Ερωτήματα για την τήρηση των όρων τραπεζικού δανεισμού της ΝΔ

Ερωτήματα για την τήρηση των όρων τραπεζικού δανεισμού της ΝΔ
Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ, Θ. Σκορδάς ανέφερε, στην εξεταστική της Βουλής, ότι η ΝΔ δεν τήρησε υπόσχεσή της στην ΑΤΕ για τη μη εκχώρηση κρατικής χρηματοδότησης σε άλλες τράπεζες. «Επρόκειτο για υπόσχεση, δεν ήταν δέσμευση» συμπλήρωσε ο κ. Σκορδάς

Στην παραδοχή ότι η ΝΔ παραβίασε σύμβαση που είχε υπογράψει με την Αγροτική Τράπεζα για την μη εκχώρηση δανειακής σύμβασης σε άλλες τράπεζες προχώρησε ο πρώην γενικός διευθυντής του κόμματος, Θανάσης Σκορδάς, υποστηρίζοντας όμως ότι η ΝΔ δεν είχε νομική δέσμευση να τηρήσει τον όρο.

Το ζήτημα της παραβίασης του όρου της σύμβασης ανέδειξε ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος αποκάλυψε ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχουν παραδοθεί στην επιτροπή, η ΝΔ είχε υπογράψει σύμβαση το 2010 με την Αγροτική Τράπεζα όπου δεσμευόταν γραπτώς (όρος Η’) ότι δεν θα εκχωρούσε σε άλλες τράπεζες τις κρατικές χρηματοδοτήσεις των ετών 2019 και 2020 προκειμένου να λάβει δάνεια. Τελικά, όμως, η ΝΔ εκχώρησε τις κρατικές επιχορηγήσεις των εν λόγω ετών προκειμένου να λάβει δάνεια ύψους 3 εκ. ευρώ από τη Eurobank και 9 εκ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.

Ο κ. Σκορδάς επιβεβαίωσε μεν ότι η ΝΔ δεν τήρησε τη δέσμευσή της αλλά υποστήριξε ότι η ενέργεια αυτή δεν ήταν παράτυπη. «Επρόκειτο για υπόσχεση, δεν ήταν δέσμευση» ανέφερε ο κ. Σκορδάς. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι δεν υπήρχε ρητός όρος για την μη εκχώρηση αλλά μια απλή υπόσχεση από πλευράς της ΝΔ. Ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ διέψευσε, επίσης, τον ισχυρισμό του κ. Φάμελλου ότι η ΝΔ ενεχυρίασε πολλαπλώς την κρατική χρηματοδότηση στην Αγροτική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αττικής υπογράφοντας σύμβαση που έλεγε ότι η κρατική επιχορήγηση του κόμματος ήταν ελεύθερη και δεν είχε παραχωρηθεί. Ειδικότερα, ο κ. Σκορδάς υποστήριξε ότι ανάμεσα στις δύο ενεχυριάσεις είχε μεσολαβήσει άλλη σύμβαση που ανέτρεψε τους αρχικούς όρους.

Αντιπαράθεση για τη διακίνηση αντιγράφων δανειακών συμβάσεων

Εντωμεταξύ ο κ. Σκορδάς ήρθε σε  αντιπαράθεση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν αποκάλυψε εν τη ρύμη του λόγου του ότι ο πρώην γενικός διευθυντής του κόμματος Μανώλης Δασκαλάκης του παρέδωσε αντίτυπα δανειακών συμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την Εθνική Τράπεζα. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο κ. Δασκαλάκης παρέλαβε τα εν λόγω έγγραφα όταν κατέθεσε στον εισαγγελέα σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων.

«Είναι δυνατόν να έχει πρόσβαση σε τέτοια έγγραφα και σε φωτοτυπίες ο καλούμενος;» διερωτήθηκε σε έτονο ύφος ο κ. Φάμελλος. Από την πλευρά του ο κ. Σκορδάς υποστήριξε ότι ο καλούμενος στον εισαγγελέα δικαιούται να έχει πρόσβαση σε τέτοια έγγραφα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα