Γιαννίτσης: Πέντε βασικές αρχές για να λυθεί το Ασφαλιστικό

Τι υποστήριξε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης, κατά την τοποθέτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, για το Ασφαλιστικό, μετά από πρόταση του Ποταμιού. Αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
- 26 Απριλίου 2016 14:18
Τις πέντε αρχές που πρέπει να διέπουν το ασφαλιστικό σύστημα παρουσίασε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος μετά από πρόσκληση του Ποταμιού, τοποθετήθηκε στη διαδικασία ακρόασης των φορέων για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που συζητείται στις επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννίτση πρόκειται για τις αρχές της ισότητας μεταξύ των ασφαλισμένων, της αναλογικότητας μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων, της αναλογικότητας εισφορών και σύνταξης ασφαλισμένου, της διπλής αρχής βιωσιμότητας – ασφαλιστικού συστήματος και οικονομίας αλλά και την αρχή αλληλεγγύης των γενεών και όχι υποταγής των γενεών.
Ειδικότερα, στην παρέμβαση του ο κ. Γιαννίτσης, σημείωσε ότι «πάνω από το 80% του χρέους που δημιουργήθηκε μεταξύ 2000 και 2009 αντιστοιχούσε στα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος και ότι αυτό το ποσοστό είναι 400% για τη σχέση ελλειμμάτων – ασφαλιστικού και αύξησης χρέους απ’ το 2010 μέχρι το 2015».
Ο πρώην υπουργός επισήμανε επίσης: “7 χρόνια είμαστε στην κρίση. Η χώρα είναι στην κρίση, το ασφαλιστικό πάει χέρι – χέρι με τη φτωχοποίηση όλης της κοινωνίας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν πρόβλημα μόνο οι συνταξιούχοι, η κρίση του ασφαλιστικού έχει μία τεράστια επίπτωση και στους εργαζόμενους και στην οικονομία και στη χώρα συνολικότερα. Το ασφαλιστικό χαρακτηρίζεται από εκρηκτικές, προβληματικές καταστάσεις, που δημιουργήθηκαν μέσα από απανωτά κύματα παραγωγής συνταξιούχων. Θα ήθελα να πω, ότι το 2008 μέχρι το 2015 περίπου 550.000 νέοι συνταξιούχοι προστέθηκαν κι εκκρεμούν απ’ όσο διαβάζω σε εφημερίδες 250 με 300 χιλιάδες αιτήσεις, είτε γιατί δεν υπάρχουν λεφτά, είτε γιατί είναι οι διαδικασίες έτσι.
Νομίζω ότι στη φάση αυτή, δεν έχει σημασία μόνο τι διαπιστώσεις κάνει κανείς, αλλά και τι κάνει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;” και κατέληξε λέγοντας: “Τα περιθώρια να αντιμετωπιστεί το ασφαλιστικό σωστά, για να μην ξανάρθει ο κόσμος σε 2, σε 3, σε 4 χρόνια σε κατάσταση όπως είμαστε σήμερα κι όπως ήμασταν προχθές, με εργαλεία πολιτικής που επικεντρώνονται αποκλειστικά στο ασφαλιστικό σύστημα είναι εξαιρετικά ασφυκτικά (τα περιθώρια). Και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης αποτελεί το πιο θεμελιακό στοιχείο όχι μόνο για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού, αλλά για την επιτυχία οποιασδήποτε πολιτικής θέλει κανείς να σκεφτεί και θέλει κανείς να ρίξει βάρος.
Υπάρχουν ορισμένα πολιτικά ζητήματα, στα οποία δεν είναι ρόλος μου να μπω, αλλά θα επισημάνω 2 θέματα. Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λύνεται με επιμέρους λύσεις που κρατούν ελάχιστα και δημιουργούν αναστάτωση στην κοινωνία, αιφνιδιασμούς, ο χρόνος αναφοράς του ασφαλιστικού πρέπει να είναι μεγάλος, μεγάλης διάρκειας. Όλες οι χώρες που κάνουν μία μεγάλη αλλαγή στο ασφαλιστικό πάνε για 20 – 25 χρόνια και πάνω, μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, αλλιώς είμαστε στην ιστορία στη συζήτηση που είμαστε κι αλλιώς η ισορροπία του ασφαλιστικού δεν επιτυγχάνεται μέσω βελτίωσης, αλλά μέσω συνεχούς μείωσης των αριθμών και άρα και των εισοδημάτων και των συντάξεων.
Και το τελευταίο σημείο μου, είναι κατά τη γνώμη μου ότι το ασφαλιστικό είναι τόσο κρίσιμο για τη χώρα, ώστε είναι ανάγκη να συμπράξουν περισσότερες δυνάμεις. Ποιος θα συμπράξει, με ποιο τρόπο και για ποιο ασφαλιστικό δεν είναι αυτονόητο, αλλά νομίζω ότι είναι ένα σημείο που πρέπει να λεχθεί”.
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο Τάσος Γιαννίτσης συναντήθηκε με το Σταύρο Θεοδωράκη και το βουλευτή Λάρισας, Κώστα Μπαργιώτα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως αίσθηση προκάλεσαν οι αντιδράσεις που πυροδότησε η παρουσία του πρώην Υπουργού σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ρωτούσαν “ποιον φορέα εκπροσωπεί ο κύριος κι από ποιον έχει κληθεί”.