Φλωρίδης για Τέμπη: “Όποιος λέει για μπαζώματα, είναι για τα μπάζα”

Διαβάζεται σε 4'
O Γιώργος Φλωρίδης
O Γιώργος Φλωρίδης EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε σε ειρωνικό τόνο στα περί “μπαζωμάτων” στα Τέμπη, χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις για τους διαλόγους, “αναξιόπιστους”.

Σε έντονους τόνους συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, με την ομιλία του Γιώργου Φλωρίδη να προκαλεί αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση αναφέροντας πως υιοθετεί ένα “αναξιόπιστο δημοσίευμα” και πως τα στοιχεία της υπόθεσης είναι γνωστά εξ αρχής. Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν ψήφισε την τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση η οποία παρέχει τη δυνατότητα στον ανακριτή να έχει στη διάθεση του άμεσα στοιχεία, όπως οι ηχογραφημένες συνομιλίες.

Μάλιστα, μιλώντας για τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για “μπαζώματα” στα Τέμπη μετά το δυστύχημα, ανέφερε πως “όσοι από τους πολιτικούς μιλούν για μπαζώματα, είναι για τα μπάζα”, σε μια ρητορική αποστροφή που προκάλεσε αντιδράσεις. Πρόσθεσε πως οι χωματουργικές εργασίες έγιναν από συνεργεία που επιχείρησαν στο σημείο για να διανοίξει δρόμος ώστε να πλησιάσουν τα σωστικά συνεργεία, αμέσως μετά την τραγωδία. Να σημειωθεί πως διαφανή έρευνα για το τι έγινε μετά τη σύγκρουση των τρένων ζητούν και οι οικογένειες των θυμάτων. “Ο αριστερόστροφος φασισμός θα πετύχει το σκοπό του όταν επέλθει στη συνείδηση του κόσμου η αμφισβήτηση των θεσμών του Κοινοβουλίου και της Δικαιοσύνης”, δήλωσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, επικαλούμενος τον Μίκη Θεοδωράκη. “Όλη αυτή η αμφισβήτηση που έφτασε να αμφισβητεί τη δικαιοσύνη είναι αυτό που στρώνει το δρόμο, που ο Μ. Θεοδωράκης είπε για τον αριστερόστροφο φασισμό” ήταν η ρήση του.

Περί ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως “δεν καταθέτετε πρόταση ποινικής δίωξης” για κάποιον υπουργό αλλά “παρουσιάζετε συνομιλίες που υπάρχουν αυτούσιες στην δικογραφία από τότε, ως μεγάλη ανακάλυψη”.

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε ότι προχωρά η κατασκευή του χώρου στη Λάρισα για να διεξαχθεί η δίκη. “Θα είναι έτοιμος στη Λάρισα μέχρι τέλος Μαΐου. Θέσεις 100 δικηγόρους, αίθουσα διασκέψεων για να μη ζήσουμε την τραγωδία με το Μάτι, που όταν τελείωσε δεν βρίσκατε αίθουσα να γίνει η δίκη”.

Προσπάθεια να “μαζέψει” τη δήλωση

Μετά τις αντιδράσεις για τα “μπαζώματα”, ο κ. Φλωρίδης επανήλθε λέγοντας πως “σεβόμενη τον πόνο των ανθρώπων, η κυβέρνηση αποφάσισε να κατέβει στο πολιτικό γήπεδο και τώρα τα πράγματα ζόρισαν για εσάς. Οι ανθρώπινες τραγωδίες δεν προσφέρονται ως πολιτικές ευκαιρίες, η αλήθεια είναι λυτρωτική και καταλυτική”, είπε. Επανέλαβε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι “ο σεβασμός του πόνου των οικογενειών” και να “χυθεί άπλετο φως”. “Πρέπει να προστατευτεί η λειτουργία της Δικαιοσύνης και θα συνεχίσουμε ως το τέλος ώστε η ανάκριση να περατωθεί χωρίς κανένα ερωτηματικό”, είπε. Συμπλήρωσε ωστόσο πως “θα δούμε αν υπήρξαν εύφλεκτες ύλες, θα απαντήσουν εργαστήρια του εξωτερικού, αν υπήρξαν βίντεο αλλά και τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων, θα εξεταστούν όλα ώστε να μην υπάρξουν κενά. Στην υπόθεση μετέχουν 100 δικηγόροι και κανείς δεν διαμαρτύρεται πως η Δικαιοσύνη δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Αν διαπίστωναν κενά δεν θα αντιδρούσαν; Το μήνυμα είναι πως ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, χρειάζεται μια ασπίδα προστασίας απέναντι στους δημαγωγούς”, είπε ο αρμόδιος υπουργός.

Μιλώντας βέβαια νωρίτερα την Τετάρτη στον ΣΚΑΙ, ο Γιώργος Φλωρίδης παραδέχθηκε ότι “πρώτα βγήκαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες των μηχανοδηγών και κατόπιν τις άκουσαν οι ανακριτικές αρχές προκειμένου να τις ενσωματώσουν στη δικογραφία”. Είπε δε πως ο ανακριτής που ανέλαβε την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη δεν μπόρεσε να ακούσει, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία περιείχαν συνομιλίες μεταξύ του σταθμάρχη και των οδηγών από το μοιραίο βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου 2023, “διότι δεν του το επέτρεπε ο νόμος”.

Αύριο Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα