Εξετάζουν μείωση προστίμων για τα αυθαίρετα

Στιγμιότυπο απο την δόμηση στην πλαγιά του βουνού της Πάρνηθας,στην πλευρά του Τελεφερίκ,στις 14 Φεβρουαρίου 2010 (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ)
Στιγμιότυπο απο την δόμηση στην πλαγιά του βουνού της Πάρνηθας,στην πλευρά του Τελεφερίκ,στις 14 Φεβρουαρίου 2010 (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) EUROKINISSI

Μείωση των προστίμων για τα αυθαίρετα συζητά το ΥΠΕΚΑ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει εισαχθεί έως το τέλος του μήνα προς ψήφιση στη Βουλή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των προστίμων για τα αυθαίρετα, με το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος να εξετάζει και πιθανή αύξηση του αριθμού των δόσεων.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) έχει προτείνει περιορισμό των προστίμων σε ειδικές κατηγορίες αυθαιρέτων, όπως στην πρώτη κατοικία (μέχρι ορισμένα τετραγωνικά), καθώς και σε κτίρια που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία κλπ.).

Θεωρεί επίσης αναγκαία και την αύξηση του αριθμού των δόσεων, όπως αυτές καθορίζονται από το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί, προκειμένου να "δελεάσουν" τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Εκπρόσωποι άλλων φορέων, όπως σημειώνεται στο "Βήμα", ζητούν γενική μείωση του σταθερού συντελεστή (15%) με βάση τον οποίο θα υπολογίζονται τα πρόστιμα, ωστόσο η συζήτηση, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΥΠΕΚΑ, "δεν έχει ακόμη φτάσει στα ποσοστά".

Η τελική ρύθμιση θα τεθεί σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την ερχόμενη Πέμπτη 25 Αυγούστου. Αμέσως μετά θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί έως τα τέλη του μήνα.

Το ειδικό πρόστιμο για τη "νομιμοποίηση" αυθαιρέτου, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά του παράνομου κτίσματος επί την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο (αν δεν υπάρχει, θα χρησιμοποιείται η ελάχιστη της ευρύτερης περιοχής), επί 15% και επί τον συντελεστή που αντιστοιχεί στο είδος της παρανομίας.

Το πρόστιμο μειώνεται στο μισό σε περίπτωση που το κτίριο είχε ανεγερθεί με νόμιμη άδεια, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε. Στο μισό μειώνεται και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Καταβάλλεται εντός 24 μηνών για τις κατοικίες και εντός 36 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης, από την έναρξη ισχύος του νόμου, εφάπαξ με έκπτωση 20% ή τμηματικά σε 8 και 14 ισόποσες δόσεις αντίστοιχα, εκ των οποίων η πρώτη εντός 8 μηνών.

Με την αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση, θα καταβάλλεται παράβολο ύψους 500 ευρώ για παράνομη κατασκευή/χρήση μέχρι 75 τμ ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 120 τμ, 1.000 ευρώ για παράνομο κτίριο/χρήση μέχρι 1.000 τμ και 2.000 ευρώ για παράνομο κτίριο/χρήση μεγαλύτερη των 1.000 τμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τα αυθαίρετα "τακτοποιούν" τους ημιυπαίθριους

Πληρώνεις και το σώνεις

SHARE:

24Media Network