Γάμος ομόφυλων: Υπουργικό την Τετάρτη – Σε αναβρασμό η ΝΔ

Διαβάζεται σε 4'
Υπουργικό Συμβούλιο
Υπουργικό Συμβούλιο Aris Oikonomou / SOOC

Προς συνεδρίαση αύριο Τετάρτη 24/1, το υπουργικό συμβούλιο. Σεβόμαστε την Εκκλησία, αλλά νομοθετούμε, επαναλαμβάνει το Μαξίμου. Το ζήτημα με τους υπουργούς. Νέα βέλη Πέτσα κατά Βορίδη

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Τετάρτη 24/1, άνευ απροόπτου, και η ατζέντα αναμένεται φυσικά να περιλαμβάνει και το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Εν τω μεταξύ ξεκίνησε σήμερα το πρωί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας και στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία αναμένουν με αγωνία την απόφαση της ιεραρχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα πει “όχι” στο νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και σε προτάσεις ιεραρχών για λαοσυνάξεις. Ενώ θα ζητήσει από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαο, το κείμενο της απόφασης να έχει προσεκτική διατύπωση.

Μεταξύ των 82 ιεραρχών πάντως υπάρχουν ακόμη και πιο ακραίες απόψεις ακόμη και περί… αφορισμού ομοφυλόφιλων και άρνησης βάπτισης παιδιών που μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια. Ο Αρχιεπίσκοπος διαφωνεί με αυτές τις θέσεις, αλλά ως γνωστόν στην Ιερά Σύνοδο είναι “πρώτος μεταξύ ίσων”, ενώ ήδη ιεράρχες έχουν πάρει θέση μάχης για τη διαδοχή του.

Η Ιερά Σύνοδος αναμένεται σε κάθε περίπτωση να διακηρύξει ότι διατηρεί το δικαίωμα της να… νουθετεί τους πιστούς. Αναμένεται επίσης η απόφαση σε κάθε περίπτωση να καταγγέλει κίνδυνο εμπορευματοποίησης της παρένθετης μητρότητας, παρότι δεν περιλαμβάνεται τέτοια διάταξη στο νομοσχέδιο, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. “Είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο για την κοινωνία. Ρυθμίζει ένα ζήτημα δικαιωμάτων. Το πιστεύουμε. Πιστεύουμε στη ρύθμιση αυτής της κατάστασης”, δήλωσε εν τω μεταξύ (ΣΚΑΙ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση ακούει και σέβεται τις απόψεις της Εκκλησίας, αλλά εφαρμόζει το πρόγραμμα της.

Μαρινάκης: Όταν συμμετέχεις σε ένα σύνολο, στηρίζεις τις επιλογές του συνόλου αυτού

Παρότι πάντως στο κυβερνητικό επιτελείο μετρούν και ξαναμετρούν τα γαλάζια κουκιά εν όψει της ψηφοφορίας (η οποία αναμένεται εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου), ο κ. Μαρινάκης απέφυγε φυσικά να μπει σε εκτιμήσεις, αν και έστειλε έμμεσα πλην σαφή μηνύματα.

Όσον αφορά δε ειδικότερα τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: “Ο πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι όσοι συμμετέχουν σε ένα όργανο κορυφαίο, όπως είναι το Υπουργικό Συμβούλιο, και εγκρίνουν τα νομοσχέδια, έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση. Αυτό νομίζω τα λέει όλα.” 

Έσπευσε πάντως να προσθέσει: “Δεν πρέπει όμως να προκαταλαμβάνουμε τη στάση ενός Υπουργού, ενός βουλευτή, ενός οποιουδήποτε ανθρώπου που έχει δικαίωμα ψήφου οπουδήποτε. Δεν μπορούμε, δηλαδή, όπως και για τις βουλευτικές εκλογές που είναι ιερό το δικαίωμα ψήφου και είναι, ουσιαστικά, συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι είναι καλύτερα να δούμε πώς θα τοποθετηθούν μετά την αρχική τοποθέτηση του εισηγητή Υπουργού, του κ. Σκέρτσου, του Υπουργού Επικρατείας, ως αρμόδιου για την υιοθέτηση μιας στρατηγικής την οποία είχαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, να ακούσουμε τις τοποθετήσεις εντός του Υπουργικού, να δούμε ποια θα είναι η στάση του κάθε Υπουργού ως βουλευτή.”

Ο κ. Μαρινάκης όμως δήλωσε επίσης: “Θεωρώ ότι όταν συμμετέχεις σε ένα σύνολο, στηρίζεις τις επιλογές του συνόλου αυτού. Πιστεύω στις ομάδες. Πιστεύω σε ομάδες, μάλιστα, η συγκεκριμένη, και η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. που έχει ακούσει τον τελευταίο καιρό διάφορα, είναι η πιο συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα. Στήριξε πολύ δύσκολες επιλογές για την αντιμετώπιση εισαγόμενων κρίσεων. Δεν μπορώ να θυμηθώ πιο αρραγή, πιο συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα. Και πιστεύω ότι από όλη αυτή τη διαδικασία του διαλόγου, την οποία την έζησα και την έζησα δύο χρόνια, και με τις προηγούμενες μου δύο ιδιότητες στη Ν.Δ., για κάθε νομοσχέδιο, βγαίνει κερδισμένη η Ν.Δ.”

Νέα καρφιά κατά Βορίδη

Εν τω μεταξύ ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε με νόημα (ΣΚΑΪ) ότι εάν κάποιος υπουργός διαφωνεί με ένα νομοσχέδιο, το λέει στο υπουργικό και εάν δεν πείσει τους συναδέλφους τους, δεν έχει άλλο δρόμο παρά αυτόν της αποχώρησης από την κυβέρνηση. Η αιχμή αφορούσε φυσικά τον κ. Βορίδη, ο οποίος πάντως φέρεται να προσανατολίζεται στο να απέχει αλλά να μην παραιτηθεί από τον υπουργικό του θώκο.

Αντίστοιχες αιχμές κατά Βορίδη έχουν αφήσει στο παρελθόν ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Κακρίδης, και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Α Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα