Γεώτρηση Γιαβούζ: Αντιδρά η Κύπρος – “Θα υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα”

Γεώτρηση Γιαβούζ: Αντιδρά η Κύπρος – “Θα υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα”
Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας Eurokinissi

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως "πιθανός στόχος της Τουρκίας είναι η παρεμπόδιση των διαπραγματεύσεων και το προσπαθεί αυτό από το 2017, μετά το Κρανς Μοντανά, όταν για πρώτη φορά υποχρεώθηκε να συζητήσει για εγγυήσεις και αποχώρηση στρατού".

Ούτε διέψευσε αλλά ούτε και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το Yavuz ξεκίνησε παράνομη γεώτρηση ανοιχτά της Καρπασίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου στην “Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι” του Σίγμα σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή περιέχει και σκοπιμότητες.

Οι Κυπριακές Αρχές αλλά και η Ε.Ε όπως είπε “παρακολουθούν στενά την κατάσταση και η Άγκυρα έχει ειδοποιηθεί ότι ανάλογα με τις πράξεις της θα υπάρξουν και ανάλογα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως “πιθανός στόχος της Τουρκίας είναι η παρεμπόδιση των διαπραγματεύσεων και το προσπαθεί αυτό από το 2017, μετά το Κρανς Μοντανά, όταν για πρώτη φορά υποχρεώθηκε εκεί να συζητήσει για εγγυήσεις και αποχώρηση στρατού”.

Για την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί την Παρασκευή είπε πως το επίκεντρο δεν θα είναι μόνο οι κινήσεις της Τουρκίας στην θάλασσα αλλά η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μεταξύ άλλων είπε πως πολύ πιθανό να επανέλθει η κα. Λουτ και επεσήμανε πως η θέση των Ηνωμένων Εθνών συμπίπτει με την δική μας προσέγγιση ότι η επανέναρξη θα πρέπει να είναι πολύ καλά προγραμματισμένη.

Για το θέμα της Αμμοχώστου είπε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό και ο Πρόεδρος θα προτάξει ότι “είμαστε έτοιμοι να αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη, να συσταθεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από τις δύο πλευρές με στόχο να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

“Ο ΠτΔ επιδιώκει να βρει ένα δρόμο συνεννόησης με τον κ. Ακιντζί, αρκεί να υπάρχει το θετικό έδαφος”, είπε

Ερωτηθείς για το αν ο Πρόεδρος έχει πρόθεση να μεταφέρει την πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου  για δημιουργία υποεπιτροπής για το Φ.Α που θα ενημερώνει την τ/κ για τις αποφάσεις στα ενεργειακά, ο κ. Προδρόμου είπε: “Ζυζητήθηκε χθες και δεν υπάρχει αντίρρηση ότι είναι λογικό εφόσον είναι χρήσιμο να υπάρχει μια συνεχής ενημέρωση  της Τ/κ πλευράς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα