Επιτροπή για την εκκλησιαστική περιουσία υπό τον Φίλη. Πόσα πλήρωσε η Εκκλησία στην εφορία

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου. Συμφωνήθηκε να επανασυσταθεί η Μεικτή Επιτροπή Κράτους-Εκκλησίας υπό τον υπουργό Παιδείας Νίκου Φίλη, με πρώτο θέμα συζήτησης την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Πόσα πλήρωσε στην Εφορία η Εκκλησία

Συνάντηση και συζήτηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου είχε το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Μεταξύ άλλων επιβεβαιώθηκε το κλίμα συνεργασίας για την αντιμετώπιση επειγόντων κοινωνικών προβλημάτων, όπως το Προσφυγικό και η φτώχεια.

Συμφωνήθηκε να επανασυσταθεί η Μεικτή Επιτροπή Κράτους-Εκκλησίας υπό τον υπουργό Παιδείας Νίκου Φίλη, με πρώτο θέμα συζήτησης την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Υποδεχόμενος τον αρχιεπίσκοπο, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την "προσφορά βοήθειας στους ανήμπορους ανθρώπους, για να μη μένει κανένας μόνος του σε αυτή την κρίση και σε αυτές τις δυσκολίες", προσθέτοντας πως "αυτό είναι πολύ σημαντικό" και ότι "είναι αυτή η κοινή αφετηρία από την οποία πορεύονται οι δράσεις μας". 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα συσταθεί μεικτή επιτροπή νομικών, που θα συζητήσει και θα καταγράψει τα ζητήματα που σχετίζονται με τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πάντως πως μπορεί να βρεθεί λύση σε πνεύμα συνεννόησης και χωρίς αντιπαραθέσεις.

Πόσα πλήρωσε στην Εφορία η Εκκλησία

Εν τω μεταξύ, τον Απολογισμό Εσόδων - Εξόδων του διαχειριστικού έτους 2014, ενέκρινε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Συνοπτικά, καταγράφηκαν έσοδα: 8.792.293,69 ευρώ, έξοδα: 8.001.283,93 ευρώ και διαφορά χρήσεως: 791.009,76.

Ιδιαίτερα, σημειώνεται ότι για την πληρωμή φόρων δαπανήθηκαν 2.476.428,15 ευρώ, εκ των οποίων για πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) 1.722.288,30 (μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014), φόρου επί μισθωμάτων 740.661,92, εκτάκτου ειδικού τέλους δομημένων επιφανειών 13.477,93 ευρώ και ΦΑΠ 3.414,47 ευρώ.

Επιπρόσθετα, τα μέλη της ΔΙΣ ενημερώθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το Διαθρησκειακό Συνέδριο που διεξήχθη τον Οκτώβριο στην Αθήνα με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή». Το Συνέδριο διοργάνωσε η ελληνική κυβέρνηση κατόπιν πρωτοβουλίας του ΥΠΕΞ. Επίσης, κατά τη σημερινή Συνεδρία, δεύτερη για το μήνα Νοέμβριο, η ΔΙΣ επικύρωσε τα πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας και εγκρίθηκε η εισήγηση της Σ.Ε. Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος για την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΙΔΕΜΕΔ).

Τέλος, η ΔΙΣ, αφού έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της ημερησίας διατάξεως, διέκοψε τη Συνεδρία της, διότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι Συνοδικοί Ηλείας Γερμανός και Σιδηροκάστρου Μακάριος επρόκειτο να πραγματοποιήσουν εθιμοτυπική επίσκεψη στον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Αλέξη Τσίπρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network