Χαμός στη Βουλή: Σφοδρή επίθεση Βενιζέλου σε Κωνσταντοπούλου

Χαμός στη Βουλή: Σφοδρή επίθεση Βενιζέλου σε Κωνσταντοπούλου
ΑΘΗΝΑ-Βουλή: συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής, επί της προτάσεως της Προέδρου της Βουλής για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.(EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Έντονες διαμαρτυρίες εκ μέρους της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Σφοδρή λεκτική επίθεση από τον Βενιζέλο (vid)

Σφοδρή λεκτική επίθεση προς την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τους χειρισμούς της κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια την Τετάρτη (18/03) και σε σχέση με το αίτημα της Χρυσής Αυγής για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «δεν θεωρεί πως το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έχει ψηφιστεί επί της αρχής», ενώ κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου πως «θέλει πολιτικά να ταυτιστεί με τη Χρυσή Αυγή και να την θέσει υπό την αιγίδα και προστασία της».

Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου «να μην διανοηθεί να πει πως η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, συμπλήρωσε λέγοντας πως «επειδή μπορεί να υπάρχουν κάπου αλλού πονηρές σκέψεις, ότι ήρθαν οι τεχνοκράτες και αλλάξαμε γνώμη, δεν σας επιτρέπω να πείτε πως δεν ψηφίσαμε το νομοσχέδιο».

«Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε οδηγεί στην απαξίωση της Βουλής, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας το κλίμα έντασης που πυροδοτήθηκε επί διαδικαστικών θεμάτων, ενώ έκανε λόγο για ατυχείς χειρισμούς.

Αφορμή για τη δημιουργία έντασης στην αίθουσα της Ολομέλειας είχε δώσει η πρόταση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, που τελικά την απέσυρε, να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. Αίτημα της Χρυσής Αυγής, το οποίο απερρίφθη, καθώς δεν τηρούσε τις προϋποθέσεις που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής.

«Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, συμπαγώς και ομόθυμα, είναι απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα που λέγεται Χρυσή Αυγή. Με βάση το Σύνταγμα και τον νόμο, πρέπει να κριθεί η δραστηριότητά της και η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί και όλα να κριθούν από τη Δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να εγείρονται ζητήματα και να δημιουργούνται εντυπώσεις επιλεκτικών ευαισθησιών που μπορεί να επηρεάζουν τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός, με τη σημερινή ομιλία του στη Βουλή, θέλησε να εκφραστεί η μέγιστη θεσμική συναίνεση ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων που θα έχει και πρόσθεσε: «Έχει μεγάλη σημασία το κλίμα ευρύτατης, τολμώ να πω, εθνικής συναίνεσης για το νομοσχέδιο. Εφόσον, θεσμικά, υπάρχει ευρύτατη αποδοχή, τα ζητήματα που προκύπτουν από ατυχείς χειρισμούς- να σημειώσω ότι ουδείς εκφράζει την αυθεντική λειτουργία της Βουλής, αναφέρομαι σε όλες τις πτέρυγες και όλες τις πλευρές- ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε, ελάχιστα τιμούν τη Βουλή. Αντίθετα, δίνει λάθος σήμα στην κοινή γνώμη και προάγει την πολιτική απαξίωση. Άλλη αντιμετώπιση ήθελε ο κόσμος και όχι διαδικαστικές αντιδικίες».

Ο κ. Φίλης επισήμανε την ανάγκη, η Διάσκεψη των Προέδρων να συζητά τα θέματα ώστε να μην προκαταλαμβάνονται ζητήματα διαδικασίας και κατέληξε: «Η δημιουργική ασάφεια φαίνεται να εμφιλοχωρεί σε πολλά επίπεδα. Δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η λειτουργία της Βουλής μοιάζει με γόρδιο δεσμό».

«Και οι τρεις λειτουργίες της Δημοκρατίας είναι διακριτές, καλό είναι να φρουρούμε τη διάκριση των εξουσιών» σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, απέδωσε προσωπικές ευθύνες στην κ. Κωνσταντοπούλου για την εκτροπή της συζήτησης. «Είναι ολισθηρός ο δρόμος σύμπλευσης με τη Χρυσή Αυγή» υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει η πρόεδρος της Βουλής να σταματήσει τους συνεχείς σχολιασμούς που φτάνουν στα όρια του απαξιωτισμού». «Αναλογιστείτε ότι πυρπολήσατε την ομαλή διαδικασία. Δίνετε άλλοθι να αναπαράγεται ένα αστείο και ανούσιο κλίμα. Δεν έχει ανάγκη ούτε η κυβέρνηση ούτε ο κ. Τσίπρας να τον προστατεύετε καταφεύγοντας σε τερτίπια και να μην υπάρξει απάντηση σε όσα υποστήριξε. Είναι απαξιωτική αυτή η συμπεριφορά» υπογράμμισε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ανέφερε ότι κάποιοι παρακωλύουν σκόπιμα τις εργασίες της Βουλής, επιτέθηκε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι πρωτοστατούν και οχλαγωγούν στις διαμαρτυρίες, ενώ υποστήριξε ότι είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί η σκευωρία κατά του κόμματός του. «Η Χρυσή Αυγή θα δικαιωθεί αργά ή γρήγορα. Τότε, άπαντες θα καταλάβουν το βρώμικο παιχνίδι εναντίον της και ο ελληνικός λαός θα μας βγάλει ενισχυμένους. Είναι θέμα χρόνου. Η σκευωρία θα λήξει, όμως δεν μπορούμε να ακούμε μαθήματα ηθικής από αυτούς που λειτούργησαν με ανήθικο τρόπο και ερμηνεύουν κατά το δοκούν τον κανονισμό της Βουλής» είπε χαρακτηριστικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα