Γιούνκερ σε Παυλόπουλο: Τελικά εμείς νικήσαμε και όχι όσοι ήθελαν Grexit. Ζήτω οι Έλληνες

Γιούνκερ σε Παυλόπουλο: Τελικά εμείς νικήσαμε και όχι όσοι ήθελαν Grexit. Ζήτω οι Έλληνες

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συναντήθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Έπλεξε το εγκώμιο των Ελλήνων και ζήτησε να υπάρξει ελληνική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται. Τι είπε για το προσφυγικό

Τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δέχτηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε πως ένα χρόνο μετά το περσινό κρίσιμο καλοκαίρι όλοι θυμόμαστε την καθοριστική συμβολή του για την παραμονή της χώρας μας στην ΕΕ.

“Χαίρομαι για την πρωτοβουλία σας, η οποία είχε ως συνέπεια να διαφυλαχτεί η ενότητας της Ευρώπης”, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

“Η Ελλάδα όπως φάνηκε και από την αξιολόγηση έπραξε ό,τι της αναλογεί και συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να μπούμε και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο πλάνο Γιούνκερ το οποίο πρέπει να μπει σε εφαρμογή και να αρχίσει “η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όχι με τη μορφή του κουρέματος αλλά με βάση του κανόνες του ESM”.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, τόνισε πως πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία και πως ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί. “Αυτό έχει κάνει η Ελλάδα και η Κομισιόν και εσείς προσωπικώς και έτσι πρέπει να κάνουν και οι άλλοι, όπως η Τουρκία”.

“Δεν πρέπει να λειτουργούν με φοβικά σύνδρομα ενώ πρέπει να υπάρξει και ενεργοποίηση της Ύπατης Αρμοστείας…. Τέλος, “εύχομαι η Μεγάλη Βρετανία να αποφασίσει τη παραμονή της στην ΕΕ καθώς είναι σημαντική τόσο για την ίδια όσο και για την ΕΕ. Πρέπει να το κάνει γιατί εμείς με πολύ μεγάλες θυσίες ακολουθούμε πιστά τον ευρωπαϊκό μας δρόμο”.

“Πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι τιμή να ανήκεις σε αυτή την οικογένεια αλλά πρέπει να τηρεί ο καθένας τις υποχρεώσεις του”, προσέθεσε.

Ζήτω οι Έλληνες

Από την πλευρά του ο Γιούνκερ, εξέφρασε τη χαρά του που επέστρεψε στην Ελλάδα ενώ επικαλέστηκε ρήσεις του γάλλου φιλοσόφου Πασκάλ, ο οποίος έλεγε πως “μου αρέσουν τα πράγματα που πάνε μαζί, που ταιριάζουν”. “Έτσι, η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι δύο πραγματικότητες, που ταιριάζουν, που πάνε μαζί. “Βοήθησα όσο μπορούσα για να αποφευχθεί το grexit και ποτέ δεν παρακολούθησα τη λογική όσων ήθελαν να βγει η Ελλάδα από το ευρώ”, τόνισε και συμπλήρωσε πως “τελικά εμείς νικήσαμε”.

“Θα ήταν παράδοξο να εξαλειφθεί η Ελλάδα από το ευρώ και εγώ αυτήν την Ελλάδα αγαπώ, αυτή που βρίσκεται προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή πορεία… Ευχαριστώ θερμά για τις κλήσεις σας για βοήθεια και που με στηρίξατε και εσείς και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ”, είπε.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως “το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται και επομένως για πρώτη φορά μετά από χρόνια δε χρειάζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής και το βασικό μας θέμα είναι η μεταναστευτική κρίση. Και σε αυτό το θέμα πρέπει να τονιστεί πως η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη και πρέπει να είναι αμφίδρομη. Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσπάθεια στο μεταναστευτικό, βεβαίως πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες, είναι ένα θέμα βαρύ και δεν μπορώ εγώ να διδάξω κανένα μάθημα., άλλωστε στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά μαθήματα και δε χρειάζεται να προστεθούν άλλα… Θα δω όμως με τη κυβέρνησή σας πως μπορούν οι προσπάθειες να γίνουν πιο εποικοδομητικές”.

Αναφερθείς στην Ελλάδα, είπε πως θαυμάζει το κουράγιο του ελληνικού λαού και κυρίως των φτωχών. “Οι ευρωπαίοι έχουν πλήρη άγνοια για την καθημερινότητα των Ελλήνων. Αυτό που κάνει η Ελλάδα δεν είναι τίμημα στις Βρυξέλλες αλλά επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας που θα εμψυχώσουν τις κοινωνίες και τις χώρες μας”.

“Ζήτω οι Έλληνες΄”, αναφώνησε και τόνισε πως υπάρχει ένα μήνυμα ελπίδας: Εάν σήμερα κάνουμε σωστά αυτό που μας επιτάσσει η πραγματικότητα, θα προσφέρουμε μια χρήσιμη υπηρεσία στις μελλοντικές γενεές”.

Παράλληλα, παραδέχτηκε πως δεν είναι και τόσο αντικειμενικός με την Ελλάδα. “Αύριο τα ΜΜΕ του Ευρωπαϊκού Βορρά θα γράφουν ότι ο Γιούνκερ κάνει ότι του λένε οι Έλληνες – Ερμηνεύουν όπως θέλουν τις δηλώσεις μου”, είπε χαρακτηριστικά.

“Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες, γνωρίζω καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα και τους Έλληνες”, τόνισε.

Τέλος, υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και υπογράμμισε πως “ήθελε να υπάρχει εθνική «ιδιοκτησία» των προγραμμάτων που εφαρμόζονται σήμερα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα