Έρχεται “ψηφιακό μπλόκο” στους χούλιγκανς

Διαβάζεται σε 4'
epeisodia
Επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα INTIME

Έρχεται εφαρμογή που θα “κλειδώνει” το εισιτήριο κάθε πολίτη στο κινητό του και θα ελέγχεται η ταυτοπροσωπία μέσω του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνιών. Τι δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

“Η τεχνολογία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας“, υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφερόμενος στο θέμα της οπαδικής βίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά 90,1.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, θα υπάρξει εφαρμογή που κάποιος θα “κλειδώνει” το εισιτήριο στο κινητό του και θα ελέγχεται η ταυτοπροσωπία. Ειδικότερα, ο κ. Παπαστεργίου για τον ρόλο του υπουργείου ψηφιακής Διακυβέρνησης στο ζήτημα της οπαδικής βίας ανέφερε:

“Έγιναν συναντήσεις και συζητήσεις την προηγούμενη εβδομάδα για το πώς με ρεαλιστικό τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε την ταυτοπροσωπία στα γήπεδα. Η λύση του να είναι 300 αστυνομικοί σε κάθε γήπεδο και να κάνουν αυτή τη δουλειά δεν υπάρχει. Εδώ έρχεται η τεχνολογία να βοηθήσει, αυτό είναι το κομμάτι που εμείς αναλάβαμε ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με μια  εφαρμογή η οποία θα κλειδώνει το εισιτήριο του κάθε πολίτη αφού έχει ελεγχθεί η ταυτοπροσωπία του μέσω του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνιών, θα ‘κλειδώνει’ στο κινητό του το εισιτήριο. Άρα πλέον κάποιος πολίτης ο οποίος θα θελήσει να μπει στο γήπεδο θα έχει ταυτοποιηθεί ότι είναι ο τάδε που έχει αυτό το κινητό και λίγο πριν την είσοδό του στο γήπεδο μέσω του κινητού του θα μπορεί να εισέρχεται”.

Για το πότε θα λειτουργήσει η εφαρμογή αυτή, ο Δ. Παπαστεργίου τόνισε ότι: “Είναι πολυσύνθετο το να κλείσουμε τη λύση γιατί πρέπει να συνεννοηθούμε με τους κατασκευαστές των τουρνικέ έτσι ώστε να βρούμε τις τεχνολογίες, πάντως θα γίνει στους χρόνους που και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε σχέση με την επόμενη μέρα στα γήπεδα.”

Αναφερόμενος στην εφαρμογή του ψηφιακού βοηθού ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι “σκοπός είναι να μπορέσει να συνδυάσει τα ερωτήματα και να βρει τη λύση μέσα από τις επίσημες σελίδες του ελληνικού δημοσίου και τις επίσημες διαδικασίες του ελληνικού δημοσίου. Την ώρα αυτή απλά σε βοηθάει να βρεις αυτό το οποίο ψάχνεις, η επόμενη έκδοση του μέσα στο ’24 θα είναι στο να αρχίσει να κάνει πράγματα για σένα. Δηλαδή σήμερα ρωτάμε πώς βγαίνει η ταυτότητα, πόσο κάνει το παράβολο κλπ, αλλά το επόμενο βήμα θα είναι να του πεις ‘κλείσε μου ένα ραντεβού για να βγάλω την ταυτότητα'”.

Κατάργηση πιστοποιητικών

Για τα πιστοποιητικά ο υπουργός είπε ότι  μέσα στο ’24 θα δούμε πλέον κατάργηση πιστοποιητικών. “Για παράδειγμα πάμε να κάνουμε αίτηση για να γράψουμε τα παιδιά μας στον παιδικό σταθμό οι αρμόδιοι φορείς μας ζητάνε διάφορα πιστοποιητικά, φορολογικές δηλώσεις όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στο ελληνικό δημόσιο αντί να τα εκδίδουμε, ακόμα και σε ψηφιακή μορφή, θα παίρνει αυτός ο φορέας τα δεδομένα μας, με την άδειά μας δηλαδή ένα μήνυμα στο wallet ότι ‘ο τάδε φορέας για την αίτηση που κάνατε ζητάει αυτά τα στοιχεία σας, συμφωνείτε;’. Αυτό θα το δούμε μέσα στο ‘24, θα αρχίσουμε να διακινούμε δεδομένα και όχι πιστοποιητικά ακόμη κι αν αυτά είναι σήμερα σε ψηφιακή μορφή’. σημείωσε ενώ για το e-justice ανέφερε ότι “το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της δημόσιας διοίκησης προχωρά. Ψηφιοποιούμε όλα τα πρακτικά των υποθέσεων αλλά και τις δικογραφίες προκειμένου να κάνουμε τη ζωή των δικαστών πιο εύκολη. Ολοκληρώνονται ή τουλάχιστον πλέον είναι σε μια φάση υλοποίησης τέτοια που θα βοηθήσει την Ελλάδα να φύγει μπροστά. Είναι έργα του Ταμείου Ανάκαμψης άρα 31/12/25 πρέπει να έχουν τελειώσει όλα αυτά. Είναι διάφορα μικρότερα έργα άρα θα πρέπει μέσα στην επόμενη διετία σταδιακά να έχουν τελειώσει όλα.”

Τέλος για την πλατφόρμα για τα ζώα συντροφιάς σημείωσε ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πλατφόρμα την οποία παρουσιάσουμε μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών την Δευτέρα. Προέκυψε ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς πριν ενάμιση χρόνο εκεί προβλέπονται  διάφορες υποχρεώσεις με βασική να ξέρουμε ποια είναι τα ζώα συντροφιάς, ποιες είναι οι φιλοζωικές οργανώσεις, κτηνίατροι, ιδιοκτήτες των ζώων, δήμοι και καταφύγια ζώων,  υιοθεσίες ζώων συντροφιάς, απώλειες ζώων ή εύρεση ζώων επίσημα πλέον σε μια πλατφόρμα. Είναι έτοιμη η πλατφόρμα, την παρουσιάζουμε τη Δευτέρα μαζί με το υπουργειο Εσωτερικών προκειμένου πλέον να αρχίζουμε να γεμίζουμε την πλατφόρμα με τα στοιχεία και να μεταφέρουμε στοιχεία που σήμερα ήδη υπάρχουν σε υφιστάμενες παλιότερες  μικρότερες υλοποιήσεις έτσι ώστε και σε αυτό να μπει μια σειρά.  Να υπάρχει και ο φάκελος υγείας του ζώου συντροφιάς έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα αν ταξιδεύουμε με τα ζωάκια μας και μας ζητούνται τέτοια έγγραφα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα