Γ. Σταθάκης: Το αποτέλεσμα της διαιτησίας για την Ελλ. Χρυσός θα είναι τελεσίδικο

Γ. Σταθάκης: Το αποτέλεσμα της διαιτησίας για την Ελλ. Χρυσός θα είναι τελεσίδικο
Υπογραφή των Συμβάσεων Μίσθωσης για τις χερσαίες περιοχές έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, Βορειοδυτική Πελοπόννησος και Άρτα - Πρέβεζα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛ.ΠΕ., Γρηγόρη Στεργιούλη την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση υπερασπίζεται την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την υποχρέωση καθετοποίησης της παραγωγής

“Η εταιρεία πρότεινε τον άτυπο διάλογο σε τεχνικό επίπεδο και εμείς αντιπροτείναμε τη διαδικασία της διαιτησίας, διότι αποτελεί τη θεσμική και άρα έγκυρη διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι τελεσίδικο και δεσμευτικό και για τις δύο πλευρές και θα έχει ολοκληρωθεί σε περίοδο 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης άλλων τριών”. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι “η Κυβέρνηση υπερασπίζεται την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την υποχρέωση καθετοποίησης της παραγωγής, οι οποίες και περιγράφονται στην αρχική σύμβαση με την εταιρεία. Το ζήτημα της μεταλλουργίας αποτελεί την καρδιά του επενδυτικού πλάνου της Ελληνικός Χρυσός και αυτό αποτελεί το κεντρικό διακύβευμα της διαιτησίας”.

Προκήρυξη δύο νέων διαγωνισμών

Παρουσιάζοντας τους άξονες για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, που θα λάβει χώρα στο Ηράκλειο στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, αλλά καιι την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη διοργάνωση του Φόρουμ «Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά», που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτέμβρη στα Χανιά, ανακοίνωσε ότι προχωράει στην προκήρυξη δύο νέων διαγωνισμών μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρίες με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αξιοποίησης υδρογονανθράκων, την Total και Exxon Mobil για θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη και το Ιόνιο.

Σημαντικές οι ελαφρύνσεις για τα νησιά

Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε “εξαιρετική πρωτοβουλία” το Φόρουμ «Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά» που ελήφθη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της υπογραφής κοινής πολιτικής διακήρυξης τον Μάιο, από 14 Ευρωπαϊκές χώρες για την απανθρακοποίηση των νησιών. “Έχει ιδιαίτερη σημασία για μία νησιωτική χώρα σαν την Ελλάδα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, όπου θα συζητηθεί ο τρόπος διάθεσης πόρων για την απεξάρτηση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών από το πετρέλαιο και το μαζούτ, καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την επίτευξη του στόχου.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, οι δύο δρομολογούμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης, η μεγάλη με την Αττική και η μικρή με την Πελοπόννησο, θα επιφέρουν σημαντικές μειώσεις στις χρεώσεις Υ.Κ.Ω. για τους καταναλωτές, καθώς η Κρήτη αντιπροσωπεύει το 50% των χρεώσεων. Επιπλέον, η συζήτηση για τις Ενεργειακές Κοινότητες και οι δυνατότητες που ανοίγονται μέσω του νομοσχεδίου, για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς στην παραγωγή ενέργειας, είναι ένα γεγονός που θα αλλάξει το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα και έχει ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρεια.

Απολύτως διαχειρίσιμα τα ζητήματα του Ελληνικού

Κληθείς να σχολιάσει τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την επένδυση στο Ελληνικό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα χαρακτήρισε “απολύτως διαχειρίσιμα”. “Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μπλοκάρει η επένδυση, καθώς η νομοθεσία τηρείται κατά γράμμα και παράλληλα υπάρχει διάλογος και καλή συνεννόηση μεταξύ των δύο μερών” πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης, υποστηρίζοντας ότι “από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαιτούμενα βήματα και από την πλευρά της εταιρείας έχουμε για πρώτη φορά λάβει το επενδυτικό σχέδιο”.

Για το θέμα της ρύπανσης στον Σαρωνικό, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι “υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες που αφορούν τις επόμενες 15 μέρες, για τη διαχείριση της κηλίδας καθεαυτής. Ο Πρωθυπουργός, επιπλέον, εξήγγειλε τις τομές που θα γίνουν στο σύστημα αδειοδότησης και ελέγχου των δραστηριοτήτων αυτών, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια ζητήματα στο μέλλον”.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης κλήθηκε να τοποθετηθεί και επί της τρίτης αξιολόγησης, την οποία χαρακτήρισε “διαδικαστικού χαρακτήρα” και επικεντρώνεται στον τρόπο εφαρμογής των συμφωνηθέντων. “Παρότι συμπεριλαμβάνει και κάποια δύσκολα θέματα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, κύριος Τσακαλώτος, μας έχει μεταφέρει ότι το κλίμα στο Eurogroup είναι θετικό. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι ώστε να κλείσουμε την Τρίτη αξιολόγηση έως τα Χριστούγεννα” πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα