Γαβρόγλου: Θέλουμε να προστατεύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο

Γαβρόγλου: Θέλουμε να προστατεύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου Eurokinissi

"Υπάρχει κύκλωμα δανειοδότησης των οικογενειών για τις σπουδές. 1,5 τρισ εκατομμύρια δολάρια χρωστούν για τις σπουδές τους" είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας

“Θέλουμε να προστατεύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο” διεμήνυσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στον News24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Και τόνισε:

“Η κυβερνητική πολιτική υπερβαίνει τις προσωπικές απόψεις. Εχω πειστεί ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να προστατευθεί. Υπάρχουν δίδακτρα και σε δημόσια πανεπιστήμια του εξωτερικού, πόσο μάλλον στα ιδιωτικά. Υπάρχει κύκλωμα δανειοδότησης των οικογενειών για τις σπουδές. 1,5 τρισ εκατομμύρια δολάρια χρωστούν για τις σπουδές τους. Αν ιδρυθούν εδώ ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ξεκινήσει ένα απίστευτο μηχανάκι δανεισμού. Η ΝΔ είναι αντίθετη στην ίδρυση νέων δημόσιων πανεπιστημίων και την ίδια ώρα ζητά να δημιουργήσουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει ξενόγλωσσο τμήμα στη Φιλοσοφική Σχολή γιατί να μην έρθουν εκεί; Θέλουμε να ενισχύσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια. Αναγνωρίζουμε πτυχία από κρατικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, είναι αλήθεια αυτό. Οπως είναι αλήθεια ότι 40 χρόνια τώρα δεν έχει γίνει πρόταση από πανεπιστήμιο του εξωτερικού να ανοίξει σχολή εδώ”.

“Δεν έχω καταλάβει -συνέχισε- την άποψη της ΝΔ για τα κολέγια. Εμείς έχουμε πει ότι θα βάλουμε ένα πλαίσιο αυστηρό για τα κολέγια. Τους υπόσχονται ισότιμα πτυχία και άδεια άσκησης επαγγέλματος. Εμείς λέμε επαγγελματικά δικαιώματα ναι, ακαδημαϊκή ισοτιμία όχι. Να υπάρχει έλεγχος για τα προγράμματα σπουδών, για τις εγκαταστάσεις. Αυτό θα το αλλάξουμε, μέσα στον Μάρτιο θα ψηφίσουμε νομοσχέδιο για τα κολέγια”.

Σε σχέση με τη συμφωνία Εκκλησίας-Κυβέρνησης ανέφερε:

“Δεν έγινε υποχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Η μονιμότητά των ιερέων είναι κατοχυρωμένη με νόμο. Η πρόταση που καταθέσαμε είναι ισορροπημένη. Θα ακούσουμε προτάσεις, χαιρετίζω τη συζήτηση που κάναμε με την Εκκλησία της Ελλάδος. Στο τέλος της εβδομάδας η επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος θα καταθέσει τις προτάσεις της. Στόχος μας είναι μέχρι τις εκλογές να έχει κλείσει το θέμα”. Τέλος ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι “την επόμενη εβδομάδα θα παραλάβουμε τις προτάσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το περιεχόμενο των υπό εξέταση μαθημάτων στις πανελλαδικές”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα