Η Αθήνα καλεί την Τουρκία να το ξανασκεφτεί πριν στείλει γεωτρύπανο

Διαβάζεται σε 3'
Η Αθήνα καλεί την Τουρκία να το ξανασκεφτεί πριν στείλει γεωτρύπανο
Oruc Reis AP

Απάντηση στις απειλές της Τουρκίας για αποστολή και γεωτρύπανου έδωσε ο Πέτσας. Δήλωσε ότι δεν έχει κάνει σεισμικές έρευνες το Oruc Reis και πως το εμπάργκο όπλων είναι πια στη φαρέτρα της ΕΕ.

Μήνυμα στην Τουρκία να εξετάσει πολύ προσεκτικά το ενδεχόμενο αποστολής και γεωτρύπανου στην περιοχή του Καστελόριζου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το πλέγμα αποφάσεων της ΕΕ όσο και την δεδομένη αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προασπίσει την κυριαρχία της έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στο ερώτημα εάν έχουν γίνει ή όχι σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis, ο κ.Πέτσας απάντησε: “Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, όχι”, ενώ στο ερώτημα τι θα πράξει η Αθήνα εάν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος περάσει τα 12 ναυτικά μίλια, απάντησε: “Η γραμμή μας είναι ξεκάθαρη και για προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας”.

Όσον αφορά στο χάρτη με τον οποίο η Τουρκία διεκδικεί την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στο μισό Αιγαίο αλλά και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Ρόδου και της Καρπάθου, ο κ.Πέτσας υπογράμμισε ότι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει τις ενέργειες που πρέπει εδώ και δεκαετίες για το χώρο δικαιοδοσίας της.

Διαμήνυσε επίσης ότι μετά τη σχετική πρόταση του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία είναι πλέον στην “φαρέτρα” της ΕΕ, πέραν των οικονομικών κυρώσεων.

Ερωτηθείς γιατί αν και η πρόταση Μητσοτάκη για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ενώ είχε συμπεριληφθεί στο προσχέδιο, δεν ενσωματώθηκε τελικά στο κείμενο συμπερασμάτων και ποιες χώρες αντέδρασαν, ο κ.Πέτσας απάντησε ότι δεν θέλει να σχολιάσει μονομερείς στάσεις χωρών, αλλά επέμεινε πως η ΕΕ πλέον το Δεκέμβριο θα έχει και το εμπάργκο στην εργαλειοθήκη της.

Είναι προφανές βέβαια ότι χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία (η Τουρκία αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες της αμυντικής βιομηχανίας της πρώτης), δεν… ενθουσιάστηκαν με την ιδέα του εμπάργκο όπλων.

Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι όμως ότι στα Συμπεράσματα προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τη Συρία, μνημονεύονταν αποφάσεις κρατών για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία, αλλά και οι πρόσφατες ανάλογες πρόσφατες αποφάσεις των Η.Π.Α. και του Καναδά.

“Η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Απώτερος ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος, αλλά κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ακόμη και για συντομότερη προθεσμία”, ανέφερε επίσης ο κ.Πέτσας.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα