Εύα Καϊλή: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της

Διαβάζεται σε 2'
Εύα Καϊλή
Εύα Καϊλή Theodore Manolopoulos / SOOC

Την προσφυγή της Εύας Καϊλή κατά της άρσης της κοινοβουλευτικής της ασυλίας απέρριψε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κρίνοντάς τη “απαράδεκτη”.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, για την άρση της κοινοβουλευτικής της ασυλίας, μετά από σχετική έρευνα για τη διαχείριση των βουλευτικών αποζημιώσεων.

Μία έρευνα η οποία επισημαίνεται ότι δεν σχετίζεται με το σκάνδαλο Qatargate.

Σύμφωνα με τη Le Soir, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε στις 15 Δεκεμβρίου 2022 την άρση της βουλευτικής ασυλίας της κ. Καϊλή και της ευρωβουλεύτριας, Μαρίας Σπυράκη, προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα για τις αμοιβές των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανακοίνωσε το αίτημα αυτό στην ολομέλεια του Ιανουαρίου 2023 και το παρέπεμψε στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων.

Η κ. Καϊλή, η οποία αρνείται κάθε πρόθεση απάτης, ζήτησε τότε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώσει τόσο το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας όσο και την απόφαση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με τη διάταξή του, το Δικαστήριο έκρινε “απαράδεκτη” την προσφυγή της κ. Καϊλή, “καθώς οι επίμαχες πράξεις δεν υπόκεινται σε προσφυγή”.

“Η αίτηση άρσης της ασυλίας είναι ένα προκαταρκτικό και αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των ερευνών, όταν η ασυλία που απολαμβάνει ένα πρόσωπο, συνιστά εμπόδιο για την έρευνα που το αφορά”, ανέφερε το Δικαστήριο σε δελτίο τύπου, τονίζοντας ότι μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης του Κοινοβουλίου, η κ. Καϊλή εξακολουθεί να απολαμβάνει της προστασίας των προνομίων και ασυλιών που παρέχει το δίκαιο της Ένωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα