Γ. Σούρλας: "Ακόμα περιμένουμε να βρεθεί χώρος στην Αθήνα για το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου"

Γ. Σούρλας: "Ακόμα περιμένουμε να βρεθεί χώρος στην Αθήνα για το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου"

"Να ευχαριστήσουμε κάποιες χώρες που μας τιμούν", επισημαίνει ο ΓΓ Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας, ζητώντας λύση στο επί 20ετίας θέμα της τοποθέτησης του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα

Να κλείσει, έστω και με αρκετά χρόνια καθυστέρηση, το θέμα της τοποθέτησης αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα, ζητάει ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας.

Με αφορμή την ανασκαφή στην Αμφίπολη και τις συζητήσεις για τον Μ. Αλέξανδρο, ο κ. Σούρλας επαναφέρει το θέμα, τονίζοντας ότι το άγαλμα του στρατηλάτη παραμένει "αποθηκευμένο" στα αζήτητα, 20 χρόνια αφότου έχει περιέλθει στην κυριότητα του δήμου Αθηναίων, ο οποίος ακόμα δεν έχει βρει τον κατάλληλο χώρο για την τοποθέτησή του. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για άγαλμα που φιλοτέχνησε ο γλύπτης και ακαδημαϊκός, Γιάννης Παππάς. 

Μάλιστα, ο κ. Σούρλας, περιμένοντας την απάντηση του δημάρχου Αθηναίων, επισημαίνει ότι "ίσως είναι η ώρα να ευχαριστήσουμε κάποιες χώρες που μας τιμούν, όπως το Αφγανιστάν".

Αναλυτικά η δήλωση

"Η αγωνία κορυφώνεται με την προσδοκία ότι, στην Αμφίπολη, μπορεί το ταφικό μνημείο να σχετίζεται με τον Μ. Αλέξανδρο και αναζωπυρώνονται οι συζητήσεις για την πολιτιστική προσφορά του στρατηλάτη, στην Αθήνα, την πρωτεύουσα, το άγαλμά του παραμένει «αποθηκευμένο» στα αζήτητα.

Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και στη συνέχεια του Δήμου Αθηναίων και ακόμη δεν βρέθηκε χώρος να τοποθετηθεί, ένα ακόμη στα εκατοντάδες που υπάρχουν! Ορισμένοι που έχουν αντιρρήσεις και δεν τον αναγνωρίζουν ως εκπολιτιστή, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν το Αφγανιστάν όπου βασίλευσε ο Μ. Αλέξανδρος, να διαπιστώσουν, πόσο εκτιμούν τους Έλληνες, ως απογόνους του Μ. Αλεξάνδρου.

Αν όμως δεν θέλουν να υποβληθούν σε κόπο ας πληροφορηθούν ότι το Αφγανιστάν, που βασίλευσε ο Μ. Αλέξανδρος, από το 1939 στο εθνικό του νόμισμα, έχει απεικόνιση των Διοσκούρων και κυκλικά φέρει με ελληνικά γράμματα την επιγραφή: «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΔΟΥ». Πρόκειται για τον ελληνικής καταγωγής επίγονο του Μ. Αλεξάνδρου που βασίλευσε στο Αφγανιστάν, Πακιστάν και Βόρεια Ινδία (167 π.Χ. – 159 π. Χ.).

Όταν, κατά την αντίληψη ορισμένων, «οι κατακτημένοι», κατ΄ αυτούς, λαοί της Ασίας αναγνωρίζουν τον Μ. Αλέξανδρο ως εκπολιτιστή και ευεργέτη και τον τιμούν με το εθνικό τους νόμισμα, τότε φαντάζει ως παρανοϊκή η επιμονή τους να μην αναγνωρίζουν την προσφορά του.

Θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση ο Δήμαρχος Αθηναίων, στον οποίο έστειλα επιστολή προ διμήνου, αφού δεν κατέστη εφικτή η συνάντηση, αν πρόκειται να τοποθετηθεί το άγαλμα, έστω με καθυστέρηση ετών. Ακόμη, ίσως είναι η ώρα να ευχαριστήσουμε κάποιες χώρες που μας τιμούν, όπως το Αφγανιστάν, που είναι το μοναδικό (από όσο γνωρίζω) κράτος που στο νόμισμά του φέρει ελληνικά γράμματα. Ελπίζω τουλάχιστον ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στον οποίο έστειλα και ένα χαρτονόμισμα, να εκφράσει την ευαρέσκεια της Ελλάδας στον ομόλογό του, στο Αφγανιστάν. Οψόμεθα…".

SHARE:

24Media Network