Η αναβάθμιση των F-16 στο ΚΥΣΕΑ

Η αναβάθμιση των F-16 στο ΚΥΣΕΑ
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η ενεργοποίηση του υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27 αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Επίσης τέθηκε επί τάπητος το θέμα της αναβάθμισης των F-16, ενώ υπήρξε και διεξοδική συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με βασικό αντικείμενο την αξιολόγηση της αμερικανικής πρότασης για διακρατική σύμβαση, που προβλέπει την αναβάθμιση των 85 μαχητικών τύπου F-16, από τα 123 που διαθέτει συνολικά η Πολεμική Αεροπορία. Ζητούμενο ήταν και παραμένει διαχρονικά η διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο, ως αποτρεπτικό μέσο έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

Ειδικότερα και όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και αποφάσισε την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27.

Ποιά είναι τα αεροσκάφη c-27

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος C-27 είναι δικινητήριο μεταγωγικό και εκτελεί αεροδιακομιδές, ανθρωπιστικές αποστολές και αποστολές αερομεταφορών, «ξεκουράζοντας» το στόλο των Ελληνικών C-130 Hercules. Η Ελλάδα έχει προμηθευτεί οκτώ, η παράδοση των οποίων ξεκίνησε το 2004. Τα αεροπλάνα έχουν ενταχθεί στην 354 Μοίρα «Πήγασος», η οποία είχε διακόψει το επιχειρησιακό της έργο στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Δήλωση Κουβέλη

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορικά με τους εξοπλισμούς ο Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 τόνισε ότι πρόκειται για αποφάσεις που δεν συνδέονται με την ένταση των ημερών. Όπως είπε, “η αναβάθμιση των F16 συζητείται χρόνια, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλο πρόεδρο Μακρόν για φρεγάτες”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα