Ευρωπαϊκό ράπισμα στην Τουρκία

Φωτό αρχείου: Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
Φωτό αρχείου: Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας AP

Για πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα κατά της Τουρκίας. "Παράνομες οι ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ" σημειώνει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και υπογραμμίζει ότι θα παρθούν μέτρα "χωρίς καθυστέρηση".

Έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο είναι η ΕΕ η οποία για πρώτη φορά αποφασίζει να λάβει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ειδικότερα, και όπως σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων "υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας” με το Συμβούλιο να καλεί την Τουρκία να δείξει "αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες".

ADVERTISING

Μάλιστα "η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση".

Πάντως, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για μέτρα πολιτικής και οικονομικής φύσεως, συμπεριλαμβανομένων των προ-ενταξιακών κονδυλίων που λαμβάνει η Τουρκία αλλά και της διεξαγωγής διαλόγων υψηλού επιπέδου.

Σε σχέση με την Αλβανία, για πρώτη φορά το Συμβούλιο θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία.

Τέλος για πρώτη φορά το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία της εφαρμογής της. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, ΑΟΖ, Κύπρος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επικοινωνία Τσίπρα - Τουσκ για την Τουρκία

Κατρούγκαλος: Ήρθε η στιγμή για ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής της ΕΕ προς την Τουρκία

Μήνυμα Πάιατ στην Άγκυρα: Σταματήστε τις προκλητικές ενέργειες, ώρα για διάλογο

Έτοιμη για βέτο η Κύπρος

24Media Network