμπτη. Σημειώνεται δε, ότι δημοσιεύεται από τους Financial Times σήμερα, 23 Μαρτίου, λίγες ώρες πριν την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το περιεχόμενο της επιστολής εγείρει ανησυχίες, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αφού τα αποθεματικά τελειώνουν στο τέλος Απριλίου.

Ο κ. Τσίπρας ενημερώνει – προειδοποιεί τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεών της στο ΔΝΤ και των κοινωνικών δαπανών, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ΕΚΤ για περιορισμό της δυνατότητα της Ελλάδας, να εκδίδει έντοκα γραμμάτια. Ακόμη, ασκεί κριτική στις αρχές της ευρωζώνης, για την άρνησή τους να αποδεσμεύσουν οποιαδήποτε βοήθεια πριν από την υιοθέτηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Αθήνας.

“Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές και επίσης ενόψει της κορύφωσης των δανειακών υποχρεώσεών μας, την Άνοιξη και το καλοκαίρι, πρέπει να γίνει σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τη καθυστέρηση της καταβολής των δόσεων θα καθιστούσαν αδύνατη την εξυπηρέτηση του χρέους της από οποιαδήποτε κυβέρνηση”, αναφέρει ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας, πως η εξυπηρέτηση του χρέους θα οδηγούσε σε μια “οξεία επιδείνωση” της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας, “μια προοπτική την οποία δεν θα επιτρέψω”.

Ακόμη, αναφερόμενος στην ΕΚΤ, επισημαίνει πως απαγόρευσε στις ελληνικές τράπεζες να εκδώσουν έντοκα γραμμάτια και πως θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών που ίσχυαν αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησής του, όταν οι κανονισμοί της ΕΚΤ ήταν περισσότερο επιεικείς.

“Με την επιστολή αυτή, σας καλώ, να μην επιτρέψετε ένα μικρό ζήτημα ρευστότητας και μια ορισμένη ‘θεσμική αδράνεια’ να μετατραπούν σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη”, έγραψε ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν οι FT.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα