Επίθεση Φλωρίδη στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Διαβάζεται σε 6'
Γιώργος Φλωρίδης
Γιώργος Φλωρίδης Nick Paleologos/SOOC

Κατά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στράφηκε ο Γιώργος Φλωρίδης έπειτα από ανακοίνωσή της για την εκλογή ηγεσίας στον Άρειο Πάγο και τον σχετικό νόμο.

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, προκάλεσε η σκληρή κριτική της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία ζητά με ανακοίνωσή της την κατάργηση του νόμου για την εκλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, ο οποίος «αξιοποιείται a la cart μόνο εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συμβαδίζει με τις κυβερνητικές επιλογές», και «τον αυτοπεριορισμό της εκτελεστικής εξουσίας»

Συγκεκριμένα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως «το χθεσινό ΦΕΚ 2693/22-7-2025 για τον ορισμό Αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο το λαϊκό ρητό πως στην Ελλάδα έχουμε νόμους αλλά δεν εφαρμόζονται. Κι εδώ το παράδειγμα για το πώς ακυρώνεται ένας νόμος στην πράξη το δίνει η ίδια η Κυβέρνηση που εισηγήθηκε και ψήφισε τον νόμο». 

«Για να τα πάρουμε απ’ την αρχή: Πέρσι το καλοκαίρι το Υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει προς ψήφιση το ν. 5123/2024 ο οποίος εισάγει διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας στα Ανώτατα Δικαστήρια για τα πρόσωπα που τελικά θα αναλάβουν την ηγεσία της Δικαιοσύνης ως ένα προστάδιο που προηγείται της τελικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Φυσικά ο νόμος αυτός ψηφίστηκε μετά από παρότρυνση και προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε η χώρα μας να μην αποτελεί εξαίρεση στην ευρωπαϊκή πρακτική να έχουν λόγο οι δικαστές για την επιλογή της ηγεσίας τους. Η Ένωσή μας αναγνώρισε τότε πως πρόκειται για ένα μικρό θετικό βήμα παρά τις πολλές ελλείψεις και τα κενά που υπήρχαν. Ο νόμος αυτός δοκιμάστηκε για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα με τις επιλογές από την Κυβέρνηση των Αντιπροέδρων και αφού είχε προηγηθεί η μυστική ψηφοφορία στα Ανώτατα Δικαστήρια. Οι όποιες ψευδαισθήσεις είχαν καλλιεργηθεί, κατέρρευσαν με πάταγο τέτοιο που δονεί την Ευελπίδων και την Λ. Αλεξάνδρας. Αρεοπαγίτες εγνωσμένου κύρους και ήθους που χαίρουν εκτίμησης από όλον τον νομικό κόσμο, με άρτια νομική κατάρτιση, πρωτεύσαντες στην εκλογική διαδικασία μεταξύ των μελών του Δικαστηρίου, δεν κρίθηκαν ικανοί να καταλάβουν καμία από τις 8 θέσεις των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που κενώθηκαν», συνεχίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Και αναρωτιέται ο πολίτης εύλογα: εάν η κυβέρνηση δεν ήθελε να απωλέσει το προνόμιό της να αποφασίζει ανεξέλεγκτα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης για ποιόν λόγο προέβη στην πιο πάνω νομοθετική ρύθμιση, πέρα από τους δύο προφανείς: αφενός να κερδίσει επικοινωνιακά στο εσωτερικό δίνοντας την ψευδαίσθηση πως σέβεται την άποψη των αρμοδίων και αφετέρου να καθησυχάσει την Ευρώπη πως στην χώρα μας υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που εγγυάται τη συμμετοχή στις κορυφαίες διαδικασίες. Εμείς απαντάμε: Δεν τον έχουμε ανάγκη αυτόν τον νόμο που αξιοποιείται a la cart μόνο εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συμβαδίζει με τις κυβερνητικές επιλογές. Καταργήστε τον! Είναι πιο ειλικρινές! Είναι απαίτηση όχι μόνο του Δικαστικού Σώματος αλλά ώριμο κοινωνικό αίτημα ο αυτοπεριορισμός της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να χειραφετηθεί ουσιαστικά η Δικαιοσύνη στον τόπο μας», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Φλωρίδης: “Δεν θα πάμε σε κράτος δικαστών”

Απαντώντας με σκληρά λόγια στην παραπάνω ανακοίνωση και σχολιάζοντας αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης που την επικαλέστηκαν, ο υπουργός δικαιοσύνης τόνισε στη Βουλή πως «δεν θα πάμε από κράτος συντεταγμένης Πολιτείας σε κράτος δικαστών», «η αυτονόμηση της δικαστικής εξουσίας οδηγεί σε καθεστώς που δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία», «οι επιλογές των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων δεν αφορούν επαγγελματικό σωματείο». 

«Είδα πριν από λίγο μία ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που λέει περίπου ότι θα πρέπει να καταργηθεί η Βουλή των Ελλήνων, πρέπει να καταργηθεί η κυβέρνηση και όλοι αυτοί να υπακούσουν στην ψηφοφορία που έγινε στις Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Δηλαδή από κράτος συντεταγμένης Πολιτείας να πάμε σε κράτος δικαστών για κάτι που δεν ισχύει πουθενά τον κόσμο.

Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στο κόσμο που οι δικαστές, οι ηγεσίες τους να εκλέγονται αποκλειστικά από τους δικαστές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης και συμπλήρωσε:

«Δεν υπάρχει εξουσία ανεξάρτητη στον κόσμο η οποία να μην έχει έμμεση νομιμοποίηση στην λαϊκή κυριαρχία. Και έμμεση νομιμοποίηση στην λαϊκή κυριαρχία μπορεί να έχει μόνο όταν εκφράζεται η Βουλή, όταν αποφασίζει η κυβέρνηση, διότι η Βουλή έχει την άμεση εκπροσώπηση του κόσμου με άμεσες αντιπροσωπευτικές εκλογές. Μπορεί να υπάρξει λοιπόν μόνο εφόσον έχει την νομιμοποίηση από τη Βουλή. Και η δικαστική εξουσία δεν μπορεί να αυτονομηθεί από τις άλλες δύο. Δεν γίνεται να αυτονομηθεί διότι τότε πάμε σε άλλο είδος καθεστώς το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία».

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι «όλες οι επιλογές οι οποίες έγιναν είναι με βασική πίστη και τήρηση του Συντάγματος και όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί, οι οποίοι προβλέπουν και τη γνώμη της Βουλής, -με ένα συντεταγμένο τρόπο- και την γνώμη της Ολομέλειας των Ανωτάτων Δικαστηρίων».

Και ο κ. Φλωρίδης συνέχισε στο ίδιο ύφος τις επικρίσεις κατά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, λέγοντας με έμφαση:

«Άρα λοιπόν θα πρέπει να υπενθυμίσω στην Ένωση των Δικαστών και Εισαγγελέων, στο διοικητικό τους συμβούλιο δηλαδή, ότι οι επιλογές των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων δεν είναι επιλογές που αφορούν επαγγελματικό σωματείο. Είναι επιλογές που αφορούν μία απολύτως ανεξάρτητη εξουσία και κατά συνέπεια αυτή η ανεξάρτητη εξουσία θα πρέπει να νομιμοποιείται στη βάση του πολιτεύματος που είναι το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Και είναι δημοκρατικό πολίτευμα διότι η βάση του είναι η λαϊκή κυριαρχία, όπως αυτή συντεταγμένα εκφράζεται.

Κατά συνέπεια, καλό θα είναι όσοι αναφέρονται σε αυτό το γεγονός, να τους θυμίσουμε κάτι. Στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη και αυτή τη ρύθμιση, κατατάσσει την Ελλάδα στις 12 καλύτερες χώρες από την άποψη συστάσεων στις 27 χώρες και μάλιστα στη χώρα η οποία έχει τις λιγότερες συστάσεις σε σχέση με κάποιες άλλες».

«Επομένως, όταν εκπροσωπούμε μία εξουσία έστω συνδικαλιστικά όπως κάνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ότι η χώρα έχει ακόμα Σύνταγμα και ευτυχώς, γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι το Σύνταγμα δεν πρέπει να τηρηθεί και να επιβληθούν συσχετισμοί οι οποίοι αναπτύσσονται όπου αναπτύσσονται πάνω στο Κοινοβούλιο και πάνω στην εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα