Γάμος ομόφυλων: Ακροδεξιό τείχος απέναντι στον Μητσοτάκη

Διαβάζεται σε 5'
Γάμος ομόφυλων: Ακροδεξιό τείχος απέναντι στον Μητσοτάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC Aris Oikonomou

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει σήμερα τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όμως ήδη βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ έχουν πει “όχι”.

Τη συζήτηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θα ανοίξει σήμερα κατά τη συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήδη όμως έχει υψωθεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ακροδεξιό τείχος.

Προτού καν εξηγήσει ο πρωθυπουργός τι θα προβλέπει τελικά το νομοσχέδιο, γαλάζια στελέχη έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα ψηφίσουν σε καμία περίπτωση. Και αυτό παρόλο που πλέον είναι στο τραπέζι και η επιβολή κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της ΝΔ. 

Την “απειλή” της κομματικής πειθαρχίας επισείει το τελευταίο διάστημα το Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά τόσο στο briefing, όσο και χθες στο Mega.

Η κυβέρνηση δηλώνει επίσης ότι δεν νομοθετεί η Εκκλησία, που διαφωνεί με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Αλλά πολλοί γαλάζιοι βουλευτές φοβούνται τον πολιτικό “αφορισμό” από τους ιεράρχες των περιφερειών τους.

Σημειωτέον ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, δήλωσε ότι η Εκκλησία θα πάρει θέση αφού τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης. Προφανώς όμως δεν είναι πιθανό να πάρει θέση υπέρ.

Η σκληρή δεξιά δεν ψηφίζει, ό,τι και να πει ο Μητσοτάκης

Ενδεικτικό του εσωκομματικού κλίματος στη ΝΔ είναι ότι από τη στιγμή που το Μαξίμου είχε προαναγγείλει ότι ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τη συζήτηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης και οι βουλευτές Κώστας Καραγκούνης και Άννα Καραμανλή δήλωσαν ότι δεν αλλάζουν άποψη.

Ο αριθμός των γαλάζιων βουλευτών που δεν θέλουν να ψηφίσουν είναι όμως πολύ μεγαλύτερος. Το κυριότερο βέβαια πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι τι θα πράξουν οι υπουργοί.

Η στάση του κ.Βορίδη που είναι μέλος της κυβέρνησης για παράδειγμα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και από αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που έχει πολιτικό ρόλο, αλλά είναι απλός βουλευτής πλέον. Και αυτό καθώς θα είναι πρωτοφανές υπουργός να μη στηρίζει νομοσχέδιο της κυβέρνησης στην οποία μετέχει.

Επιφυλάξεις όμως εκφράζουν και μία σειρά υφυπουργοί. Για παράδειγμα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, συμφωνεί με το γάμο, αλλά διαφωνεί με την τεκνοθεσία και περιμένει να δει τι θα περιλαμβάνει τελικά το νομοσχέδιο. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινούνται και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα.

Στα δύο η ΝΔ και η κυβέρνηση

Μάλιστα μετά τον Νικήτα Κακλαμάνη, που είχε πετάξει το γάντι στον κ.Βορίδη, και ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, εξέφρασε την άποψη ότι δε νοείται να παραμείνει στη θέση του μέλος της κυβέρνησης που διαφωνεί με νομοθετική πρωτοβουλία της. Στην ΚΟ της ΝΔ και το υπουργικό συμβούλιο υπάρχουν άλλωστε και εκείνοι που συμφωνούν με την απόφαση Μητσοτάκη να ανοίξει το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και δη άμεσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση πιθανόν να έρθει το Φεβρουάριο στη Βουλή.

Υπέρ έχουν τοποθετηθεί η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ θετικά διακείμενοι φέρονται επίσης ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σημειωτέον ότι ο κ. Σαμαράς θεωρείται δεδομένο ότι όπως και στην τροπολογία για τους μετανάστες θα καταψηφίσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ακόμη και εάν όπως λένε όλες οι πληροφορίες θα βάζει φρένο στην απόκτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ανδρών δια παρένθετης μητέρας.

Μένει να φανεί εάν τον πρώην πρωθυπουργό θα ακολουθήσουν αυτή τη φορά “σκληροπυρηνικοί” σαμαρικοί βουλευτές, όπως ο Ανδρέας Κατσανιώτης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Κώστας Βλάσης, Μπάμπης Αθανασίου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Γιώργος Στύλιος.

Το μασάζ Μητσοτάκη στη σκληρή δεξιά

Με το νομικό αυτό ελιγμό πάντως το Μαξίμου θα προσπαθήσει να κατευνάσει τις αντιδράσεις από τη συντηρητική δεξιά. Το επιχείρημα της κυβέρνησης αναμένεται να είναι ειδικότερα πως δεν θα κάνει αυτό που έλεγε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πως: “Με τον Τάιλερ θα θέλαμε να αποκτήσουμε δύο αγόρια με παρένθετη μητέρα”. Ενώ σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνει και η πρόταση νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που κατέθεσε προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες πάντως θα ξεκαθαρίσει ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα αφορά και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία. Κάτι διαφορετικό θα ήταν άλλωστε αντισυνταγματικό.

Σημειωτέον βέβαια ότι και ο περιορισμός στη δυνατότητα απόκτησης τέκνου με παρένθετη μητέρα έρχεται όπως επισημαίνουν νομικοί σε αντίθεση με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ωστόσο η κυβέρνηση προσπερνά το θέμα, προκειμένου να κάνει μασάζ στη σκληρή δεξιά.

Όσον αφορά στην τεκνοθεσία όμως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πως το ζήτημα αφορά κυρίως τα παιδιά που ούτως ή άλλως μεγαλώνουν με ζευγάρια του ιδίου φύλου και δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά. Για παράδειγμα, εάν πεθάνει ο φυσικός γονέας, ο/η σύντροφος δεν έχει την κηδεμονία του παιδιού, με κίνδυνο ακόμη και να καταλήξει σε ίδρυμα. Ενώ το παιδί δεν έχει δικαίωμα να κληρονομήσει τον θετό γονέα.

Από την κυβέρνηση επικαλούνται επίσης ότι το δικαίωμα στην τεκνοθεσία δεν σημαίνει ότι ξαφνικά θα αρχίσουν ομόφυλα ζευγάρια να παίρνουν παιδιά από ιδρύματα. Ούτως ή άλλως, οι προϋποθέσεις είναι αυστηρές και οι διαδικασίες χρονοβόρες. Θέτουν επίσης το ερώτημα εάν είναι προτιμότερο ένα παιδί να μεγαλώνει σε ίδρυμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα