ΦΠΑ στην εκπαίδευση και 'κόκκινα δάνεια', καίνε την κυβέρνηση. Ισοδύναμα και για τους αγρότες

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον Πολυχώρο ΑΘΗΝΑΪΣ, Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον Πολυχώρο ΑΘΗΝΑΪΣ, Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Με τις ημερομηνίες να πιέζουν ασφυκτικά η κυβέρνηση έχει μπροστά της το δύσκολο «κάβο» του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων. Ανάμεσα σε αυτά η εξεύρεση ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση φαίνεται πως συνεχίζει να προκαλεί "πονοκέφαλο" στο οικονομικό επιτελείο

Στην από κοινού συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής αναμένεται να τεθούν σήμερα μια σειρά από θέματα που «καίνε» την κυβέρνηση και αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις επενδύσεις, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και το ασφαλιστικό.

Για το τελευταίο η κυβέρνηση αναμένεται να στηριχθεί, όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη, στον κοινωνικό διάλογο που θα ακολουθήσει, με δεδομένα τα οικονομικά στοιχεία των Οργανισμών, αλλά και τις υποχρεώσεις που έχουν τους επόμενους μήνες.

Χθες από το Μαξίμου ξεκαθάρισαν πως το πόρισμα της επιτροπής σοφών δεν είναι δεσμευτικό για την τελική πρόταση που θα κατατεθεί το Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, έχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις από την πλευρά των δανειστών και για το θέμα των «κόκκινων δάνειων». Στο τραπέζι, όχι με την μορφή έντονης πίεσης, έχει πέσει το ενδεχόμενο της μείωσης του ορίου της αντικειμενικής αξίας τη πρώτης κατοικίας για την άρση των πλειστηριασμών. Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν, πως σε κάθε περίπτωση θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των δανείων.

«Αγκάθι» ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Στο χθεσινό μίνι υπουργικό που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, παρουσία του οικονομικού επιτελείου και του προέδρου της Βουλής, κυριάρχησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του ισοδύναμου για την μη επιβολή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και σήμερα με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να υποστηρίζει πως ισοδύναμο θα βρεθεί, χωρίς, όμως να θέλει ακόμα να ανοίξει τα χαρτιά της.

Στο τέλος της εβδομάδας λήγει η παράταση για την εξεύρεση του μέτρου, αν και δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα.

Από τη στιγμή που η εξεύρεση ισοδυνάμου αποτελεί και προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, η εντολή που έχει δοθεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι να εξεταστούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Τα στελέχη της οδού Νίκης έχουν επιδοθεί σε ένα «σαφάρι» προκειμένου να αποφευχθεί η λύση της πολλαπλής κλίμακας που είχε ακουστεί και πριν από κάποιες εβδομάδες. Δηλαδή, τα ιδιωτικά σχολεία να παραμείνουν στο 23%, με 13% να επιβαρυνθούν τα φροντιστήρια και μηδενικό συντελεστή να έχουν νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ισοδύναμα και για τους αγρότες

Στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας τον φόβο των τρακτέρ που θα έρθουν στην Αθήνα, ψάχνουν και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα συνοδεύσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα νομοθετηθούν για τους αγρότες. Αφορούν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, την αύξηση της προκαταβολής φόρου και την φορολογία στις επιδοτήσεις.

Σε γενικές γραμμές το σχέδιο προβλέπει να παρέχονται κίνητρα στους νέους παραγωγούς της αγροτικής γης, καθώς και να είναι μικρότερα τα «βάρη» για όσους η δουλειά στην ύπαιθρο είναι η βασική τους απασχόληση.

Η πρώτη δόση

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 2 δισ. ευρώ. Το Μέγαρο Μαξίμου τρέχει, πλέον να ολοκληρώσει ορισμένες εγκυκλίους ή υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν προκείμενου να είναι τυπικό στις υποχρεώσεις του.

Το Euroworking Group συνεδριάζει αύριο για αυτό το θέμα, όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της υλοποίησης του προγράμματος. ενώ το κουαρτέτο αναμένεται να βρίσκεται όλη την εβδομάδα στην Αθήνα προκειμένου να περάσει από «κόσκινο» τα 49 προαπαιτούμενα.

Σε γενικές γραμμές στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως έχουν διαμορφωθεί νέες συνθήκες με τους δανειστές και πως οι διαπραγματεύσεις προχωράνε θετικά.

SHARE:

24Media Network