Έτσι θα επανιδρύσει την ΟΝΝΕΔ ο Μητσοτάκης

Έτσι θα επανιδρύσει την ΟΝΝΕΔ ο Μητσοτάκης

Διοικούσα επιτροπή με στελέχη του κλίματος Μητσοτάκη, Χατζηδάκη και Μεϊμαράκη θα αναλάβει τη διοργάνωση του συνεδρίου που προγραμματίζεται για το δεύτερο 15μερο του Ιουλίου. Πως θα εκλέγεται ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ποια ονόματα παίζουν

Στο δεύτερο 15μερο του Ιούλη προγραμματίζεται από τη Συγγρού το συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ που όπως έχει κάνει καθαρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν πήρε την απόφαση της διάλυσης της νεολαίας της ΝΔ, θα γίνει από μηδενική βάση, με στόχο την αντιμετώπιση παλιών συστημάτων και παθογενειών του παρελθόντος όπως ο παραγοντισμός. 

Σύμφωνα με τα όσα σχεδιαζόμενα στις σκέψεις που υπάρχουν είναι στο εξής κάθε νέος έως 32 ετών που δεν στερείται των πολιτικών του δικαιωμάτων θα έχει δικαίωμα υποψηφιότητας ως συνέδρου αν μπορεί να συλλέξει 30 υπογραφές και αυτομάτως θα γίνεται μέλος της ΟΝΝΕΔ. Στους στόχους της Συγγρού είναι η εγγραφή 30 χιλιάδων νέων μελών ώστε να διοργανωθεί συνέδριο με 1000 άτομα.

Στο σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καταργηθούν και οι εξ οφίτσιο συμμετοχές στα όργανα και τις διαδικασίες της ΟΝΝΕΔ μέσω ποσοστώσεων όπως συνέβαινε με τους εκπροσώπους της ΔΑΠ πριν από τη διάλυση της ΟΝΝΕΔ. Παράλληλα θεωρείται αυτονόητο ότι δεν ισχύουν οι παλιές εγγραφές στην οργανωτική της ΟΝΝΕΔ και θα πρέπει κατά την σχεδιαζόμενη διαδικασία να επαναβεβαιώσουν την ιδιότητα του μέλους της ΟΝΝΕΔ τα παλιά της μέλη εφόσον το επιθυμούν.

Διοικούσα επιτροπή συνεδρίου

Για την προώθηση των διαδικασιών ως το συνέδριο του Ιούλη θα οριστεί διοικούσα επιτροπή που θα αναλάβει την οργάνωση της διεξαγωγής του, τη δημιουργία του νέου καταστατικού και θα συντονίσει τις ομάδες εργασίας που θα δουλέψουν για την εκπλήρωση των στόχων του συνεδρίου επανίδρυσης της Οργάνωσης. Τα μέλη της διοικούσας επιτροπής δεν θα έχουν δικαίωμα διεκδίκησης της προεδρίας της ΟΝΝΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα στελέχη που θα αποτελέσουν τη διοικούσα επιτροπή του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ είναι η νεοεκλεγείσα στην εκτελεστική επιτροπή της ΝΔ Δήμητρα Λυγούρα, ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ Κώστας Κυρανάκης, αμφότεροι του περιβάλλοντος του προέδρου της ΝΔ, ο Νίκος Σωτηρόπουλος στενός συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη και συντονιστής της ομάδας εργασίας για τη δημόσια διοίκηση, ενώ έχει διατελέσει και μέλος της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ. Επίσης στη διοικούσα επιτροπή του συνεδρίου θα υπάρξει και πρόσωπο που θα εκπροσωπεί ουσιαστικά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Εκτός ορισμένων εσωκομματικών ισορροπιών η λογική της συγκεκριμένης στελέχωσης της διοικούσας επιτροπής είναι –όπως λέγεται- η εμπειρία αλλά και το «ανοιχτό μυαλό» των στελεχών που θα την απαρτίζουν, καθώς έχουν να διαχειριστούν μια από τις δυσκολότερες και σίγουρα μοναδική στην ιστορία της ΟΝΝΕΔ κατάσταση. Δεν αποκλείεται πάντως να αξιοποιηθούν και στελέχη που προέρχονται από το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας.

Εκλογή προέδρου από το Συνέδριο. Ποια ονόματα παίζουν προς ώρας

Το καινούργιο που σίγουρα θα φέρει αυτό το συνέδριο είναι πως θα εκλέξει το νέο πρόεδρο. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο προηγούμενοι πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ είχαν εκλεγεί από τη βάση με διαδικασία αντίστοιχη με αυτή που ακολουθείται από τη ΝΔ μετά το 2009. 

Υπό συζήτηση είναι και η νέα δομή της ΟΝΝΕΔ και το αν θα διαθέτει πολιτική επιτροπή ή όχι. Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση μελετάται η πείρα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πολιτικών νεολαιών όπου τα προεδρεία και γενικότερα τα όργανα διοίκησής τους εκλέγονται και δεν ορίζονται ουσιαστικά από τον εκάστοτε πρόεδρο. Γενικότερα στους εμπλεκόμενους με το συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ υπάρχει αρκετός προβληματισμός για τη νέα οργανωτική δομή προκειμένου όπως λένε να γίνει περισσότερο δημοκρατική στη λειτουργία της.

Τέλος αν και θεωρείται αρκετά νωρίς για να ανοίξει το παιχνίδι των υποψηφιοτήτων ήδη συζητούνται στο παρασκήνιο κάποια ονόματα. Μεταξύ αυτών που ακούγονται για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ είναι του δικηγόρου από την Κομοτηνή Παύλου Μαρινάκη και του Ανδρέα Καρασαρίνη στελέχους της ΟΝΝΕΔ στη Μυτιλήνη και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα