Euractiv: Συνεχίζεται η άνοδος της ακροδεξιάς – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Διαβάζεται σε 2'
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Άνοδος της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού δείχνει νέα δημοσκόπηση της Europe Elects που δημοσίευσε το Euractiv. Αναλυτικά τα αποτελέσματα.

Σοκαριστικά είναι τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης της Europe Elects που δημοσίευσε το Euractiv, σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, “αν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν σήμερα, τα ακροδεξιά κόμματα της ΕΕ, τα οποία έχουν ενωθεί στην ευρωομάδα “Ταυτότητα και Δημοκρατία” (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα κέρδιζαν 87 από τις 705 έδρες (σήμερα κατέχουν 60 έδρες).

Η ID αποτελείται από κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο (RN) της Μαρίν Λεπέν, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο κατατάσσεται δεύτερο στις γερμανικές εκλογές, καθώς και τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, η οποία είναι ήδη εταίρος συνασπισμού στην Ιταλία.

Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω αποτελέσματα έρχονται λίγες ημέρες μετά τη νίκη του ακροδεξιού Χερτ Βίλντερς στις ολλανδικές εκλογές.

Τα ποσοστά των ευρωομάδων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:

  • 38 έδρες για την ευρωομάδα της Αριστεράς (σήμερα έχουν 37)
  • 52 έδρες για τους Πράσινους/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (σήμερα έχουν 72)
  • 141 έδρες για του Σοσιαλιστές Δημοκράτες (σήμερα έχουν 141)
  • 89 έδρες για το Renew Europe (σήμερα έχουν 101)
  • 175 έδρες για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (σήμερα έχουν 178)
  • 82 έδρες για τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (σήμερα έχουν 67)
  • 87 για την Ταυτότητα και Δημοκρατία (σήμερα έχουν 60)
  • 52 έδρες για τις Λοιπές ευρωομάδες (σήμερα έχουν 49)

Όπως επισημαίνει το Euractiv, στη δημοσκόπηση αποτυπώνεται σημαντική εκλογική ενίσχυση της ID, σε βαθμό που κρίνεται πολύ πιθανό να γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από πέμπτη που είναι σήμερα.

“Οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη άλλαξαν σταδιακά τη ρητορική τους και αντί να πιέζουν για έξοδο από την ΕΕ, πλέον δίνουν προτεραιότητα στην ανάγκη αλλαγής της ΕΕ. Σύμφωνα με το Europe Elects, αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους εν όψει των εκλογών”, τονίζεται.

Κατά το Euractiv, η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού είναι πιθανό να οδηγήσει σε συνασπισμό του ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές Δημοκράτες και τους Φιλελεύθερους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα