Εξακολουθεί να ζητά εκλογές ο Μητσοτάκης

Εξακολουθεί να ζητά εκλογές ο Μητσοτάκης
Discussion and vote on the Plenum of the Greek Parliament for the new social security reform bill, in Athens, on May 8, 2016 / , , 8 , 2016 Nick Paleologos / SOOC

Απομείωση χρέους, αλλά με ποιο κόστος, αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. Εκτίμησε ότι υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια δεν είναι επιτεύξιμα. Χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση Ρέγκλινγκ (Vid)

Στο αίτημα για εκλογές επιμένει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ότι δεν αλλάζει στρατηγική, καθώς όπως είπε η κυβέρνηση αυτή είναι ανίκανη και το κόστος παραμονής της είναι πολύ μεγάλο.

“Το είδαμε με το τέταρτο μνημόνιο και τα πρόσθετα μέτρα, αλλά και στην καθημερινή πτυχή της πολιτικής όπως είναι τα ολοήμερα”, πρόσθεσε.

Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου αμφισβήτησε κατά πόσον υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα στο Eurogroup. “Ο Σόιμπλε μιλά για το 2018. Ακόμη ρητή δέσμευση για το χρέος δεν έχουμε πάρει”, είπε και πρόσθεσε: “Απομείωση χρέους ναι, αλλά το ερώτημα είναι με ποιο κόστος και συνέπειες”.

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι επιτεύξιμα και προέβλεψε ότι: “Το τέταρτο μνημόνιο θα είναι ένα αέναο μνημόνιο”, θεωρώντας συνεπώς μη βιώσιμη τη λύση που πρότειναν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (και την οποία άλλωστε αμφισβητεί ήδη το ΔΝΤ).

Κατά συνέπεια ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι: “Δεν κερδίσαμε κάτι αυτή τη στιγμή, ο κόφτης μας προέκυψε και τα 3,2 δισ μέτρα”. Είπε μάλιστα ότι ο κόφτης και τα πρόσθετα μέτρα μπήκαν στο τραπέζι μετά τη διαρροή στα Wikileaks και τη στάση της κυβέρνησης.

Χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση Ρέγκλινγκ για εξαγορά του χρέους απο τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση εστιάζει στο χρέος για να αποφύγει να μιλήσει για ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις

Έβαλε δε τον πήχυ στον Αλέξη Τσίπρα για τη ρύθμιση του χρέους: Τόνισε ότι εκτός από επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής χρειάζονται και σταθερά, “κλειδωμένα”, χαμηλα επιτόκια.

“Τα περί ταξικού προσήμου τα ακούω βερεσέ”

Το βασικό πρόβλημα, υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, είναι το μείγμα των μέτρων ύψους 5,4 δισ ευρώ, καθώς όπως είπε θα επιβαρύνουν κάθε νοικοκυριό. “Η κυβέρνηση θέλει να πείσει ότι επιβαρύνουν λίγους, αλλά οι έμμεσοι φόροι επιβαρύνουν όλους και περισσότερο τους πιο αδύναμους” είπε, ενώ αμφισβήτησε ευθέως την κοινωνική διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής δηλώνοντας: “Τα περί ταξικού προσήμου τα ακούω βερεσέ”.

Είπε επίσης ότι σύμφωνα με την Κομισιόν το ΑΕΠ της χώρας θα ήταν 196 δισ ευρώ εάν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα θα πάει στα 175. “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό”, τόνισε και πρόσθεσε:

“Για αυτό επιμένουμε κι εμείς σήμερα ότι αυτή ανίκανη κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Το αίτημα για εκλογές είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ, μπας και γλυτώσουμε τα επιπρόσθετα μέτρα που έρχονται”.

Ο κ.Μητσοτάκης παράδεχθηκε ότι ο κόφτης είχε ψηφιστεί το 2014, όπως είχε γράψει και το News247. Χαρακτήρισε καλό να υπάρχει ένας μηχανισμός συγκράτησης δαπανών, σημείωσε όμως ότι το ερώτημα είναι εάν μπαίνει αυτόματα, εάν τα μέτρα εξουσιοδοτούνται από τη βουλή και ποια είναι τα μέτρα. Υπενθυμισε ότι ο ίδιος είχε προτείνει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις -χαρακτηρίζοντας μάλιστα επί της αρχής σωστό το αντίστοιχο μέτρο που τελικά έφερε τώρα η κυβέρνηση- και παρεμβάσεις στα ευγενή ταμεία, καθώς και συμψηφισμό μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και αγροτικών επιδοτήσεων.

Μίλησε επίσης για παρέμβαση και στις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου και αντιμετώπιση στρεβλώσεων στο ενιαίο μισθολόγιο, ξεκαθάρισε όμως: “Δε συζητάμε ως ΝΔ για απολύσεις στο δημόσιο. Συζητάμε όμως για καλύτερη ανακατανομή προσωπικού με ένα μηχανισμό κινητικότητας”. Πρότεινε επίσης την εκχώρηση υπηρεσιών που κάνει το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και να χρησιμοποιηθούν οι υπάλληλοι που θα περισσέψουν αντί για άλλες προσλήψεις, καθώς και αυξήσεις στους υπαλλήλους που αποδίδουν.

“Εχω την άνεση να κυκλοφορώ στην κοινωνία”

Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε στο non paper που είχε εκδώσει νωρίτερα το Μαξίμου. Δήλωσε ότι δε συμφωνεί σε όλα με το Μάνφρεντ Βέμπερ και ότι η ΝΔ δεν πρέπει να συντάσσεται σε απόλυτο βαθμό με το ΕΛΚ. Μίλησε μάλιστα για ευρωπαϊκές ευθύνες, γιατί η συζήτηση για το χρέος δεν άνοιξε νωρίτερα και γιατί οι εταίροι αποδέχονται το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων.

Απέρριψε την κατηγορία ότι η ΝΔ επιθυμούσε να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση: “Εχουμε πει από το Νοέμβριο στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, αλλά με το σωστό τρόπο.”

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε επίσης: “Εχω την άνεση να κυκλοφορώ στην κοινωνία. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο κ.Τσίπρας μπορεί, είναι με κλούβες στο Μαξίμου γιατί είπε ψέματα.”

Η απάντηση της κυβέρνησης

Με σκωπτικό τρόπο σχολιάζουν πηγές της κυβέρνησης σχετικά με τη σημερινή τηλεοπτική εμφάνιση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δημόσια Τηλεόραση, την οποία -όπως επισημαίνουν- “το κόμμα του έκλεισε”.

Ειδικότερα, τονίζουν ότι “ο κ. Μητσοτάκης, ενοχλημένος από το γεγονός ότι δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως κόφτης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εμφανίστηκε σήμερα στην ΕΡΤ ως κόφτης οποιασδήποτε επαφής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την πραγματικότητα”. “Εκτιμούμε την ειλικρινή παραδοχή του ότι η ΝΔ δεν έχει πρόγραμμα”, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, “αλλά η προσπάθεια να αποκρύπτει πειστικά την θέση του για απολύσεις στο δημόσιο και μειώσεις συντάξεων, χρειάζεται ακόμα δουλειά”.

Πηγή: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα