Γερουλάνος: “Η κυβέρνηση πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη για τις χρεώσεις στο IRIS”

Διαβάζεται σε 2'
Ο Παύλος Γερουλάνος
Ο Παύλος Γερουλάνος SOOC

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος κατηγορεί την κυβέρνηση για το ζήτημα των χρεώσεων στο IRIS.

«Κύριε Χατζηδάκη, από το ύφος σας και μόνο, είναι φανερό ότι στο ζήτημα των χρεώσεων στο IRIS πιαστήκατε με τη γίδα στην πλάτη», είπε ο Βουλευτής Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, στην αρχή της παρέμβασής του στο πλαίσιο συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του για τις χρεώσεις στο IRIS.

Υπενθυμίζεται ότι στην επίκαιρη ερώτησή του, ο Παύλος Γερουλάνος, ανέφερε ότι σε αντίθεση με συγκεκριμένες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών που παρουσίαζαν το IRIS ως ένα σύστημα συναλλαγών «χωρίς καμία χρέωση», οι τράπεζες προχώρησαν σε επιβολή χρεώσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο κ. Γερουλάνος υπενθύμισε στον Υπουργό Οικονομικών ότι ανέφερε συνέχεια το IRIS όταν το ΠΑΣΟΚ υπογράμμιζε το αυτονόητο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με POS, ότι «αφού η Κυβέρνηση στέλνει χιλιάδες επαγγελματίες υποχρεωτικά ως πελάτες στις τράπεζες, τουλάχιστον ρυθμίστε δίκαια τι θα τους χρεώνουν για να μην εκμεταλλευτούν οι τράπεζες την υποχρεωτικότητα που τους χαρίζεται».

«Και εσείς τι λέγατε;», συμπλήρωσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Ότι δεν χρειάζεται. Διότι αυτά τα θέματα τα λύνει ο ανταγωνισμός. Και ότι, άλλωστε, υπάρχει και το IRIS χωρίς καμία χρέωση. Ερώτημα πρώτο: Ποιος ανταγωνισμός; Με τέσσερεις συστημικές τράπεζες; Είναι τυχαίο ότι ο κ. Στουρνάρας έχει βάλει στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού στις τράπεζες; Και για ποιες τράπεζες μιλούμε; Αυτές που έχουν, ένα από τα μεγαλύτερα spread επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων στην Ευρώπη; Αν όχι ακόμα το μεγαλύτερο; Και τι έκαναν οι τράπεζες μόλις εσείς κάνατε το IRIS υποχρεωτικό; Βάλανε χρεώσεις. Που; Στον επαγγελματία!»

Ο Παύλος Γερουλάνος υπενθύμισε τη διαρροή «κύκλων του ΥΠΟΙΚ» εναντίον του όταν δημοσιοποιήθηκε η επίκαιρη ερώτησή του για το IRIS:  «Από τότε φάνηκε ότι πιαστήκατε με τη γίδα στην πλάτη. Γιατί, αντί να πάρετε τις τράπεζες και να τους ρωτήσετε με ποιο δικαίωμα βγάλανε και εσάς και τον Πρωθυπουργό ψεύτη, τα βάλατε μαζί μου. Και μάλιστα όχι εσείς. Κύκλοι σας».

Μία είναι η αλήθεια, κατέληξε, ο Παύλος Γερουλάνος. «Οι τράπεζες σάς κάνουν ό,τι θέλουν. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Εσείς καλύπτετε τις τράπεζες. Εγώ υπηρετώ αυτό που θεωρώ δίκαιο. Και το δίκαιο είναι ότι όταν κάνετε κάτι υποχρεωτικό, όταν στέλνετε χιλιάδες ανθρώπους πελάτες στην τράπεζα, βάζετε και όρια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα