Αντιδράσεις για την επιστράτευση

Αντιδράσεις για την επιστράτευση
ΠΕΙΡΑΙΑΣ-24ωρη απεργία ΠΝΟ-Δεμένα παραμένουν από τις έξι το πρωί τα πλοία στα λιμάνια εξαιτίας της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) με βασικά αιτήματα εργασιακά θέματα (Zenith και καμποτάζ)και το ασφαλιστικό// κατάληψη στην είσοδο-έξοδο επιβατών στα κρουαζιερόπλοια. (EUROKINISSI-ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ) Eurokinissi

Η πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών είναι πλέον γεγονός. Και αμέσως δημοσιοποιήθηκαν και οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των κομμάτων. Για αυταρχισμό κάνουν λόγο ΝΔ και ΚΚΕ

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης, προέβη σήμερα, λίγο μετά την ανακοίνωση της πολιτικής επιστράτευσης στους απεργούς της Π.Ν.Ο., στην ακόλουθη δήλωση:

“Για μια ακόμη φορά, το ΠΑΣΟΚ διακρίθηκε για την ανακολουθία λόγων και έργων. Ο κατ’ ευφημισμόν “εργατοπατέρας” Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης δεν δίστασε να επιβάλει πολιτική επιστράτευση.

Και, μάλιστα, τη στιγμή που υπήρχε περιθώριο διαπραγμάτευσης και εύρεσης λύσης σε προβλήματα για τα οποία, άλλωστε, ευθύνεται η σημερινή Κυβέρνηση της ανικανότητας και των αντιφάσεων. Γιατί αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, προκάλεσε το γενικότερο αδιέξοδο της Ναυτιλίας και το αλαλούμ στην ακτοπλοΐα και κανένας άλλος.

Σημειώνεται ότι, πριν λίγες ημέρες, ο ίδιος υπουργός είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστράτευσης, ενώ το 2006 και το 2007 το ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζε το εν λόγω μέτρο ως “αυταρχική ενέργεια”.

Αν αυτό δεν είναι “θέατρο του παραλόγου”, τότε τι είναι; Απορούμε μέχρι που θα φτάσει αυτή η κοροϊδία και αν κατανοούν τη σημασία του τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας, τον οποίο, προφανώς, μεθοδευμένα αποδομούν”, καταλήγει ο Γ. Πλακιωτάκης.

Η επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών αποτελεί επαίσχυντη αντεργατική ενέργεια της κυβέρνησης και πράξη αφοσίωσης στα συμφέροντα των εφοπλιστών.

ΚΚΕ: Κυβερνητικός αυταρχισμός

Σε μακροσκελή κριτική και επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών προχώρησε το ΚΚΕ. Η ανακοίνωσή του κόμματος λέει:

“Αφού η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και των ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών, απέτυχαν να κάμψουν το δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών με τις συκοφαντίες, τις απειλές, τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τις οργανωμένες επιθέσεις, τώρα χρησιμοποιούν την ωμή κρατική βία, καταδεικνύοντας το αληθινό αποκρουστικό τους πρόσωπο. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύουν ότι είναι αδίστακτοι στα μέσα και τους τρόπους που χρησιμοποιούν για να επιβάλλουν στους εργαζόμενους την πολιτική που προστατεύει την κερδοφορία των εφοπλιστών και των μονοπωλίων.

Πρόκειται για κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού κατά του εργατικού κινήματος. Αποτελεί ένα ακόμη επικίνδυνο βήμα στην κατεύθυνση να χαρακτηρίζεται η πάλη των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους στην εργασία, στο εισόδημα, στην απεργία ως πράξη παράνομη και υπονομευτική. Θέλουν να καταδικάσουν τους εργαζόμενους και το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, να είναι μόνιμα θύματα των συνεπειών της κρίσης και των αδιεξόδων του ξεπερασμένου καπιταλισμού.

Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης πρέπει να συναντήσει την αγανάκτηση και την καταδίκη απ’ όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν υπάρχει αγώνας και απεργιακή κινητοποίηση χωρίς συνέπειες. Όμως αυτός είναι ο δρόμος για να αποκρούσουμε τις βαριές και χωρίς τέλος θυσίες του λαού.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αγώνα των ναυτεργατών συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο Τρίτη 30/11 και ώρα 6 το απόγευμα στον Πειραιά (σταθμός ΗΣΑΠ)”.

Ακραία αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης, δηλώνει Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και υπεύθυνος Ναυτιλίας της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θοδωρής Δρίτσας έκανε την παρακάτω δήλωση:

“Σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου επρόκειτο να συζητηθεί Επίκαιρη Ερώτηση μου προς τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ι. Διαμαντίδη αναφορικά με τις ευθύνες της Κυβέρνησης για τον κίνδυνο να μην υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ της Π.Ν.Ο. και των ενώσεων των εφοπλιστών.

Ο κ. Υπουργός επικαλούμενος κώλυμα επέλεξε να μην παρουσιαστεί στη Βουλή και να αποφύγει τον έλεγχο, στην πιο κρίσιμη και επίκαιρη στιγμή της απεργίας. Προτίμησε να μείνει στο γραφείο του για να προετοιμάσει την ακραία, αυταρχική και αντεργατική επιλογή της πολιτικής επιστράτευσης.

Θεώρησα υποχρέωση μου παρά την απουσία του Υπουργού να παρέμβω επί της διαδικασίας, να καταγγείλω όλα αυτά στο Κοινοβούλιο και ταυτόχρονα να καλέσω τον Πρόεδρο τη Βουλής να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των βουλευτών απέναντι στις κυβερνητικές αυθαιρεσίες.

Η Κυβέρνηση είναι πλέον απολύτως εκτεθειμένη. Μια νέα αντιδημοκρατική εκτροπή είναι σε εξέλιξη. Καταργεί επί της ουσίας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας και ταυτόχρονα, αυθαίρετα καταργεί και τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Έχει κάνει τις επιλογές της υπέρ των εφοπλιστών και του κεφαλαίου.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συμπαραστέκεται στον αγώνα της Π.Ν.Ο. καταγγέλλει την αντιδημοκρατική εκτροπή της πολιτικής επιστράτευσης και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στους απεργούς ναυτικούς. Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι κατάκτηση όλων. Κανένας εργοδότης και καμία κυβέρνηση δεν νομιμοποιούνται να τις αμφισβητήσουν”.

   

  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα