Φυσικό αέριο: Τρεις εναλλακτικές στον πόλεμο στην Ουκρανία

Φυσικό αέριο: Τρεις εναλλακτικές στον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου intime

Με ποιους τρόπους η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τι θα προτείνει ο Κ.Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής για κοινά μέτρα της ΕΕ.

Καθησυχαστική εμφανίζεται η κυβέρνηση όσον αφορά στην επάρκεια της χώρας σε φυσικό αέριο παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι έχει λάβει μέτρα για προμήθεια από εναλλακτικές πηγές μετά την εισβολή της Ρωσίας και παραδεχόμενη εμμέσως ότι τα αποθέματα επαρκούν για εννέα περίπου ημέρες.

“Η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα. Έχει ήδη εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, παραπέμποντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΥΣΕΑ.

Τρεις είναι ειδικότερα οι εναλλακτικές στις οποίες έχει καταλήξει η κυβέρνηση.

  • *Περαιτέρω προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)
  • *Εξάντληση όλων των δυνατοτήτων του αγωγού από το Αζερμπαϊτζάν
  • *Αξιοποίηση της δυνατότητας τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν προσανατολίζεται να καθυστερήσει πάντως την απολιγνιτοποίηση, εκτιμώντας ότι τα μέτρα αυτά επαρκούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Τίθεται βεβαίως το ερώτημα εάν τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα αφορούν το σύνολου του πληθυσμού και πως θα μπορούν οι πολίτες να προμηθευτούν προσιτά καύσιμα, εάν για παράδειγμα αυτό θα γίνεται με κουπόνι ή με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, κάτι που στο παρελθόν είχε αποκλείσει η κυβέρνηση.

“Οφείλουμε να προσαρμόσουμε την πολιτική μας στις εξελίξεις, όταν θα έχουμε συγκεκριμένα πράγματα θα τα ανακοινώσουμε”, απάντησε σιβυλλικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξάλλου οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα στήριξης είναι στον αέρα εάν δεν διασφαλιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο δημοσιονομικός χώρος.

“Το ενεργειακό πρόβλημα, ωστόσο, και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι πανευρωπαϊκό και για αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο πρωθυπουργός απόψε στις Βρυξέλλες. Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων”, πρόσθεσε ο κ.Οικονόμου.

Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται ειδικότερα να επαναφέρει παλαιότερη πρόταση της Ελλάδας για ένα κοινό ταμείο, που θα χρηματοδοτείται από τα μελλοντικά έσοδα των φόρων ρύπων, ώστε ναδοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη να στηρίξουν. Όπως έχει πει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η “προίκα” αυτού του ταμείου θα μπορουσε να φτάσει τα 100 δισ ευρώ. Δηλαδή η ΕΕ να βάλει 100 δισ σε αυτό το ταμείο, τα οποία θα επιστραφούν στον κοινοτικό κορβανά από τα έσοδα της φορολογίας των ρύπων τα επόμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να επαναφέρει παλαιότερη πρόταση του από κοινού με την Ιταλία για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου στα πρότυπα της αγοράς εμβολίων απο την Κομισιόν.

Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει εξαίρεση από κάποιο πλαίσιο των κανόνων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να μπορεί η κυβέρνηση να δώσει ενίσχυση σε συγκεκριμένους κλάδους.

Το ερώτημα είναι βέβαια εάν η ελληνική κυβέρνηση θα έχει συμμάχους σε αυτές τις προτάσεις της. Ο κ.Οικονόμου εκτίμησε πάντως ότι αυτό θα συμβεί, σημειώνοντας: “Την ίδια αγωνία και τα ίδια προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε εμείς, αντιμετωπίζει και η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών”.

Η κυβέρνηση τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συνεργάζεται με τους εταίρους της ώστε η αντίδραση να είναι κοινή και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρχουν στην Ελλάδα ρωσικά κεφάλαια, που να εμπίπτουν στις κυρώσεις της ΕΕ, η χώρα μας θα τις εφαρμόσει όπως διαβεβαίωσε ο κ.Οικονόμου.

“Κρατάμε ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης. Οι Ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία, η Πρεσβεία μας στο Κίεβο και τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς, προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή”, ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα