Φυτράκης: Άμεσες προσλήψεις στις φυλακές – Πως θα διανεμηθούν οι θέσεις

Φυτράκης: Άμεσες προσλήψεις στις φυλακές – Πως θα διανεμηθούν οι θέσεις
φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Με αφορμή το τραγικό συμβάν στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης, μίλησε στον σταθμό μας, για την κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα προαναγγέλλοντας άμεση ενίσχυση στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού.

Την ενίσχυσή των φυλακών της χώρας τόσο με σωφρονιστικούς υπαλλήλους όσο και με επιστημονικό προσωπικό προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης, μιλώντας στον News 24/7 στους 88.6 και στο κεντρικό μαγκαζίνο του σταθμού μας, με αφορμή τη νέα αιματηρή συμπλοκή, που έλαβε χώρα στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού το απόγευμα της Πέμπτης, με αποτέλεσμα έναν νεκρό καθώς και οκτώ τραυματίες.

Ο κ.Φυτράκης αφού πρώτα εξέφρασε την οδύνη του για το τραγικό συμβάν, στάθηκε στην προσπάθεια μετασχηματισμού του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού σε δομές υγείας. “Η φυλακή από τη φύση της ως χώρος εγκλεισμού παράγει βία και ένταση, και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μεγάλες δυσκολίες. Το μνημόνιο πέρασε και από τις φυλακές και είχαμε δυσκολία με το προσωπικό. Ο κανόνας 1 προς 5 ίσχυε και εδώ. Είχαμε δυσκολία να έχουμε σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας, να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας, και είχαμε πάρα πολλά κενά. Όμως, ειδικότερα στο ψυχιατρείο, λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά είχαμε κάνει μια πολιτική επιλογή ήδη από το 2015, ότι δηλαδή τα δύο θεραπευτήρια του Κορυδαλλού, το νοσοκομείο και το ψυχιατρείο θα γίνουν δομές υγείας και δεν θα είναι φυλακές. Το χθεσινό συμβάν τι μας δείχνει; Μας δείχνει συμπεριφορές που παραπέμπουν απολύτως σε φυλακή και όχι σε θεραπευτήριο. ‘Έτσι αποφασίσαμε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ένταξη και του ψυχιατρείου κρατουμένων στο Ε.Σ.Υ. , δηλαδή ως μια δομή ψυχικής υγείας συνδεδεμένη με το ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής, που θα λειτουργεί με όρους επιστημονικούς” είπε.

Ο Ευτύχης Φυτράκης, γγ Υπουργείου Δικαιοσύνης Eurokinissi

Προσλήψεις 1248 ατόμων

Το σημαντικό όμως της παρέμβασης του Γενικού Γραμματέα είναι η αναφορά του στην ενίσχυση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων με ανθρώπινο δυναμικό. “Δουλέψαμε εντατικά στην εκπαίδευση του προσωπικού που είχε σταματήσει αλλά πέρα από την εκπαίδευση δουλεύουμε και για την αύξηση του. Ήδη,ανακοινώθηκαν από τον ΑΣΕΠ οι προσωρινοί πίνακες για την πρόσληψη 557 νέων υπαλλήλων. Αυτή τη βδομάδα, ανακοινώσαμε επίσης την έγκριση από τα Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης της πρόσληψης 639 επιπλέον υπαλλήλων για τις φυλακές, ενώ πριν λίγες εβδομάδες προστέθηκαν ακόμα 52 επιστήμονες μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, πάλι στις φυλακές. Θέλω να πω ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια μέσα από ένα μακρόπνοο στρατηγικό σχέδιο 2018-2020 που συντάξαμε σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς ώστε να έχουμε λιγότερη βία, και λιγότερη ένταση στα σωφρονιστικά ιδρύματα” τόνισε ο κ.Φυτράκης.

“Επιλογή μας είναι να προχωρήσουμε σε σύμβασης ορισμένου χρόνου πριν τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Μέσα στον επόμενο 1,5 μήνα, οι περισσότεροι από αυτούς ελπίζουμε να έχουν πιάσει δουλειά, Αρχές του Φθινοπώρου, θα είναι έτοιμοι οι τελικοί πίνακες για τους μόνιμους υπαλλήλους. Εκατό υπάλληλοι θα πάνε στις φύλακες Κορυδαλλούς. Για τις 639 θέσεις, οι 258 αφορούν το νέο κατάστημα κράτησης Δράμας που θα ξεκινήσει να λειτουργεί, και οι υπόλοιπες 381 το σύνολο των υπόλοιπων καταστημάτων” διευκρίνισε τέλος, αναφορικά με την κατανομή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα