Γιατί ο Μητσοτάκης τα χάνει όλα

Γιατί ο Μητσοτάκης τα χάνει όλα
Συνεδρίαση Τομεαρχών της Ν.Δ. υπό τον Πρόεδρο του Κόμματος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, 9/1/2018. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) eurokinissi

Επίκαιρη ερώτηση; Ποιοι δεν θέλουν στην Ελλάδα και τη FYROM να λυθεί το "Μακεδονικό"; Η διεθνής κοινότητα έχει ηδη τις απαντήσεις. Στα Σκόπια το αντιπολιτευόμενο, συντηρητικό κόμμα VMRO, του Γκρούεφσκι. Στην Αθήνα το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό κόμμα ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Γ. Λακόπουλου

Σε ένα θέμα που θα μπορούσε να είναι πρωταγωνιστής, ο προεδρος της ΝΔ κατάφερε να γίνει όμηρος της δεξιάς πτέρυγας της παράταξής του. Οσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις τα καλαμπούρια του τελειώνουν. Κανένα θέμα δεδηλωμένης δεν υπαρχει , εφόσον η Βουλη εγκρίνει την ενδεχόμενη λυση – χωρις το κομμα των ΑΝΕΛ. Καμια μυστική διπλωματία δεν κάνει ο Κοτζιάς και αν ήθελε ενημέρωση, διπλα είναι το υπουργείο Εξωτερικών και το Μαξίμου. Αντι να λεει η Σπυράκη ότι “είναι αργά για ενημέρωση” . Αργά΄ σε σχέση με τι; Απλώς δεν θέλει να δεσμευτεί. Ένας το επιτελείο του τον δινει: “δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση σ αυτό το θεμα”. Ποιον εμπιστεύεται; Τον Σύλλογο απανταχού ηλιθίων;

Όλα έγιναν μπροστά στα μάτια του. Απλως οι συμπληγάδες Καραμανλή-Σαμαρά, τον άφησαν θεατή σε έναν θέμα που θα μπορούσε να δείξει ότι αξίζει το αξίωμά του. Τι δεν κατάλαβε; Δυο κυβερνήσεις δείχνουν διατεθειμένες να λύσουν ένα προβλημα που δημιουργήθηκε από σκοπιμότητάς της εποχής του διπολισμού, συντηρήθηκε από τους ακραίους των δυο χωρών και επιδεινώθηκε από έναν αμοραλιστή υπουργό Εξωτερικών – που λειτούργησε κατά ουσίαν συμπληρωματικά με την απολιθωμένη τότε ηγεσία των γειτόνων..

Εφόσον υπάρξει λυση στην Ελλάδα , σε πρώτο χρόνο, θα συμβούν τα εξής: θα υπάρξει αντικυβερνητική δυσφορία από τα Τέμπη και πανω, το κύρος του Αλέξη Τσιπρα θα εκτοξευθεί διεθνώς και στην Ευρώπη ακόμη και οσοι παρακολουθούνε με συμπάθειά τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα τον διαγράφουν από τα κατάστιχα.

Σε δευτερο χρόνο όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δικαιωθεί. Έχοντας αναβαθμιστεί λόγω της λύσης έναντι των ευρωπαικών κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών- υπο τις επευφημίες των μεγάλων ΜΜΕ – θα έχει στη διάθεσή του νέο πολιτικο κεφάλαιο και αυτό θα του επιτρέψει να εξασφαλίσει ευνοϊκότερές εξελίξεις σε άλλα μέτωπα. Αρα πάπαλα η προσδοκία του Κυριάκου ότι η λυση στον Σκοπιανό θα φθείρει την κυβέρνηση.

Το αντίθετο θα συμβεί. Ο Τσίπρας θα πάρει όλο το χαρτί. Θα κατοχυρωθεί ως πολιτικός που βγάλει πέρα ότι αναλαμβάνει. Ο Μητσοτάκης θα εγγραφεί ως ένας ακομη βαλκάνιος πολιτευτής τον οποιο κανεις δεν θα μπορει να εμπιστευτεί: την πρώτη φορα΄ που χρειάσθηκε να λειτουργήσει ως ηγέτης του χώρου του, κατέληξε φοβισμένος ισορροπιστής, ανιστόρητος λαικιστης και υποκινητής εθνικιστικών δραστηριοτήτων.

Αν πάλι η λυση δεν καταστεί εφικτή τόσο το χειρότερο για τη ΝΔ. Θα κάνουν πάρτι ο Σαμαράς με τον Αδωνι. Ο Τσίπρας δεν έχει να χάσει τιποτε. Χαμένοι θα βγουν οι Σκοπιανοί – αν δεν κανουν πράξη της στροφή προς τη διαλλακτικότητα -και ο Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε να διαλέξει δυο διαλέξει ανάμεσα σε δυο δρόμους. Ο ένας είναι αυτός που του υποδεικνύουν οι ακραίοι της ΝΔ και οι φλούφληδες των ΜΜΕ που τον ωθούν σε αντιπολίτευση στα παντα. Το χθεσινό συλλαλητήριο το αποκήρυξε μεχρι και ο αρχιεπίσκοπος, αλλα ο ιδιος εστειλε τους βουλευτές του να το εκπροσωπήσουν. Ακόμη και ο Δένδιας του έτριψε την αντίθεσή του: “Τ τα συλλαλητήρια δεν βοήθησαν στην προώθηση των εθνικών θεμάτων “

Ο άλλος δρόμος ήταν να αγνοήσει τον Σαμαρά- όπως δεν έκανε έγκαιρα ο πατέρας του—να παραμερίσει τους Γεωργιάδηδες και να κινηθεί ως πολιτικός εθνικής ευθύνης. Διάλεξε να τυλιχτεί ακόμη περισσότερο στα δίχτυα των ακραιων. Εφεξής υπάρχουν πάλι δυο δρόμοι. Τον έναν τον χάρισε τον Πρωθυπουργο και στον άλλον θα πορευθεί ο ιδιος-όποια εξέλιξη και αν έχουν οι διαπραγματεύσεις. Μονά χάνει. Ζυγά του τα παίρνουν όλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα