Ερώτηση Ακρίτα προς Βαρβιτσιώτη: Ποιες οι ευθύνες του Υπουργείου για το έγκλημα στο Blue Horizon;

Ερώτηση Ακρίτα προς Βαρβιτσιώτη: Ποιες οι ευθύνες του Υπουργείου για το έγκλημα στο Blue Horizon;
Η Έλενα Ακρίτα Eurokinissi

Δύο καίρια ερωτήματα στον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, απευθύνει η Έλενα Ακρίτα μετά τον θάνατο του 36χρονου, ο οποίος σκοτώθηκε αφού σπρώχθηκε στη θάλασσα από το προσωπικό του πλοίου Blue Horizon.

Ερώτηση στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλιτιάδη Βαρβιτσιώτη, για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη, ο οποίος σκοτώθηκε αφού σπρώχθηκε στη θάλασσα από το προσωπικό του πλοίου Blue Horizon, κατέθεσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα.

Με θέμα «Αποτέλεσμα πλημμελούς επιτήρησης και κουλτούρας αυθαιρεσίας στα λιμάνια της χώρας, η τραγική απώλεια του επιβάτη στον Πειραιά», η κ. Ακρίτα δηλώνει σοκαρισμένη και αναφέρεται εκτενώς στις εγκληματικές πράξεις μελών του πληρώματος του πλοίου, ενώ αναφέρεται εκτενώς στην απουσία του Λιμενικού.

Προσθέτει, δε, πως «αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν στους Έλληνες πολίτες οι σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη».

Κατόπιν αυτών, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει στον υπουργό Ναυτιλίας δύο καίρια ερωτήματα.

Αναλυτικά, η ερώτηση της Έλενας Ακρίτα στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

«Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: Αποτέλεσμα πλημμελούς επιτήρησης και κουλτούρας αυθαιρεσίας στα λιμάνια της χώρας, η τραγική απώλεια του επιβάτη στον Πειραιά

Σοκαρισμένοι οι πολίτες της χώρας είδαν στο λιμάνι του Πειραιά επιβάτη, που προσπάθησε να προλάβει το πλοίο Blue Horizon με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης, να απωθείται πάνω στον καταπέλτη του πλοίου και να ρίχνεται στη θάλασσα από μέλη του πληρώματος. Ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιβατών, τα παριστάμενα μέλη του πληρώματος και ο Ύπαρχος του σκάφους αδιαφόρησαν για την πτώση του επιβάτη στη θάλασσα και ενημέρωσαν τον καπετάνιο πως μπορεί να αναχωρήσει. Δεν έγινε καμία προσπάθεια διάσωσης του επιβάτη.

Από τις μαρτυρίες προκύπτει επίσης πως η ενημέρωση του Λιμεναρχείου έγινε από τους επιβάτες, ενώ είναι προφανές από μαρτυρίες και τα σχετικά βίντεο, που πάλι οι ευαισθητοποιημένοι επιβάτες φρόντισαν να δημοσιοποιήσουν, πως δεν υπήρχε Λιμενικός στο σημείο που έγινε η βίαιη απώθηση του επιβάτη που κατέληξε στην απώλεια της ζωής του.

Είναι γνωστό πως έχουν υπάρξει ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν που δεν έχουν καταλήξει σε τραγωδία, πως μέλη πληρωμάτων της ακτοπλοΐας μας έχουν αποκτήσει κουλτούρα αυθαιρεσίας, αυταρχικής συμπεριφοράς και ατιμωρησίας.

Εξάλλου, η επιτήρηση από το Λιμενικό της όλης διαδικασίας επιβίβασης των επιβατών είναι συχνά πλημμελής, όταν μάλιστα εδώ και δεκαετίες έχει επισημανθεί πως οι υποδομές ακόμα και στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας είναι χαοτικές και επικίνδυνες, καθώς δεν υπάρχουν οργανωμένα τέρμιναλ επιβατών με καθορισμένους και προστατευμένους διαδρόμους επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών με ασφάλεια.

Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν στους Έλληνες πολίτες οι σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μιλώντας στην τηλεόραση του Open: «Θεωρώ ότι σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουν ένα μεροκάματο, και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία». Πρόκειται για δήλωση που θα έπρεπε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς εξισώνει τους θύτες με το νεκρό θύμα, ενώ αμβλύνει την τραγικότητα του γεγονότος που έγινε σε χώρο ευθύνης του Υπουργείου του.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Με δεδομένη την ευθύνη του Λιμενικού για την επιτήρηση της ασφαλούς επιβίβασης κάθε επιβάτη, για την αποφυγή ριψοκίνδυνων περιστατικών στον καταπέλτη των πλοίων, αλλά και την προστασία και διάσωση της ζωής κάθε ατόμου στον χώρο αρμοδιότητάς του, προτίθεται να ερευνήσει τυχόν ευθύνες στελεχών του Λιμενικού Σώματος;

2) α) Ποιες οι ευθύνες του Υπουργείου για την κουλτούρα αυθαιρεσίας, ατιμωρησίας και βίαιων συμπεριφορών μελών πληρωμάτων της ακτοπλοΐας, τραγική εκδήλωση της οποίας είδαμε χτες; β) Ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις του κ. Υπουργού ώστε τέτοιες συμπεριφορές να εκλείψουν με γνώμονα την ασφάλεια των επιβατών και την αξιοπρεπή αντιμετώπισή τους; γ) Θα δώσει εξηγήσεις ή θα αποσύρει ο Υπουργός τις δηλώσεις του στο τηλεοπτικό σταθμό Open για το περιστατικό;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Ακρίτα Έλενα»

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα