Υπέκυψε στους σκληρούς: Όχι σε οποιαδήποτε λύση στο Σκοπιανό από Μητσοτάκη

Υπέκυψε στους σκληρούς: Όχι σε οποιαδήποτε λύση στο Σκοπιανό από Μητσοτάκη
Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας την τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

'Για μας το ζήτημα έκλεισε εδώ. Η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία. δεν θα διχάσω τους Ελληνες για να ενώσω τους Σκοπιανούς", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ .

Τίναξε στον αέρα τη συναίνεση για το Σκοπιανό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην πολιτική επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία και αφού η άλλη πλευρά έχει αποδείξει έμπρακτα πως θέλει πραγματικά λύση. Εκτός και αν υπάρχουν κάποιοι τόσο πρόθυμοι για να απεμπολήσουν τα εθνικά συμφέροντα. Για μας το ζήτημα έκλεισε εδώ. Εμείς συνένοχοι σε μια ιστορία που θα τραυματίσει την ψυχή του έθνους δεν θα γίνουμε» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Σκοπιανό κάνοντας ριζική στροφή στη γραμμή της ΝΔ και επισφραγίζοντας την αναδίπλωση από τη σύνθετη ονομασία στον απόηχο των συλλαλητηρίων.

Ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους κατά της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και θα περίμενα να δω απτά δείγματα γραφής από την άλλη πλευρά. Δεν θα προχωρούσα στο επόμενο στάδιο αν τα Σκόπια δεν δεσμεύονταν να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και δεν θα δεχόμουν καμία αναφορά σε μακεδονικό έθνος όπως έκανε ο κ. Νίμιτς χωρίς να πάρει καμία απάντηση από την κυβέρνηση» και τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη συνάντηση Τσίπρα Ζάεφ στο Νταβός: «Ακόμα και αν ερχόταν κάποια λύση μέσα σ’ αυτό το κλίμα θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα στο εσωτερικό από αυτά που θα έλυνε στο εξωτερικό. Δεν θα δεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν θα επιτρέψω σε διάφορα ακραία στοιχεία να καπηλευτούν τα αισθήματα του ελληνικού λαού. Η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία και αφού η άλλη πλευρά έχει αποδείξει έμπρακτα πως θέλει πραγματικά λύση που θα οδηγούσε στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών. Εκτός και αν υπάρχουν κάποιοι τόσο πρόθυμοι για να απεμπολήσουν τα εθνικά συμφέροντα. Για μας το ζήτημα έκλεισε εδώ. Εμείς συνένοχοι σε μια ιστορία που θα τραυματίσει την ψυχή του έθνους δεν θα γίνουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαπραγματεύεται κρυφά» και «αντί να ενημερώσει την αντιπολίτευση πρώτα, προσπαθεί να την παγιδεύσει και μετά να τη συκοφαντήσει», ενώ έχοντας από κάτω στο ακροατήριο τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε με νόημα «η ΝΔ είναι μεγάλη πατριωτική παράταξη αυτού του τόπου. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και την ιστορία όλων των πολιτικών αρχηγών».

«Το 2008 –συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης- η κυβέρνηση απέτρεψε, παρά την πίεση των Αμερικανών την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη λύση στο όνομα. Τότε υπέγραφαν κείμενα για να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτά έκαναν οι ΣΥΡΙΖαίοι το 2008 που τότε έλεγαν δώστα όλα. Όχι μαθήματα από αυτούς που υπονόμευαν τότε το δικό μας διαπραγματευτικό αγώνα» χαρακτηρίζοντας ο κ. Μητσοτάκης «μεγάλη διπλωματική παρακαταθήκη» το Βουκουρέστι και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αδυνατεί να αξιοποιήσει».

Ο κ. Μητσοτάκης υιοθετώντας πλήρως τα συλλαλητήρια επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «σπεύδει να συκοφαντήσει ως εθνικιστή και ακροδεξιό όποιον διαφωνεί μαζί της»και πρόσθεσε ότι «έτσι φτάσαμε στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης. Οι πολίτες αντιδρούν γιατί οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, γιατί δεν θέλουν να παίζουν κάποιοι με το φιλότιμο, την αξιοπρέπεια και τον πατριωτισμό τους. Η κυβέρνηση πήγε να απαξιώσει όσους συμμετείχαν. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού που εκφράστηκε εκεί δεν αποτελείται από ακραίους. Ντροπή κάποιοι να τους χαρακτηρίζουν έτσι».

Κάνοντας αναφορές στον παππού του Κυριάκο Μητσοτάκη που «πολέμησε στη Σιάτιστα επικεφαλής Κρητών εθελοντών. Δικαιούμαι να είμαι υπερήφανος . Δικαιούμαστε όλοι να είμαστε υπερήφανοι για τους παππούδες μας που πολέμησαν για τη Μακεδονία μας» και συνέχισε: «Δεν δέχομαι από κανένα την ταύτιση του πατριωτισμού με τον ακραίο εθνικισμό. Πείτε σε κάτι ανιστόρητους ότι αν δεν υπήρχαν αυτοί η Ελλάδα θα ήταν ένα μικρό κρατίδιο».

Μητσοτάκης: «Καθαρή και αυτοδύναμη έξοδος από τα μνημόνια απλά δεν υπάρχει»

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε σε συστράτευση όλους τους Έλληνες υποστηρίζοντας ότι «η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε, η κλεψύδρα τρέχει και ο χρόνος τελειώνει για τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μετά τη μεταπολίτευση». Υποστήριξε ότι «καθαρή και αυτοδύναμη έξοδος από τα μνημόνια απλά δεν υπάρχει» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «είναι το πιο φαύλο και αδίστακτο καθεστώς που γνώρισε ο τόπος». Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στα ΜΜΕ λέγοντας ότι «η πραγματικότητα δεν χαρίζεται σε καμία ΕΡΤ και σε κανένα εγκάθετο Μέσο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα