Γιούνκερ: Λυπάμαι για τις ανήθικες επιθέσεις που δέχθηκε η Ελλάδα

Γιούνκερ: Λυπάμαι για τις ανήθικες επιθέσεις που δέχθηκε η Ελλάδα
EUROKINISSI

Περήφανος που δεν συμφώνησε στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τι είπε για την προσπάθεια των Ελλήνων, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ

Την αφοσίωσή του στην Ευρώπη, τον σεβασμό του στην Ελλάδα ("ζήτω η Ελλάς" ήταν η κατακλείδα της ομιλίας του), τη δυσφορία του προς την "υπεροψία" Βορειοευρωπαίων έναντι της χώρας μας και την ανησυχία του για την "αναβίωση των δαιμόνων", εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, στο Μέγαρο Μουσικής.

"Θα ήμουν ο μοναδικός επιζήσας του Μάαστριχτ αν δεν επανερχόσουν εσύ στην ηγεσία" είπε χαριτολογώντας ο βετεράνος Ευρωπαίος πολιτικός στον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά, ενώ στη διάρκεια της ομιλίας του επαίνεσε την "καλή δουλειά" που έκανε ως υπουργός Οικονομικών ο Ευ. Βενιζέλος.

Ανατρέχοντας στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - που φτιάχτηκε από τους "ήρωες πολέμου" - ο κ. Γιούνκερ δήλωσε: "Με φοβίζει η λήθη. Πρέπει να μιλάμε στους νέους για τον πόλεμο και την ειρήνη. Στη λήθη ζουν οι παλιοί δαίμονες της Ευρώπης, τους οποίους μπορούν να αναβιώσουν χαρισματικοί λαϊκιστές. Το 1914 το μεγάλο κεφάλαιο δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον πόλεμο που ξεκίνησε από έναν τυχαίο πυροβολισμό. Σήμερα υπάρχουν 60 εστίες πολέμων και η μνήμη της Ευρώπης είναι πολύ μικρή".

Αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η αφετηρία της ήταν στην Αμερική, όπου κυριαρχούσε η προπαγάνδα που καλούσε τον κόσμο να πλουτίσει με έναν εύκολο τρόπο.

"Τα λεφτά σας δουλεύουν για σας, ενώ εσείς κοιμάστε, έλεγαν. Αυτή ήταν μια πλάνη και η Ευρώπη πρέπει να ανακαλέσει την αρετή της εργασίας", παρατήρησε.

Καυτηριάζοντας εξάλλου τους διάφορους "γκουρού", ο ομιλητής ειρωνεύθηκε τις μεταλλάξεις τους, σημειώνοντας ότι όταν ο κόσμος ακολουθούσε τις συνταγές των γκουρού αυτοί άλλαζαν θέση.

Μιλώντας ειδικότερα για τη χώρα μας, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε τη λύπη του για τα "ανήθικα λόγια που με υπεροψία είπαν βορειοευρωπαϊκές χώρες, πολιτικοί και ΜΜΕ για την Ελλάδα, η οποία από το 2010 κάνει σωστά τη δουλειά της".

"Είμαι πολύ περήφανος, που αντέδρασα στο grexit. Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες ανάκαμψης και θα βγει νικήτρια. Από το βάθος της καρδιάς μου λέω πως η προσπάθεια που κατέβαλε τούτη η χώρα συγκριτικά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτές που ζητήθηκαν από άλλες χώρες. Θαυμάζω την ταχύτητα ανταπόκρισης της ελληνικής Βουλής και αποτίω φόρο τιμής στο πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης. Θα υπάρξει ούριος άνεμος και οι Έλληνες έχουν μάθει να τραβούν κουπί». Σημείωσε πάντως πως «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην εξυγίανση των δημοσιονομικών. Ανάπτυξη χωρίς υγιή δημοσιονομικά δεν υπάρχει και όποιος το λέει αυτό πρόκειται περί πλάνης".

Αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, σημείωσε πως "πρέπει να διαγράψουμε από την ευρωζώνη το 18ο κράτος, που είναι το κράτος των ανέργων" και υπογράμμισε πως θα διατεθούν 6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στην Αθήνα ο Γιούνκερ - Συναντήσεις με Σαμαρά και Παπούλια

SHARE:

24Media Network