Επίθεση Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ για τράπεζες και “ντρίμπλα” για Σαμαρά

Επίθεση Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ για τράπεζες και “ντρίμπλα” για Σαμαρά
Dimitris Papamitsos

Η χώρα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα χωρίς πρόσβαση στις αγορές, υπάρχει “πολιτικό ρίσκο Τσίπρα- Καμμένου” υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. Απέρριψε τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιάς στροφής με αφορμή τη χθεσινή ομιλία Σαμαρά. Στήριξη σε Καχριμάνη

Ευθύνες στην κυβέρνηση, αλλά και στους εταίρους για τις τράπεζες απέδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Άρτα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η χώρα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα χωρίς πρόσβαση στις αγορές και άρα ούτε οι τράπεζες έχουν πρόσβαση στις αγορές, ενώ έκανε λόγο για “πολιτικό ρίσκο Τσίπρα- Καμμένου” που αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Ως προς το Σκοπιανό επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη Βουλή, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την κατηγορία που απευθύνει στην αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση περί ακροδεξιάς στροφής, με αφορμή και τη χθεσινή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, ο κ.Μητσοτάκης δεν μπήκε στη διαδικασία να σχολιάσει αυτή καθεαυτή την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, επέστρεψε όμως στο ΣΥΡΙΖΑ τις κατηγορίες περί ακροδεξιάς, αναφερόμενος στην κυβερνητική συνεργασία με Καμμένο.

Ειδικότερα όσον αφορά στις τράπεζες, ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι από το 2014 έχουν απωλέσει το 96% της αξίας κεφαλαιοποίησης τους ως αποτέλεσμα -όπως υποστήριξε- των τραγικών χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του 2015 και την αχρείαστη τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, η οποία -όπως είπε- είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές οι παλιοί μέτοχοι των τραπεζών, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό δημόσιο, άρα ο Ελληνας φορολογούμενος. Σημείωσε επίσης ότι από τις αρχές του χρόνου οι τράπεζες έχουν χάσει τη μισή κεφαλαιοποίηση με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε χαμηλές αξίες.

“Η χώρα ολοκλήρωσε το 3ο πρόγραμμα χωρίς πρόσβαση στις αγορές, όταν δεν έχει προσβαση στις αγορές η χώρα, δεν έχουν ούτε οι τράπεζες και άρα ούτε οι επιχειρήσεις” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι αυτό “το χρεώνεται πρωτίστως ο κ.Τσίπρας αλλά και οι εταίροι που έσπευσαν να πανηγυρίσουν σύσσωμοι για την ολοκλήρωση του προγράμματος, παραγνωρίζοντας ότι απέτυχε στον κεντρικό του σκοπό, που ήταν να δανείζεται και πάλι η χώρα”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε ως εκ τούτου την άποψη ότι “πληρώνουμε ακριβό τίμημα και σήμερα από την παραμονή Τσίπρα στην εξουσία” και πως “η χώρα σήμερα έχει πολιτικό ρίσκο Τσίπρα- Καμμένου”, εκτιμώντας ότι “κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης με αυτή την κυβέρνηση” και κατέληξε: “Η πολιτική αλλαγή είναι πια αναγκαία προϋπόθεση ώστε η χώρα και η οικονομία να κάνουν επανεκκίνηση”.

Ως προς το Σκοπιανό, ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ λέγοντας: “Δεν ξέρω εάν ο κ.Τσίπρας μιλά τακτικά με τον κ.Ζάεφ, το βέβαιο είναι ότι δε συνομιλεί με το λαό, διαφορετικά δε θα είχε υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών”.

Υποστήριξε επίσης ότι η ΠΓΔΜ βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα γιατί “είναι βολικός να κλείσει μία συμφωνία ευνοϊκή” και επανέλαβε ότι:

“Η ΝΔ δε θα κυρώσει τη συμφωνία ούτε σε αυτή ούτε την επόμενη βουλή”.

Δήλωσε επίσης ότι εάν δεν αλλάξει η ΠΓΔΜ το Σύνταγμα της, η ΝΔ θεωρεί ότι ξεκινά από το σημείο μηδέν.

Σημείωσε ότι η συμφωνία παράγει ήδη τετελεσμένα και πως όσο προχωρούν τα βήματα της συμφωνίας τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η ανατροπή ειδικά όσον αφορά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο για υποκρισία, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον διαφωνεί με τη συμφωνία είχε την ευκαιρία να ρίξει την κυβέρνηση όταν η ΝΔ κατέθεσε πρόταση μομφής τον Ιούνιο αλλά “Δεν το έκανε, προτίμησε να κρατήσει την καρέκλα του παρά να διαταράξει την ανίερη αυτή συμμαχία”.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή παρέμβαση του κ.Σαμαρά και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για ακροδεξιά στροφή της ΝΔ, ο κ.Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε επί της ουσίας της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι ζήτησε χθες η ΝΔ να επιχειρήσει να ανατρέψει τις συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών όσον αφορά σε ένταξη στην ΕΕ, γλώσσα και ιθαγένεια, ακόμη και εάν αυτή έχει ψηφιστεί.

“Καταλαβαίνω την ανάγκη της κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποδρομή να προσπαθήσει να περιγράψει τη ΝΔ ως κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι, αλλά πριν λίγες ημέρες γιορτάσαμε τα 44α γενέθλια και θα το ξαναπώ: Η ΝΔ είναι η μεγάλη κεντροδεξιά φιλελεύθερη λαϊκή παράταξη αυτού τόπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνά με τον ακροδεξιά το κ.Καμμένου, να χαρακτηρίζει τη ΝΔ κι εμένα προσωπικά ως ακροδεξιό, είναι ανέκδοτο” είπε ο κ,Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ δύναμη οπισθοδρόμησης και διχασμού (“Δεν είπαμε εμείς κουβέντες ‘τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν’. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε όχι να διχάσουμε”) ενώ υποστήριξε ότι τα προβλήματα δεν έχουν ταμπέλα, δεν υπάρχει αριστερός ή δεξιός τρόπος να αντιμετωπίσεις τα πραγματικά προβλήματα και πως οι ιδεολογικές διαφορές αμβλύνονται.

Ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι σε δέκα ημέρες θα ανακοινωθούν οι οριστικές επιλογές της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τις περιφέρειες και επιβεβαίωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει όλους τους εν ενεργεία περιφερειάρχες. Χαρακτήρισε επιτυχημένο τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, ο οποίος στάθηκε αφορμή το Σεπτέμβριο να σταλούν απο το γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη δέκα γαλάζια στελέχη στο πειθαρχικό επειδή στήριζαν την υποψηφιότητα του “αντάρτη” Σπύρου Ριζόπουλου στην περιφέρεια Ηπείρου. Χαρακτήρισε πάντως βαριά λέξη την κομματική πειθαρχία στις αυτοδιοικητικές, λέγοντας ότι καθείς είναι ελεύθερος να θέτει υποψηφιότητα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τέλος ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει για συνταγματική αναθεώρηση εάν στα προς αναθεώρηση άρθρα δεν περιλαμβάνεται το άρθρο 16, καθώς όπως είπε “μέχρι και η Βόρεια Κορέα έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια και η Ελλάδα όχι”. Επανέλαβε επίσης ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος δεν πρέπει να αλλάξει, διότι κατά την άποψη του οι σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους δεν έχουν να κάνουν με το συνταγματικό περίβλημα. Και υποστήριξε ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η σχέση με αναγνώριση του ιστορικού ρόλου της Εκκλησίας αλλά και του ρόλου της σήμερα στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, όμως “ο τεχνητός διαχωρισμός Εκκλησίας κράτους ικανοποιεί μόνο κάτι αριστερόστροφες τάσεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα