Η δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου στα Ιταλικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα θεωρείται ακόμα μία νάρκη

Δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Βουλή την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Βουλή την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Στην ελληνική πολιτική επικαιρότητα αναφέρονται με άρθρα τους οι ιταλικές εφημερίδες "Λα Στάμπα" και "Κοριέρε Ντέλα Σέρα"

Στην διαδικτυακή της έκδοση, η εφημερίδα Λα Στάμπα αναφέρει ότι «με την σημερινή ψηφοφορία σημειώθηκε ελαφρά πρόοδος. Οκτώ επιπλέον βουλευτές, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, εκφράστηκαν υπέρ του Σταύρου Δήμα», αλλά είναι ακόμη «πολύ λίγοι για να του εγγυηθούν την κατάκτηση του υψηλότερου θεσμικού αξιώματος».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τις ενδεχόμενες εκλογές ως «έργο τρόμου για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και για τις αγορές και την Ευρώπη, οι χρηματαγορές της οποίας υπέφεραν ήδη, τις περασμένες ημέρες, εξαιτίας της πολιτικής αυτής κρίσης».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η διαφορά ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί, στην παρούσα φάση, στο 3,4% και σημειώνει, επίσης, ότι «το 55% των Ελλήνων τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι ο Τσίπρας και το κόμμα του ίσως υπερεκτίμησαν τυχόν ευνοϊκές συνέπειες, προς όφελός τους, από ενδεχόμενη αποτυχία της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου».

Σε ανάλυση του Φράνκο Βεντουρίνι, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, υπογραμμίζεται ότι «εξαιτίας της Ελλάδα οι αγορές τρέμουν και πάλι» και πως αν το όλο τοπίο δεν αλλάξει «η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εμπροσθοφυλακή μιας ευρύτερης εκλογικής εξέγερσης κατά της λιτότητας».

Ο αναλυτής προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει την οικονομική κάλυψη «για την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεών του υπέρ του εξασθενημένου ελληνικού λαού». «Κατά συνέπεια, αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύψει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. Η έξοδος της Αθήνας από το ευρώ μπορεί να καταστεί αναγκαία, ή τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης θα μπορούσαν να βρεθούν με το μαχαίρι στο λαιμό. Η Ελλάδα θεωρείται ακόμη μια νάρκη» γράφει ο Βεντουρίνι.

Σύμφωνα με τον Ιταλό αναλυτή, τέλος, «καμία εκλογική αναμέτρηση- ούτε και η ελληνική- δεν μπορεί να κριθεί προκαταβολικά»». «Η Ευρώπη η οποία δεν αναπτύσσεται οικονομικά όσο θα έπρεπε, δεν δημιουργεί την αναγκαία απασχόληση για να πείσει τους ψηφοφόρους και δυσκολεύεται να πορευθεί την οδό που θα οδηγήσει στην αναμόρφωσή της, θα καταφέρει να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας οριστικής ρήξης ανάμεσα σε Βορρά και Νότο; Η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει το ιδιαίτερο βάρος της για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη;», διερωτάται, τέλος, η «Κοριέρε Ντέλα Σέρα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Ο δύσβατος δρόμος προς την τρίτη ψηφοφορία, σε εκλογικό πάντα κλίμα

Μήνυμα Σαμαρά: Η τρίτη ψηφοφορία δεν θα έχει παρών. Θα υπάρχει ονοματεπώνυμο

Μετά την 3η ψηφοφορία η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Κουβέλη

SHARE: