Γιατί η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση Τσίπρα για έλεγχο στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Γιατί η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση Τσίπρα για έλεγχο στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης
Μια ...καλή εξήγηση του γιατί ο Κ.Μητσοτάκης απέφυγε τις πρόωρες εκλογές θεωρεί ο Α.Τσίπρας την απόρριψη της πρότασής του για έλεγχο στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης Eurokinissi

Πως ερμηνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ την άρνηση του Μ.Μαξίμου να αποδεχθεί την σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής, την οποία στήριξε και το ΠΑΣΟΚ

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση μετά την άρνηση της στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ώστε να υπάρξει διακομματικός έλεγχος και λογοδοσία για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμούν στην Κουμουνδούρου. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας συσχέτισε την επικείμενη αδιαφανή χρήση των πόρων του ταμείου με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο. Αυτά ενώ η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκειμένου να ελεγχθεί η πορεία απορρόφησης και αξιοποίησης των πόρων υπήρξε σημείο σύγκλισης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύει την άρνηση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την πρόταση που κατέθεσε ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ο Αλέξης Τσίπρας, σε τρία επίπεδα: Πολιτικό, κοινοβουλευτικό αλλά και οικονομικό.

Γι αυτό δεν έκαναν πρόωρες εκλογές

Την πολιτική διάσταση του θέματος ανέδειξε με την άμεση αντίδρασή του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Σε ανάρτησή του στα social media ανέφερε πως Στις 15/3 πρότεινα σύσταση Επιτροπής Ελέγχου της κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τέσσερις μήνες μετά την απέρριψαν και τυπικά.Είναι πολλά τα λεφτά για να μας δίνουν και λογαριασμό… Να γιατί ο πρωθυπουργός δεν κάνει πρόωρες εκλογές παρότι ξέρει ότι την άνοιξη κινδυνεύει με συντριβή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την εκτίμησή του αυτή άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα 30 και πλέον δις του Ταμείου Ανάκαμψης για προεκλογικούς λόγους. Επίσης σε ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ που προηγήθηκε της άρνησης της κυβέρνησης να αποδεχθεί την πρόταση νύξη για πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά προκειμένου να ενισχύσει σχέσεις διαπλοκής. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που γίνεται σε «λίγες επιχειρηματικές οικογένειες που περιμένουν να μοιραστούν τα κονδύλια». Επίσης αναφέρεται πως «η Δεξιά επιλέγει ξανά το δρόμο της αδιαφάνειας και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος».

Προσπάθεια απόκρυψης

Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ «είδε» σαφή προσπάθεια υποβάθμισης και απόκρυψης του θέματος. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει αρχικά από την τεράστια καθυστέρηση, 5 μηνών προκειμένου έστω να εξεταστεί το ζήτημα. Θυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη επανήλθε στο ζήτημα αυτό με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Επίσης από το ότι η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σε μία συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού που έγινε λίγες ημέρες πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

Αναλυτικά στοιχεία για την απορροφητικότητα του Ταμείου Ανάπτυξης έδωσε στην δημοσιότητα η Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Αποτυχία στην διαχείριση και αποκλεισμοί

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της άρνησης της κυβέρνησης να λογοδοτήσει σε μία διακομματική επιτροπή της Βουλής αναλυτική ήταν η εκτίμηση της Έφης Αχτσιόγλου. Η τομεάρχης Οικονομικών και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στου λόγους που η Ν.Δ απέρριψε την πρόταση. Όπως είπε «ο ένας λόγος είναι η γνωστή δυσανεξία που έχει η κυβέρνηση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Ο άλλος -λιγότερο γνωστός- είναι οι μέχρι τώρα επιδόσεις της στην απορροφητικότητα αυτών των κρίσιμων για την ελληνική οικονομία κονδυλίων».

Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στα στοιχεία που προκύπτουν για την απορρόφηση και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης λέγοντας πως «το 2021 η απορρόφηση ήταν μόλις 306 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αρχικά η κυβέρνηση προέβλεπε 2,6 δισ. και στη συνέχεια τα μείωσε σε 1,6 δισ., μένοντας τελικά δραματικά μακριά ακόμη και από τον μειωμένο σχεδιασμό της». Επίσης «το 2022 η απορρόφηση μέχρι τον Ιούνιο -χωρίς τα χρήματα να έχουν φτάσει ακόμα στην πραγματική οικονομία- είναι 899 εκατομμύρια., δηλαδή το 28% από τα 3,2 δισ. που προβλέπει η κυβέρνηση». Έτσι – επισήμανε – «συνολικά η απορρόφηση για το 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν είναι ούτε η μισή από αυτή που προέβλεπε αρχικά η κυβέρνηση μόνο για το 2021».

Παράλληλα η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι ένας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο η Ν.Δ απορρίπτει τον έλεγχο είναι «η ποιότητα των έργων που επιδιώκει να χρηματοδοτηθούν. Μέχρι τώρα αφορούν εισαγόμενα προϊόντα και παλαιότερα έργα, ενώ όσα θα ακολουθήσουν, στη γραμμή της έκθεσης Πισσαρίδη, θα αποκλείουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς όφελος λίγων μεγάλων επιχειρήσεων. Οι επιλογές της ΝΔ, σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας και πληθωρισμού, γίνονται ακόμα πιο οδυνηρές για την πραγματική οικονομία. Δεν υπονομεύουν μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Για το ΠΑΣΟΚ

Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αποτιμούν θετικά την ανταπόκριση του ΠΑΣΟΚ στο κάλεσμα που απεύθυνε η αξιωματική αντιπολίτευση στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ώστε να στηρίξουν την πρόταση. Υπέρ της σύστασης διακομματικής επιτροπής τάχθηκε μιλώντας στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής η γραμματέας της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. Επίσης η Χαριλάου Τρικούπη σε ανακοίνωσή της επισήμανε πως «το ΠΑΣΟΚ επί της αρχής είναι υπέρ της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Άλλωστε το opengov είναι μια μεταρρύθμιση δική μας που ας ξέρουν οι πολίτες ότι δεν ψήφισαν ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησαν ήδη από τις αρχές της χρονιάς την σύσταση οργάνου ελέγχου και διαφάνειας των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο στη Διάσκεψη των Προέδρων συμφωνήσαμε με την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα