Επίτροπος της Κομισιόν ο Δ. Αβραμόπουλος. Όλα τα ονόματα που προτείνει ο Γιούνκερ

ΑΘΗΝΑ-ΜΑΞΙΜΟΥ-Συνάντηση για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία, είχει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς με τους κ. Ευ. Βενιζέλο και Δ. Αβραμόπουλο (φωτο).(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΜΑΞΙΜΟΥ-Συνάντηση για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία, είχει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς με τους κ. Ευ. Βενιζέλο και Δ. Αβραμόπουλο (φωτο).(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Ο πλήρης κατάλογος των ονομάτων των Επιτρόπων που προτείνει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δόθηκε στη δημοσιότητα. Την επόμενη εβδομάδα τα χαρτοφυλάκια

Ο πλήρης κατάλογος των ονομάτων των Επιτρόπων που προτείνει ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δόθηκε την Παρασκευή (05/09) στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στη λίστα των ονομάτων περιλαμβάνεται από ελληνικής πλευράς το όνομα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα χαρτοφυλάκια των νέων Επιτρόπων δεν θα ανακοινωθούν πριν από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ συνάντησε τους 27 υποψηφίους των χωρών-μελών προκειμένου να βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον τους για συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και να εντοπίσει τις δεξιότητές τους.

Η λίστα με τα ονόματα των Επιτρόπων που προτείνει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ θα σταλεί για επίσημη έγκριση στο Συμβούλιο της ΕΕ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διανομή των χαρτοφυλακίων, τα οποία πρέπει να κοινοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Κατόπιν όλοι οι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε ακροαματική διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο πριν την τελική ψηφοφορία τον Οκτώβριο.

Εννέα γυναίκες στη λίστα

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των νέων Επιτρόπων προτείνονται οι εννέα γυναίκες - αριθμός που αποτελούσε προϋπόθεση για τους Σοσιαλιστές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να υπερψηφίσουν τη νέα Επιτροπή. Πέρα από την Ιταλίδα υπουργό εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι που ονομάστηκε Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, οι χώρες που επέλεξαν γυναίκες Επιτρόπους είναι η Σουηδία και η Βουλγαρία που για δεύτερη φορά προτείνουν αντιστοίχως τη νυν Επίτροπο Μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ και τη νυν Επίτροπο αρμόδια για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Επίσης, το Βέλγιο επέλεξε την ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Μάριαν Τίσεν, η Σλοβενία επέλεξε την πρωθυπουργό της, Άλενκα Μπράτουσεκ, η Ρουμανία την Κορίνα Κρετού, η Πολωνία την Ελζμπιέτα Μπενκόβσκα, η Τσεχία τη Βέρα Γιούροβα και η Δανία την υπουργό οικονομικών της, Μαργκέτε Βεστάγκερ, η οποία θεωρείται μία εκ των υποψηφίων για το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών υποθέσεων.

Οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί

Εξάλλου, ο κατάλογος των νέων Επιτρόπων περιλαμβάνει πέντε πρώην και νυν πρωθυπουργούς. Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Γιούνκερ, και την πρωθυπουργό της Σλοβενίας Μπράτουσεκ, στη λίστα περιλαμβάνονται και οι πρώην πρωθυπουργοί της Φινλανδίας, Γιούρκι Κατάινεν, της Εσθονίας Άντρους Άνσιπ και της Λετονίας Βάλτνις Ντομπρόβσκις.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει, επίσης, 13 πρώην ή νυν υπουργούς, εκ των οποίων ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θεωρείται ο πλέον επικρατέστερος υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Φρανς Τίμερμανς κ.α.

Τέλος, έξι χώρες πρότειναν τους νυν Επιτρόπους τους για δεύτερη θητεία. Η Γερμανία προτείνει τον νυν Επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, η Αυστρία το νυν Επίτροπο Περιφερειών, Γιοχάνες Χαν, η Κροατία τον Νέβεν Μίμιτσα, η Σλοβακία τον Μάρο Σέφκοβιτς, η Σουηδία τη Σεσίλια Μάλμστρεμ και η Βουλγαρία την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Από κυπριακής πλευράς στον κατάλογο περιλαμβάνεται το όνομα του ευρωβουλευτή του ΔΗ.ΣΥ Χρήστου Στυλιανίδη.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διαρροή: Ο Αβραμόπουλος παίρνει το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης που επιδίωκε, στην Κομισιόν του Juncker

SHARE:

24Media Network