Κυβερνητικό “όχι” στη λογοδοσία για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης – Την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και το ΠΑΣΟΚ

Κυβερνητικό “όχι” στη λογοδοσία για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης – Την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και το ΠΑΣΟΚ
Εικόνα από τη Βουλή eurokinissi

Η σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα απορρίφθηκε σε μία σχεδόν εν κρυπτώ συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού.

Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης να διαχειριστεί δίχως λογοδοσία τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, την απόρριψη της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για την σύσταση διακομματικής επιτροπής ελέγχου, που έγινε σήμερα στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής. Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται ότι στην πρόταση αυτή συμφώνησε και το ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση απορρίφθηκε στην Επιτροπή Κανονισμού, σε κλειστή συνεδρίαση, με το σκεπτικό ότι τα ζητήματα της λογοδοσίας καλύπτονται από τους θεσμικούς ελέγχους που θα πραγματοποιήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και τους αντίστοιχους ελέγχους της Κομισιόν. Μάλιστα είναι πιθανό να μην τεθεί καν σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού δεν εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κανονισμού.

Την εξέλιξη είχε ουσιαστικά προδιαγράψει η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμώντας ότι πρόκειται για προειλημμένη κυβερνητική απόφαση. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ «αφού ο κ. Τασούλας καθυστέρησε τέσσερις μήνες να φέρει στη Βουλή την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027, τελικά η Ν.Δ. αποφάσισε να την απορρίψει. Προφανώς αυτή την απόφαση την είχαν λάβει από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε η συγκεκριμένη πρόταση. Η σπουδή όμως του κ. Τασούλα να τη φέρει τέλη Ιουλίου εν κρυπτώ δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει τα αδύνατα δυνατά για να περάσει στα ψιλά η στάση της, για την οποία δεν υπάρχουν και πολλά επιχειρήματα να υποστηρίξει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης «δεν επιθυμεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφαλή, κοινωνικά δίκαιη και εθνικά επωφελή αξιοποίησή τους, ειδικά όταν αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα υπερβαίνουν τη θητεία μίας κυβέρνησης και αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει και σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και θεωρούνται “καλή πρακτική”». Τονίζει μάλιστα πως «η Δεξιά επιλέγει ξανά το δρόμο της αδιαφάνειας και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος».

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ήδη να αθροίσει στα θετικά της πρωτοβουλίας του το ότι πέτυχε ευρύτερη συσπείρωση στο αίτημά του. Κυρίως επειδή υπέρ της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ με την Ευαγγελία Λιακούλη να θυμίζει πως έχει ζητήσει ανάλογη ρύθμιση από τις αρχές του χρόνου.

Επίσης να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το ότι θέλησε να συζητήσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε μία τόσο σύντομη διαδικασία όπως είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ, που είναι ιδιαίτερα φειδωλό στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης, ψήφισε λευκό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα