Γ. Παπανδρέου για Αγία Σοφία: Απόφαση που θλίβει την παγκόσμια κοινότητα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας

Γ. Παπανδρέου για Αγία Σοφία: Απόφαση που θλίβει την παγκόσμια κοινότητα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου Eurokinissi

Ο πρώην Πρωθυπουργός και επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου αντέδρασε έντονα στην τουρκική απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί, θλίβει την παγκόσμια κοινότητα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας και πλήττει όσους μάχονται για την ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμών» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου και σημειώνει ότι «οφείλουμε να κινητοποιήσουμε άμεσα όλους τους αρμόδιους οργανισμούς, όπως και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και την κοινωνία πολιτών, για την παρακαταθήκη των επόμενων γενεών».

Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Παπανδρέου έχει ως εξής: «Η σημερινή μέρα θα μείνει στην ιστορία ως πολλαπλά αρνητική. Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί, θλίβει την παγκόσμια κοινότητα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας και πλήττει όσους μάχονται για την ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμών. Τα ιστορικά μνημεία πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό ως κτήμα της ανθρωπότητας.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η πολιτιστική κληρονομιά σε παγκόσμιο επίπεδο κινδυνεύει από τον ακραίο εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε άμεσα όλους τους αρμόδιους οργανισμούς, όπως και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και την κοινωνία πολιτών, για την παρακαταθήκη των επόμενων γενεών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα