Γερμανός Πρέσβης: Οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει πόσα έχουν πετύχει

Γερμανός Πρέσβης: Οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει πόσα έχουν πετύχει
Στιγμιότυπο από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, Παρασκευή 1 Μαρτίου 20019 (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Την άποψη πως οι Έλληνες θα πρέπει να είναι περήφανοι για όσα έχουν πετύχει μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Γενς Πλέτνερ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο οποίος αναγνώρισε πως έγιναν λάθη κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

“Άθλο του Ηρακλή” χαρακτήρισε ο Γερμανός Πρέσβης, Γενς Πλέτνερ, την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας πως έχει την αίσθηση ότι οι Έλληνες δεν έχουν επίγνωση του μεγέθους των επιτευγμάτων.

“Βρίσκομαι εδώ δύο χρόνια και παρακολουθώ τις μεταρρυθμίσεις. Είναι ένα από τα βασικά μου καθήκοντα” είπε. “Πραγματικά εκπλήσσομαι με το γεγονός πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη επίγνωση του πόσα έχουν επιτευχθεί. Να πάρω ένα παράδειγμα. Νομίζω ήταν 14 συνταξιοδοτικά ταμεία που συγχωνεύθηκαν. Στη Γερμανία έχουμε τρία και συζητάμε δεκαετίες να τα συγχωνεύσουμε. Μια τέτοια πράξη, ένας άθλος του Ηρακλή, είναι τεράστιος και νομίζω ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι περήφανος για όσα έχουν επιτευχθεί. Είναι μια ιστορία που θα πρέπει να αφηγηθεί κανείς και στην Ευρώπη.

Υπάρχουν κάποιοι τομείς βέβαια, που οι μεταρρυθμίσεις είναι πρότζεκτ γενεών. Μιλάω για τη δημόσια διοίκηση και το δικαστικό σύστημα. Αυτά δεν αλλάζουν σε δύο χρόνια. Θέλουν τουλάχιστον δέκα- δεκαπέντε χρόνια και πολιτικούς που θα πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Θα υπάρξει αυτή η αποφασιστικότητα τα επόμενα χρόνια; Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας. Έχουν γίνει πολλά αλλά χρειάζεται ακόμη προσπάθεια”.

Ακόμη, είπε πως έγιναν σημαντικά λάθη κατά τη διάρκεια του προγράμματος: “Δεν θα πω ότι δεν κάναμε λάθη γιατί το δοκιμάζαμε πρώτη φορά. Μαθαίναμε στην πορεία, δεν είχαμε διαχειριστεί ξανά κάτι τέτοιο. Σίγουρα έγιναν σφάλματα που είχαν επιπτώσεις, όμως μαθαίνουμε και σήμερα οι δομές μας είναι πιο ισχυρές και θα ισχυροποιηθούν περισσότερο στο μέλλον”.

Συμπλήρωσε πως οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι αρκετές. “Η επένδυση στον ΟΤΕ, η Fraport, το αεροδρόμιο Αθηνών και προγραμματίζονται άλλα 500 εκατομμύρια μεγάλες επενδύσεις και δεν μιλάω για τον τουρισμό. Αυτό που δεν βλέπουμε είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έρχονταν να επενδύσεις. Όταν μιλάω με γερμανούς επενδυτές υπάρχουν πράγματα που τους αποτρέπουν. Η αδιαφανής δομή διοίκησης και η απονομή δικαιοσύνης που καθυστερεί. Αυτοί είναι οι δύο τομείς που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μπορέσετε να προσελκύσετε περισσότερες επενδύσεις.”.

Ο κύριος Πλέτνερ, μίλησε για αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια, αναφερόμενος στην συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τις εξελίξεις στην περιοχή. “Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας έχει αυξηθεί σημαντικά. Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό. Ο ένας είναι επίτευγμα της Ελλάδας. Λίγα χρόνια πριν, όταν έβλεπε κανείς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη θεωρούσε την Ελλάδα ως μέρος του προβλήματος. Αυτό έχει αλλάξει. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι διπλωματικό ορόσημο. Επίσης η σωστά ισορροπημένη και ψύχραιμη προσέγγιση στις σχέσεις με την Άγκυρα αλλά και η απόπειρα προσέγγισης της Αλβανίας όπου έχει γίνει μεγάλη πρόοδος.

Δεν έχει κλείσει το θέμα αλλά αυτό οφείλεται στην Αλβανία. Αυτά θεωρούμε ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην σταθεροποίηση της περιοχής. Γι αυτό και η κα Μέρκελ στην επίσκεψή της υπογράμμισε πως θα καλοδεχόταν τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία του Βερολίνου. Δεύτερον είναι οι εξελίξεις σε Συρία, Τουρκία και το προσφυγικό. Όλα αυτά οδηγούν στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας και ευτυχώς συνάδει με την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί χρειάζεται να εστιάσουμε στα Βαλκάνια. Χρειαζόμαστε την Ελλάδα και είμαστε ευτυχείς που βρίσκουμε έναν εταίρο στην Αθήνα”.

Ο Γερμανός Πρέσβης, κάνοντας μια αναδρομή στις σχέσεις των δύο χωρών, τις χαρακτήρισε με τρενάκι του λούνα πάρκ: “Υπήρξαν πάρα πολλές διακυμάνσεις όπως στο τρενάκι. Στα υψηλά επίπεδα, φτάσαμε γιατί η Γερμανία έχει συνεισφέρει κατά τη διάρκεια του ελληνικού κράτους και υπήρξαν πάρα πολλοί Έλληνες τη δεκαετία του 50 και του 60 αλλά και στη διάρκεια της δικτατορίας που βρήκαν καταφύγιο στη Γερμανία. Ο κύριος Κοτζιάς και ο κύριος Σημίτης είναι κάποια παραδείγματα. Τα χαμηλότερα σημεία ήταν κατά τη διάρκεια της κατοχής με απερίγραπτα εγκλήματα των γερμανών εδώ αλλά και -χωρίς να υπάρχει σύγκριση βέβαια- κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης” είπε ο κύριος Πλέτνερ.

“Αντιπαραταχθήκαμε ο ένας στον άλλον σαν να ήταν ελληνογερμανικό το θέμα της κρίσης. Σήμερα πιστεύω ότι έχουμε φτάσει σε πιο ήρεμα νερά. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα διαλεκτική πτυχή στην κρίση που περάσαμε. Έχουμε αρχίσει να γνωριζόμαστε καλύτερα. Με επώδυνο τρόπο. Θα μπορούσε να μην έχει γίνει αυτό. Αλλά γνωριστήκαμε. Πολλοί Έλληνες είναι ειδικοί στην γερμανική σκηνή και εμείς μάθαμε διάφορους χαρακτήρες της ελληνικής σκηνής. Από τον κύριο Βαρουφάκη μέχρι πιο ευκολοδιαχείριστες προσωπικότητες. Γνωριστήκαμε καλύτερα και έχουμε λιγότερες ψευδεαισθήσεις ο ένας για τον άλλον.

Ίσως αυτή η περίοδος να ήταν πρόδρομος για αυτό που θα είναι η ευρωπαϊκή πολιτική. Η οικονομική διαχείριση στη Γερμανία θα επηρεάσει την Ευρώπη και ο τρόπος διαχείρισης των συνόρων από την Ελλάδα θα επηρεάσει επίσης την Ευρώπη” υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο γερμανός Πρέσβης αναφέρθηκε και στις διεθνείς εξελίξεις. Μιλώντας για την Ιταλία, είπε πως η ΕΕ είναι πλέον πιο προετοιμασμένη για τέτοια προβλήματα, ωστόσο η κατάσταση στην Ιταλία υπενθυμίζει πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. “Νομίζω ότι η αλήθεια πρέπει να είναι σαφής. Να παραδεχτούμε ότι υπάρχει μια αμοιβαία εξάρτηση” είπε.

Αναφορικά με τη Ρωσία και την Κίνα, ο κύριος Πλέτνερ, εξήγησε πως πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. “Εγώ δεν θα έβαζα στο ίδιο καλάθι τη Ρωσία και την Κίνα. Πρέπει να έχουμε χωριστή πολιτική απέναντι στην καθεμιά. Αν δούμε την Κίνα, δεν την βλέπουμε σαν έναν εταίρο που λειτουργεί για να δημιουργήσει αναταραχή. Τα τελευταία 2.000 χρόνια ήταν το νούμερο ένα. Τα τελευταία 200 δεν ήταν και τώρα θέλουν να επανέλθουν. Αυτή είναι η πολιτική της.

Εμείς λέμε ότι είστε ευπρόσδεκτοι να παίξετε στην παγκόσμια σκηνή αλλά να συμφωνήσουμε σε κοινούς κανόνες. Χρειαζόμαστε ισχυρούς διεθνείς θεσμούς που η Κίνα πιστεύει ότι μπορεί να επηρεάζει. Εμείς ζητάμε να τους σεβαστεί. Και νομίζω ότι αν οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν αυτή την πολιτική απέναντι στην Κίνα θα είμαστε σε καλή φάση. Οι Κινέζοι είναι καλοί διπλωμάτες και αν βρουν ρήγμα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ θα το εκμεταλλευτούν. Για τη Ρωσία, υπάρχουν πολλοί τομείς αναταραχής. Αλλά δεν θα φύγει οπότε πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Αλλιώς θα φύγει προς τα χέρια της Κίνας. Το θέλουμε αυτό;Υπάρχει μια απάντηση μόνο και πρέπει να έρθει από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ μαζί. Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται ενιαία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα