Ευρωβουλή προς Τουρκία: Αφήστε ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Ευρωβουλή προς Τουρκία: Αφήστε ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη ( Hakan Mehmet ahin - Anadolu Ajans )

Την πρόταση ψηφίσματος επί της οποίας θα πραγματοποιηθεί η αποψινή συζήτηση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Τουρκία εξασφάλισε το NEWS24/7

Το κείμενο με τίτλο «Για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου στην υπόθεση δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Τουρκία» υποβλήθηκε από τους ευρωβουλευτές Τάκη Χατζηγεωργίου (Κύπρος), Δημήτρη Παπαδημούλη, Πατρίκ Λε Γιαρίκ (Γαλλία), Μέργια Κιλένεν (Φινλανδία), Νεοκλή Συλικιώτη (Κύπρος), Στέλιο Κούλογλου, Σοφία Σακοράφα, Νίκο Χουντή και Παλόμα Λόπεθ (Ισπανία) που ανήκουν όλοι στην Ευρωαριστερά (GUENGL).

Το κείμενο θα κληθούν να ψηφίσουν οι ευρωβουλευτές την Πέμπτη.

Ακολουθεί το μεταφρασμένο κείμενο του ψηφίσματος:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

– έχοντας υπόψη τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχασαν τον δρόμο τους σε κακές καιρικές συνθήκες την 1η Μαρτίου, και τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές Αρχές.

– έχοντας υπόψη το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο των συνόρων, στη δασώδη περιοχή των Καστανιών κατά μήκος του ποταμού Έβρου / Μερίτς, είναι ένα κεντρικό σημείο διέλευσης μεταναστών, προσφύγων και λαθρεμπόρων και ότι οι εν λόγω στρατιωτικοί (υπολοχαγός και λοχίας) εκτελούσαν περιπολία στο σημείο των συνόρων.

– έχοντας υπόψη τις εκκλήσεις από αξιωματούχους της ΕΕ και του NATO για την απελευθέρωση των στρατιωτών, μεταξύ άλλων και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2018 και στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου 2018 στη Βάρνα.

– λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και την επιστροφή των στρατιωτών.

– και έχοντας υπόψη το Άρθρο 5 Παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που προβλέπει ότι «όποιος συλλαμβάνεται θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως, σε γλώσσα που καταλαβαίνει, για τα αίτια της σύλληψής του και για οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του».

Α. επειδή στις 4 Μαρτίου 2018 τουρκικό δικαστήριο της Ανδριανούπολης αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτηση των δύο στρατιωτών, που κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στην Τουρκία,

Β. επειδή οι δύο Έλληνες στρατιώτες κρατούνται σε τουρκική φυλακή για περισσότερο από ένα μήνα χωρίς να τούς έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ώστε να ξέρουν γιατί κατηγορούνται,

Γ. επειδή προηγούμενες παρόμοιες υποθέσεις τυχαίων διελεύσεων των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιώτες στο παρελθόν λύνονταν επιτόπου σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών Αρχών των δύο πλευρών .

1. καλεί τις τουρκικές Αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα τη δικαστική διαδικασία, να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους έλληνες στρατιώτες και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα.

2. καλεί το Συμβούλιο, την Κομισιόν, την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών σε όποιες επαφές ή επικοινωνίες με Τούρκους ηγέτες και Αρχές, στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

3. καλεί τις τουρκικές Αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.

4. ζητά στον Πρόεδρό του (Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) να προωθήσει αυτό το ψήφισμα στους Προέδρους, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρμόδιες Αρχές των κρατών μελών και στο ΝΑΤΟ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα